Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esmee (17) heeft last van prestatiedruk: ‘Soms voelt het of ik het nooit ga halen’

22 september 2022 · Leestijd 4 min

Esmee (17) zit in de zesde klas van het VWO. Na de middelbare school wil ze niets liever dan naar het conservatorium. Om deze droom werkelijkheid te maken, is ze al een tijd keihard aan de slag: oefenen, trainen, inlezen, voorbereiden. Voor ontspannen is geen plaats in haar agenda. “Als ik zie wat ik nog moet doen voor school, wordt het in mijn hoofd helemaal vol. Dan voelt het of ik het nooit ga halen.”

Prestatiedruk: wat is dat?

Prestatiedruk is de druk die je kan voelen, omdat je wil voldoen aan verwachtingen. Dat kunnen verwachtingen zijn die je van jezelf hebt, maar het kan ook dat je druk voelt door wat anderen van je verwachten. Prestatiedruk neemt toe als je ouder wordt en vooral meisjes hebben er last van.
Bron: NJi

Esmee heeft niet het idee dat mensen om haar heen met hetzelfde zitten: “Ik kan me niet goed ontspannen, terwijl mijn klasgenoten daar geen moeite mee lijken te hebben. Ik heb één vriendin die ook wel hetzelfde heeft meegemaakt. Met haar kan ik hier wel over praten.” Esmee heeft door de jaren heen wel geleerd om beter te gaan met de druk die zij voelt. “Afgelopen zomer ben ik op kamp geweest. Daar hebben we veel gebeden en heb ik geleerd rust te nemen.” Tijdens de BEAM Kerkdienst op 25 september vertelt Esmee hierover. Vandaag deelt ze de tips waar zij het meeste aan heeft:

  • 1. Maak een lijstje
    “Ik maak een lijstje met de dingen die ik moet doen. Soms geven lijstjes me juist stress, maar ik verdeel het dan over een tijd die makkelijk haalbaar voor mij is. Dan kan ik alles doen als ik tijd heb en krijg ik er geen stress van.”
  • 2. Schrijven
    “Wanneer ik denk dat iets niet lukt, helpt het mij om de dingen op te schrijven. Je pen kan je gedachten niet bijhouden, dus dan moet je wel langzamer gaan denken.”
  • 3. Positief tegen jezelf praten
    “Ik denk dat het belangrijk is om positief tegen jezelf te blijven praten. Je kan best wel zeggen: ‘dit lukt niet’, maar als je aardig tegen jezelf blijft en je zegt: ‘het is oké dat ik nu in deze stress zit, dit gaat ook wel weer over’, dan helpt dat mij.” Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar wat je al wel hebt gedaan in plaats van wat niet. “Er is altijd iets wat je kunt doen, maar niet wat je hoeft te doen.”
  • 4. Relativeren
    “Soms helpt het me ook om te denken: wat is nu het ergste dat er kan gebeuren? Zelfs bij het ergste dat ik me voor kan stellen, weet ik dat het uiteindelijk toch wel weer goed komt. Dat geeft rust. En daarbij, je bent maar zeventig of tachtig jaar op aarde. Alles waar ik me nu zorgen om maak, dat maakt vaak over vijf jaar alweer helemaal niet meer uit.”
  • 5. Stel je idee van succes bij
    “Succes hoeft niet altijd een heel hoog doel te zijn. Het kan ook zijn dat je het komende half jaar focust op genoeg slapen, omdat dat heel belangrijk is. Het hoeft niet heel erg moeilijk te zijn. Het kan helpen om je idee van succes lager, makkelijker en haalbaarder te maken. En het moet ook je eigen idee van succes zijn, niet dat van anderen.”
God heeft de controle, Hij heeft een plan

Esmee heeft ook geleerd dat God een grote rol speelt. Op het zomerkamp kwam ze erachter dat rust nemen belangrijk is, maar vooral ook rust bij God. “Ik vraag Hem soms gewoon om mij rust te geven en bij Hem even stil te zijn. In plaats van te doen, kan ik bij Hem gewoon even ‘zijn’ en dat is ook goed.” Esmee vertelt ook dat zij vaak het idee heeft dat ze alles zelf moet kunnen als ze ouder wordt. “Mensen blijven je niet altijd maar helpen. Op een gegeven moment werd dat voor mij te zwaar. Ik dacht: wat als het niet lukt om alles alleen te doen?” Toch ontdekte Esmee dat dat helemaal niet hoeft: “Ik doe het samen met God en Hij geeft de kracht ik nodig heb. God heeft de controle en Hij heeft een plan.”

Komende zondag 25 september vertelt Esmee haar verhaal ook tijdens de BEAM Kerkdienst en krijgt ze tips van David de Vos. De dienst is te bekijken om 11.30 op NPO 2 en op het YouTube kanaal van BEAM.

David de Vos spreekt over prestatiedruk in BEAM Kerkdienst: ‘Te veel druk kan beangstigend zijn’

Lees ook over:

David de Vos spreekt over prestatiedruk in BEAM Kerkdienst: ‘Te veel druk kan beangstigend zijn’

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡