Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anouk (21) schrijft zelfhulptijdschrift voor jongeren: “Dankzij God wordt het gepubliceerd”

2 april 2021 · Leestijd 5 min

De 21-jarige Anouk heeft een zelfhulptijdschrift voor jongeren geschreven. Het onderwerp? Zelfvertrouwen. Sinds vorige week is het tijdschrift uitgegeven en online te koop. Gek genoeg was dit niet haar bedoeling, maar schreef ze het tijdschrift gewoon voor een schoolopdracht. Anouk legt uit hoe dit zit én vertelt waarom je haar tijdschrift moet lezen!

“Ik zit in het laatste jaar van de studie Journalistiek. Als onderdeel daarvan volgde ik afgelopen semester de minor Psychologie. Binnen de minor moest ik een groot project doen, dat ik volledig naar eigen idee mocht invullen. Ik besloot iets te doen met het thema ‘zelfvertrouwen’. Mijn eerste idee was om een artikel te schrijven met tips om je zelfvertrouwen te verbeteren. Maar voor het project moest ik negentig uur aan het werk zijn, dus toen kwam het idee om er een heel tijdschrift van te maken.”

Van schoolproject naar uitgeverij?

“Toen ik het tijdschrift bij mijn docente inleverde, kreeg ik vrij snel een mailtje terug. Zij was super enthousiast en dacht dat het zó goed was, dat het kon worden uitgegeven. Via haar collega kwam ik in contact met uitgeverij Betelgeuze. Zij stuurden mij een mailtje: ze wilden het tijdschrift heel graag uitgeven. Het is supersnel gegaan, want binnen drie maanden werd het schoolproject een gepubliceerd tijdschrift. Het is bijzonder dat het zo is gelopen. Er waren zoveel docenten die ik als begeleider kon krijgen. Toch had precies mijn docent contacten bij een uitgeverij. Ik geloof dat dit allemaal geen toeval was, maar dat God hiervoor heeft gezorgd.”

Hoe ziet het tijdschrift eruit?

“Ik bespreek in het tijdschrift negen gebieden waar zelfvertrouwen een rol kan spelen, zoals school, vriendschap, uiterlijk en sociale media. Bij elk onderwerp staat kort beschreven welke situaties ervoor kunnen zorgen dat je meer of minder zelfvertrouwen krijgt. Zo leg ik bij het onderwerp ‘vriendschap’ uit dat een hechte vriendschap kan zorgen voor meer zelfvertrouwen. Deze korte teksten zijn allemaal gebaseerd op een literatuurstudie. Dit houdt in dat ik wetenschappelijke artikelen heb gezocht, die uitleggen wat ervoor kan zorgen dat je veel of weinig zelfvertrouwen hebt."

Ik voel mij veel zelfverzekerder dan in mijn puberteit

"Na de tekst volgen tips waarmee je als lezer aan de slag kunt gaan om je zelfvertrouwen te vergroten. De tips komen grotendeels uit mijn eigen hoofd. Het zijn tips waar ik door de jaren heen zelf wat aan heb gehad. Ik heb ze opgedaan door ervaring, maar ook door bijvoorbeeld zelf tijdschriften te lezen. De tips kunnen heel praktisch zijn, zoals een plan om nieuwe vrienden te maken. Soms zijn de tips juist meer om over na te denken, zoals dat je leert beseffen dat de vrienden die je hebt, genoeg zijn. Naast dat ik tips bij de onderwerpen geef, staan achterin het tijdschrift algemene tips. Dit zijn tips over fijne Instagramaccounts, podcasts en boeken. Daarnaast is er nog een vragenlijst om je zelfvertrouwen te testen en posters met positieve teksten om uit te knippen.”

Waarom zelfvertrouwen?

“Waarom ik voor het onderwerp ‘zelfvertrouwen’ heb gekozen, weet ik eigenlijk niet zo goed. Het kwam in mijn gedachten op en het voelde goed. Wel heb ik altijd al iets voor jongeren willen betekenen. Het tijdschrift is bedoeld voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Toch is het tijdschrift ook superhandig voor oudere mensen met een laag zelfvertrouwen. Het zijn namelijk hele simpele, praktische tips waar iedereen wat aan kan hebben.”

Hoe zit het met je eigen zelfvertrouwen?

“Op dit moment zit ik lekker in mijn vel. Mijn zelfvertrouwen is de afgelopen jaren wel toegenomen. Ik voel mij veel zelfverzekerder dan in mijn puberteit. Dit is denk ik een logisch gevolg van ouder worden en mijzelf beter leren kennen. Toch geeft het tijdschrift mij inzichten waar ik nog steeds wat aan heb.

Ik ben goed in dingen over-analyseren. Zo kan ik even balen als ik in een supermarkt ‘fijn weekend’ heb gezegd terwijl het maandag is. In het tijdschrift staat de tip om je negatieve gedachten dan te veranderen in positieve gedachten. Er wordt een voorbeeld gegeven dat je niet negatief moet denken wanneer je voor een toets een zes hebt gehaald in plaats van een acht. Het is belangrijk om dan te bedenken dat je je best hebt gedaan en dat het de volgende keer weer beter kan gaan. Ik probeer deze gedachte mee te nemen in mijn eigen leven. Zo heb ik in de supermarkt mijn best gedaan en niet expres ‘fijn weekend’ gezegd. Ik had goede bedoelingen. Dit is een tip waar ik nog steeds veel aan heb.” 

Bestaan er niet al heel veel zelfhulpboeken?

“Het was nooit mijn intentie om het boek uit te geven. De uitgever zag dit, ondanks dat er veel zelfhulpboeken op de markt zijn, blijkbaar wel zitten. Dat het tijdschrift toch is uitgegeven, is denk ik omdat het heel toegankelijk is. Er zijn maar 28 pagina’s. Soms zie ik zelfhulpboeken van honderden pagina’s. Een tiener gaat zulke boeken natuurlijk niet openslaan. Wanneer je dit tijdschrift pakt, kan je direct naar de pagina met het onderwerp waar jij wat meer zelfvertrouwen bij wilt krijgen. Het is makkelijk te vinden en er staan direct praktische tips om toe te passen. Voor nu blijft het ook bij één tijdschrift, maar wie weet wat er in de toekomst nog gebeurt.”

Benieuwd geworden naar Anouks tijdschrift? Klik hier om alvast een kijkje te nemen!

BEAM’er Shammah (21) uit België over zijn geloof: “Jezus is mijn bae!”

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡