Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joël stottert: 'Ik sloot mezelf buiten, zodat ik niet hoefde te praten'

31 maart 2022 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wanneer Joël 8 jaar is, verhuist hij en beginnen zijn spraakproblemen. Inmiddels is hij 21 en heeft hij hier nog altijd last van. In de serie ‘Born to Talk’ van Merveille Tandu-Pedro vertelt hij waar hij tegenaan loopt en hoe hij zichzelf heeft leren accepteren.

Over welk litteken ga jij vertellen?

“Mijn litteken is stotteren. Waar het vandaan komt is nog steeds onbekend. Toen ik naar de middelbare school ging, kreeg ik in het eerste jaar een mentrix die veel om mij gaf. Zij regelde voor mij stottertherapie waar ik vijf jaar naartoe ben gegaan. In de eerste drie jaar ging het best wel moeilijk, maar in de laatste twee jaren merkte ik dat het beter met me ging. Ik merkte dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en uiteindelijk kwam ik op een punt dat ik helemaal niet meer stotterde. Een jaar later begon het toch weer.”

Welke misvattingen zijn er over mensen die stotteren?

“Ik denk dat de meeste mensen niet echt begrijpen hoe een stotteraar zich voelt. Van buiten zie je dat hij stottert terwijl er van binnen zoveel in hem speelt: verborgen angst, verdriet en schaamte om voor een groep te spreken.”

Ben je wel eens bang om te praten?

“Ik had er in het verleden heel erg last van. Zo erg dat ik mezelf buitensloot van iedereen, puur zodat niemand me hoorde praten. Maar nu omdat ik mezelf heb geaccepteerd, merk ik wel dat ik daarin mijn zelfvertrouwen heb kunnen vinden. Daarom ben ik nu in staat om overal te durven spreken.”

Heb je wel eens momenten gehad dat je dacht: ‘Kon ik maar niet praten’?

“Op een slechte dag had ik die momenten wel eens. Door die gedachtes werd ik ook stiller. Mensen dachten dat ik een verlegen jongen was. Wanneer je mij heel goed kent, weet je dat ik geen verlegen jongen ben.”

Wanneer kwam bij jou het punt dat je jezelf ging accepteren?

“Ik had er in het verleden enorm last van, omdat ik het als een belemmering zag. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik begon te beseffen dat het iets van mij is en dat het mij uniek maakt.”

Wat is de belangrijkste les die je uit het stotteren haalt?

“Het vinden van zelfliefde. Jij bent degene die jezelf het hardst nodig heeft. Jouw litteken is wat jou bijzonder maakt.”

Wat wil je iemand met hetzelfde litteken meegeven?

“In het leven kom je soms 1-0 achter te staan, maar dat betekent niet dat de wedstrijd is afgelopen.”

De hele serie Born to Talk iste zien op YouTube.

Gemaakt door Merveille Tandu-Pedro

Lauren: Ik ben verkracht door mijn overvaller

Lees ook over:

Lauren: Ik ben verkracht door mijn overvaller

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡