Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is waarom testen of je vriend(in) vreemdgaat mega toxic is

30 november 2022 · Leestijd 4 min

STOP! Misschien dacht je nu een test te gaan doen om te checken of je vriend(in) vreemdgaat. Je bent niet de enige, want veel jongeren doen dit. Als je op TikTok zoekt naar #testjevriend, komen er honderden filmpjes op van hoe je zoiets kan doen. Waar komt dit wantrouwen vandaan? Als redacteur bij BEAM ben ik hier benieuwd naar, want mijn kijk op relaties heeft het compleet veranderd.

Ik kan mijn tijd op de middelbare school nog zó goed herinneren. Het hebben van een vriend of vriendin was hét onderwerp van de dag. In de pauzes, tijdens de lessen en na school had je het maar over één ding: je lover. Maar tegelijkertijd was er ook veel onzekerheid. Vragen zoals “vindt hij mij wel mooi genoeg?”, “Zou hij haar niet stiekem leuker vinden dan mij?” vlogen om mijn oren. Er werd dan ook altijd gespeculeerd of de relaties wel of niet vreemdgingen. Om dat te testen maakten we nepaccounts om ze te benaderen en te zien of ze zouden happen. Dit was zo toxic en heeft in mijn tienerjaren mijn beeld van relaties compleet verpest. 

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Net als mijn vriendengroep begon ik mij ook steeds meer af te vragen of jongens wel te vertrouwen waren en of ze niet altijd maar vreemdgaan. Er hoefde maar iets kleins te gebeuren of ik kon honderd redenen bedenken waarom een jongen vreemd zou gaan. Alle stemmen van onzekerheid om mij heen en de nepaccounts om vriendjes te testen, hebben mij in die tijd veel meer schade aangebracht dan verwacht. Ik vroeg aan psycholoog Rieneke Bakker waar dit gedrag vandaan komt en wat je ermee moet.

Is het normaal dat jongeren dit soort testen doen?

“Ik schrik er wel van. Deze testen kunnen namelijk je beeld van relaties op een negatieve manier beïnvloeden. Maar of het raar is om in je relatie onzeker te zijn? Nee, zo gek vind ik dat niet. De puberteit is dé fase waarin je je als jongere ontwikkelt en op zoek bent naar bevestiging. Het is ook spannend om in een relatie te zitten en te ontdekken wie de ander is. Dus om een beetje onzeker te zijn en jezelf af te vragen of je vriend of vriendin je nog leuk vindt, is heel normaal. Als je onzeker bent over jezelf, word je ook alerter op wat anderen doen. Het wordt dus pas erg ongezond als je er heel veel mee bezig bent en het jou kijk op relaties schaadt."

Waar komt dit wantrouwen vandaan?

In de psychologie zien we dat veel dingen te maken hebben met je allereerste ervaring die je als baby hebt gehad. Als je op dat moment niet voldoende op je ouders kon vertrouwen of zij niet voldoende voor je zorgden, kan er een scheur komen in ‘de hechting’. Op latere leeftijd kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat je mensen niet snel vertrouwt. Dit probleem hoor ik bij veel jongeren die bij mij langskomen voor hulp.  Daarnaast heeft social media hier ook veel invloed op. Open zijn naar elkaar is hét medicijn voor onzekerheid en op sociale media is niet alles open en kan je veel in het geheim doen. Voor sommigen kan dit daarom betekenen dat ze heel wantrouwig worden in relaties. Tenslotte kan ik mij ook voorstellen dat groepsdruk dit gevoel versterkt. Als je om je heen ziet dat je vrienden hun relaties testen en ze allemaal toehappen, ga je ook bij jezelf na of jouw relatie dat dan kan doen. Je versterkt elkaar als het ware in het gevoel."

Heb je handige tips hoe je je vriend(in) meer kan vertrouwen? 

“Naast dat een relatie heel spannend is, is het ook heel leuk. Merk je nou dat je moeite hebt met vertrouwen, dan kunnen deze tips je misschien helpen:

  • Wees transparant en vraag dat ook aan de ander. Als je merkt dat je ergens mee zit, praat daar dan over.
  • Bespreek het als je je een keer onzeker voelt. Verberg het niet voor de ander. Het is juist goed om dit aan te kaarten. Op die manier is de ander ervan op de hoogte. 
  • Betrap je jezelf op wantrouwen? Kijk dan om je heen en ga op zoek naar argumenten die dit kunnen tegenspreken. Bijvoorbeeld je ouders die na 25 jaar nog dolverliefd op elkaar zijn of je opa en oma die nog altijd hand in hand lopen op straat. Ga op zoek naar voor jou fijne voorbeelden."
Veerle (17) ging vreemd en werd enorm vernederd: ‘Ze wilden het filmpje op Instagram zetten’

Lees ook over:

Veerle (17) ging vreemd en werd enorm vernederd: ‘Ze wilden het filmpje op Instagram zetten’

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡