Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Chris (17) is jongste kandidaat van de ChristenUnie: ‘Ik wil een verschil maken’

10 maart 2022 · Leestijd 5 min

Je ziet het overal voorbijkomen: Je social media staat vol reclamespotjes en op straat wordt er om de haverklap een flyer in je handen gedrukt. Ik heb het natuurlijk over de gemeenteraadsverkiezingen. ‘Maar jongeren hebben daar toch niet zoveel mee te maken’, denk je misschien. Chris (17) denkt daar anders over. Hij is de jongste kandidaat van de ChristenUnie Den Haag en zet zich in voor de jongeren in zijn woonplaats. Waarom doet hij al zo jong iets in de politiek? En wat doe je eigenlijk als kandidaat van de ChristenUnie? Chris beantwoord alvast de vragen die jullie via Instagram aan hem stelden.

Anne: “Waarom wilde je zo jong al in de politiek en waar komt je interesse in de politiek vandaan?” 

“Bij ons thuis stond de radio bijna altijd wel aan. Hierdoor was ik zelf al veel bezig met het nieuws. In de derde klas van havo-vwo mocht ik voor mijn maatschappelijke stage een dag in de Tweede Kamer meelopen met iemand van de ChristenUnie. Ik vond het zo vet hoe het eraan toeging achter de schermen en dacht: dit is de plek waar het gebeurt, dit wil ik later ook. Niet lang daarna werd ik op mijn zestiende actief bij de ChristenUnie, zodat ik me als jongere kon inzetten in de politiek en ben ik blijven plakken!”

Charlotte: “Wat doe je als kandidaat van de ChristenUnie?”

“Elke week is anders. Ik houd interviews, ben bij debatten en voer vooral de laatste weken veel campagne voor de partij. We flyeren elke zaterdag in de wijken in Den Haag. Ik vergelijk campagnevoeren altijd een beetje met evangeliseren: Ik vertel aan iedereen waar ik voor sta. Naast campagnevoeren plaatsen we ook veel op social media en werk ik mee aan de filmpjes en foto’s die we posten.”

Xander: “Wat ga je in de komende gemeenteraadsverkiezingen doen?” 

“Mijn hart wordt warm van het helpen van de kwetsbare wijken in Den Haag en de jongeren die daar leven. Als ChristenUnie willen we dat er hier in 2050 geen enkel kind meer in armoede opgroeit. We willen bijvoorbeeld financiële wijkcoaches die jongeren en ouders met schulden begeleiden. Daarnaast is het bekend dat 1 op 4 jongeren last heeft van mentale problemen, dat vind ik heel erg. De wachtlijsten zijn gigantisch bij de GGZ. Ik hoop dat we de psychische zorg toegankelijker kunnen maken, zodat wachtlijsten korter worden. Ook willen veel jongeren gaan studeren na hun middelbare school, maar gaat dit niet altijd door woningtekort. Ik zou het tof vinden als we in Den Haag meer studentenhuizen kunnen bouwen.”

Mirjam: “Zijn er standpunten van de ChristenUnie waar je het zelf niet helemaal mee eens bent?”

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit een lastige vraag vind. Ik kan niet per se een standpunt noemen. Wel was ik bijvoorbeeld teleurgesteld over de 1 miljard schuldencompensatie. Ik heb toen mee gedemonstreerd met Perspectief, de ChristenUnie-jongeren, omdat ik vind dat de ChristenUnie meer haar best had kunnen doen voor een hogere compensatie.”

Laure: “Hoe draag je je christelijke identiteit uit naast de politiek?”

“Ik merk dat ik wel echt in een christelijke bubbel zit. Ik zit op christelijke school, ga naar de kerk en heb christelijke vrienden. Ik ben ook gelovig opgevoed. Ik vind het belangrijk dat we omkijken naar een ander en naastenliefde uitdragen. Hier probeer ik zelf, naast dat ik actief ben bij een christelijke partij, ook door de dag heen mee bezig te zijn.”

Thijmen: “Wat vinden mensen in je omgeving ervan dat je dit doet?”

“Over het algemeen krijg ik leuke reacties. Veel mensen vinden het wel cool dat ik dit doe. Maar ik hoor ook wel vaak flauwe grapjes: dat ik veel te serieus bezig ben met de politiek als 17-jarige. Maar elke keer als ik besef wat voor moois ik kan doen, dan weet ik dat dit is wat ik wil doen. Ik heb misschien af en toe twijfels bij de politiek zelf, maar ik denk nooit: waar ben ik aan begonnen?”

Elselien: “Waar zie je jezelf over 10 jaar?” 

“Ik grap altijd dat ik later minister-president wil worden en het land wil verbeteren, maar over tien jaar is dat niet zo realistisch denk ik. Ik hoop denk ik tegen die tijd afgestudeerd te zijn van een studie zoals politicologie. En dat ik natuurlijk nog actief ben in politiek. Ik hoop dat jongeren tegen die tijd meer kansen krijgen en makkelijker een woning kunnen vinden, ongeacht waar ze vandaan komen. Ik wil een verschil maken voor de komende generatie zodat mijn neefjes en nichtjes nog steeds een mooi Nederland hebben om te wonen.”

De Stemwijzer 2022 helpt jou om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 je stem uit te brengen op de politieke partij die het beste bij je politieke voorkeuren past. Door de kieswijzer in te vullen, kom je daarachter. Jouw stem telt!

Check hier de Stemwijzer!
Stemwijzer gemeenteraadsverkiezingen 2022: check hier op welke partij jij moet stemmen!

Lees ook over:

Stemwijzer gemeenteraadsverkiezingen 2022: check hier op welke partij jij moet stemmen!

Geschreven door

Tirza

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡