Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIET OKE: BEAM-redacteur Anouk scheldt collega uit!

25 februari 2022 · Leestijd 3 min

Leuk dat je hebt geklikt! Interessant hè, die stiekeme videootjes van redacteur Anouk die van alles verkeerd deed? Dit was natuurlijk helemaal in scène gezet, maar wat maakt dit soort ‘Juice Channel’-video’s nou zo leuk?

Mocht je de video van Anouk gemist hebben, bekijk hem hieronder:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lil’ Kleine en Glennis Grace

Juice channels, of je ze nou volgt of niet, je ziet ze ongetwijfeld wel eens op je Insta-tijdlijn voorbijkomen. Platforms als RealityFBI, Marwajuice en Roddelpraat worden steeds groter. Deze roddel-accounts delen tegenwoordig soms als eerste de grootste scoops en nieuwtjes, en dan vooral over bekende Nederlanders. Een influencer die een fan opzij duwt, een BN’er die ruzie heeft met zijn vriendin of zonder mondkapje een winkel inloopt: juice channels houden bekende mensen goed in het vizier.

Ook het grote, meer serieuze nieuws komt steeds vaker als eerste aan het licht via deze populaire Instagram-accounts. Het nieuws rondom Lil’ Kleine en de vermeende mishandeling van zijn vriendin Jaimie Vaes, werd in veel juice channel-stories als eerste geroepen. En ook de ruzie die zangeres Glennis Grace in een supermarkt zou hebben gehad, kwam via het bekende account Life of Yvonne naar buiten.

Niet zonder gevaar

De maker van Life of Yvonne, Yvonne Coldeweijer, is één van de meest bekende roddelaars. Zo zag je zelfs tijdens de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam, dat vooral Yvonne met haar ‘spionnen’ (de volgers die alles voor haar in de gaten houden en filmen) de situatie online gooiden. Dat gebeurt niet altijd zonder risico, want ook de gijzelnemer kon in dit geval alle informatie op haar Instagram zien. Yvonne kreeg hier dan ook veel kritiek op. En ook platforms als Roddelpraat worden regelmatig aangeklaagd. Vaak worden beelden zomaar online gegooid, zonder journalistieke controle op echtheid. En dat maakt het soms best gevaarlijk.

Waarom is het zo leuk?

Met een schuin oog meekijken naar de faal-acties van BN’ers, stiekem is het best interessant, laten sommigen van jullie ons via Insta weten. “Love it!”, “Lekker smeuïg”, “Ik vind het fantastisch om te zien”. Want als iemand beroemd en succesvol is, hoe fijn is het dan om te zien dat zo iemand fouten maakt? De vraag is alleen: is dit wel helemaal eerlijk?

Grote kans dat jij ook wel eens onterecht boos op iemand werd, een klasgenoot negeerde, of je troep niet opruimde. Het verschil is alleen: jij werd niet gefilmd, het boeit niemand iets. En natuurlijk, de echte schandalen rondom BN’ers vallen absoluut niet goed te praten. Maar ook het minder erge gedrag van een bekend persoon ligt, soms onterecht, onder een vergrootglas, en dat is belangrijk om te onthouden wanneer je langs deze video’s scrolt.

Gebruik je brein

Is het lekker om af en toe te zien wat BN’ers allemaal (verkeerd) doen? Natuurlijk, dat gevoel kennen we allemaal. Maar onthoud hierbij dat álles wat online staat ook hartstikke nep kan zijn. Bekijk bijvoorbeeld eens de video van Justin en Hailey Bieber hieronder. Maandenlang ging het gerucht dat hij haar vreselijk behandelde op basis van verschillende video’s. Hieronder zie je hoe die beelden compleet uit de context werden gehaald en ze eigenlijk heel lief met elkaar omgaan.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het is dus makkelijk om zomaar te geloven wat je ziet, maar blijf hierbij ook zelf nadenken. Wat is waar, wat niet?

En vergeet niet: ook zij zijn maar mensen, net als jij.

UPDATE: 'Niet roddelen, ik had verwacht dat het makkelijker was'

Lees ook over:

UPDATE: 'Niet roddelen, ik had verwacht dat het makkelijker was'

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡