Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pinksteren: feest van wet én Geest

15 mei 2016 · Leestijd 4 min

Vincent Lengkeek (21) groeide op in een “heel normaal christelijk gezin”, zoals hij het zelf zegt. Toch viert hij dit weekend geen Pinksteren en geniet hij maandag niet van een vrije dag, maar is hij gewoon aan het werk. Als messiaanse gelovige viert hij namelijk alleen de Bijbelse feesten. BEAM vraagt hem het hemd van het lijf om er achter te komen waarom hij dat doet.

Laten we beginnen bij het begin: wat geloof jij eigenlijk?

“Grappig dat je dat vraagt, ‘wat geloof je’ is namelijk een typisch christelijke vraag. Wat ik in het jodendom heb geleerd en waardeer, is dat het draait om wat je uiteindelijk doet, wat je in de praktijk doet met je geloof. Ik geloof dat het in geloof draait om handelen uit liefde, goed zijn voor je omgeving, een dag rust houden in de week, je ouders respecteren, geen kwaad spreken, enzovoorts. Eigenlijk gewoon de tien geboden onderhouden.” Jouw ouders begonnen in je tienertijd met het vieren van de sabbat. Hoe was dat toen voor je?
“Het was best verwarrend, maar ik leerde heel veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld de Joodse manier van denken, dat vond ik heel interessant. Ik had er geen problemen mee, maar in mijn omgeving werd ik er een beetje op aangekeken. Zowel door christenen als ongelovigen. Op een of andere manier voelen veel christenen zich veroordeeld als je zegt dat je geen varkensvlees eet en op zaterdag naar de kerk gaat. Door de jaren heen ben ik die gesprekken wel zat geworden. Nu vind ik dat we elkaar gewoon moeten respecteren, dat brengt ons verder dan steeds maar met elkaar in discussie gaan.” Hoe kijk je tegen Pinksteren aan?
“Ik vind het jammer dat joods- en christelijk Pinksteren niet op dezelfde datum valt. Dat komt doordat de leiding van de vroeg christelijke kerk een andere kalender introduceerde. Zij waren op z’n zachtst gezegd niet zo enthousiast over de Joodse godsdienst, dus alles wat daar maar een klein beetje aan linkte, hebben ze uit het christendom geknikkerd.
Dat is best jammer, want het joods Pinksteren heeft een hele rijke traditie. God gaf de onderwijzingen van de Thora (de vijf boeken van Mozes, JM) op dezelfde dag als duizenden jaren later de heilige Geest. Met Shavoeot (de Hebreeuwse naam van het Pinksterfeest, dat letterlijk ‘wekenfeest’ betekent, JM) herdenken wij dus twee dingen: dat God de wet gaf én dat God de heilige Geest gaf.” Hoe vier jij Pinksteren/Shavoeot?
“Met veel eten, veel wijn en veel gezelligheid. Het is een vreugdevol feest en daarom is het bijvoorbeeld verboden om tijdens Shavoeot te vasten. Tijdens het feest denk ik aan hoe ik de Thora principes nog beter kan combineren met de heilige Geest en kan toepassen in mijn leven.” Vier je helemaal geen christelijke feesten?
“Nee, ik vier al acht Bijbelse feesten, daar heb ik mijn handen vol aan. Ik zie niet echt de toegevoegde waarde om ook de christelijke feesten nog eens te vieren.”  En Kerst dan? Het vieren van de geboorte van Jezus is een belangrijk feest in de christelijke traditie.
“Geboortedagen werden en worden helemaal niet gevierd in de Bijbelse cultuur. Er staat nergens in de Bijbel: ‘gedenkt de geboortedag van Jezus Christus’. Dus ik vind het kerstfeest niet gestoeld op goede argumenten, het is een beetje uit de lucht gegrepen. Dat bedoel ik niet heel negatief hoor, maar dat is de reden waarom ik het niet vier.
Veel christenen vragen zich af: moet ik dan ook de Bijbelse feesten vieren? Ik zou zeggen: vraag het aan God, neem er de tijd voor. Als Jezus terugkomt, zal Hij vanuit Jeruzalem heel de aarde regeren. Ik geloof dat Hij dan ook de Bijbelse feesten opnieuw zal invoeren. Dus waarom zouden we die feesten ons nu al niet eigen maken?” Tekst: Jacqueline Mulckhuijse

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡