Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIEUWS: Voor het eerst in 20 jaar is niet Noord-Korea, maar Afghanistan het gevaarlijkste land voor christenen

19 januari 2022 · Leestijd 3 min

"Een nieuw dieptepunt van vrijheid van godsdienst wereldwijd", zo beschrijft de organisatie Open Doors de situatie van het afgelopen jaar. Elk jaar publiceren zij een ranglijst christenvervolging en al twintig jaar stond het land Noord-Korea hier bovenaan. Stond, want dit jaar wordt deze treurige nummer één positie overgenomen door Afghanistan. Sinds de overname van de taliban staat op bekering tot het christelijk geloof de doodstraf.

Benjamin (22) moest vluchten uit Afghanistan, lees hier zijn verhaal.

Afghanistan is dus de nieuwe nummer één op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors. Noord-Korea, dat twintig jaar lang onafgebroken de lijst aanvoerde, staat nu op de tweede plaats. Wereldwijd is de vervolging van christenen tot extreme hoogte gestegen: 360 miljoen christenen, een stijging van 20 miljoen ten opzichte van vorig jaar. Eén op de zeven christenen kan zijn geloof niet in vrijheid beleven. Daarmee is volgens Open Doors een nieuw dieptepunt bereikt voor de vrijheid van godsdienst wereldwijd.

OPVALLENDE DINGEN VAN DE NIEUWE RANGLIJST

1. Succes taliban geeft een boost aan alle jihadisten

Afghanistan is het moeilijkste land ter wereld om christen te zijn. De machtsovername van de taliban in augustus ’21 zorgde voor een morele oppepper bij jihadisten wereldwijd. (Jihadisten claimen de islam om hun overtuigingen en manier van leven met geweld op te leggen aan anderen.) In Pakistan en andere delen van Centraal-Azië vierden islamistische bewegingen feest na het overhaaste en chaotische vertrek van Amerikaanse en andere westerse strijdkrachten uit Afghanistan. Het effect zal komend jaar wereldwijd voelbaar zijn.

2. Kerk op de vlucht

Een tweede ding dat opvalt is dat de wereldwijde kerk in toenemende mate te maken heeft met ontheemde en/of gevluchte gelovigen. In het Midden-Oosten en in de Sahel-regio (een smalle strook in Afrika die loopt van het westen naar het oosten) zijn miljoenen christenen door jihadistisch geweld van huis en haard verdreven. Zij zoeken een veilig heenkomen om aan burgeroorlog (Soedan), onderdrukking (Iran) of dienstplicht (Eritrea) te ontsnappen. In het afgelopen decennium zijn honderden kerken in Burkina Faso, Mali en Niger gesloten. In Myanmar bombardeert het leger kerken en arresteert christelijke voorgangers.

3. Digitale vervolging

China zet de toon bij een derde trend: digitale vervolging. Na de invoering van strenge godsdienstwetgeving begin 2018 werden in mei vorig jaar nog striktere regels van kracht. China als opkomende supermacht geeft de wereld het voorbeeld hoe met nationalisme en digitalisering de vrijheid van godsdienst in te perken is. Chinezen moeten hun moederland, de communistische partij en het socialistische bestel liefhebben. Zij mogen niet de ‘nationale veiligheid’ en eenheid ondermijnen, of verdeeldheid in het land brengen.

4. Corona verlamt de kerk

Een vierde trend is dat autoritaire regimes en misdaadbendes misbruik maken van de Covid-beperkingen. Zij grijpen de coronacrisis aan om de kerk tegen te werken en te verzwakken. In Vietnam grijpen ambtelijke en politieke instanties corona-uitbraken aan om laster over kerken te verspreiden. Vanwege medische veiligheid worden kerken langdurig gesloten gehouden.

Benieuwd naar de gehele top 50 van landen waar christenen het moeilijk hebben of wil je meer informatie over een specifiek land? Ga dan naar opendoors.nl/ranglijst.

Zó komt de lijst met vervolgde christenen tot stand

Lees ook over:

Zó komt de lijst met vervolgde christenen tot stand

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡