Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wij maakten een haat-account over onszelf en dit is wat jullie deden

18 februari 2022 · Leestijd 4 min

Of het nou van je leraar is, je klasgenoot of een bekende artiest: haat-accounts op Instagram komen regelmatig voorbij. Maar hoe ga je daar als buitenstaander mee om? Moet je dit rapporteren, er iets van zeggen? Wij namen de proef op de som en maakten zelf een BEAM haat-account. Hoe makkelijk begin je zoiets en hoe reageren onze volgers hierop?

De roast is geopend

Het voelt wat ongemakkelijk, een haat-account over jezelf en je collega’s maken. Maar dit sociale experiment vroeg me toch mijn hatelijke kant aan te boren. Gelukkig zaten mijn mede-redactieleden klaar om ook zichzelf te roasten, en werd het Instagram-account rijkelijk aangevuld door hun eigen aangeleverde ‘slechte’ foto’s en video’s. BEAM Cringe was in de lucht. Check hier hoe dat eruit zag.

haat account beam

‘Jullie zijn zó cringe!’

Een paar dagen werd het haat-account niet opgemerkt. Best logisch met een volgersaantal van nul. Tot het moment dat ik namens het haat-account reacties begon te plaatsen onder insta-posts van BEAM. ‘Jullie posts zijn zo cringe’, ‘hou toch je mond’, ‘dit is afschuwelijk’. Langzaam maar zeker begonnen jullie in opstand te komen tegen deze mysterieuze hater.

Weg met die posts

Een post over Anouk (mezelf dus) als klein kind, werd zelfs massaal door jullie gerapporteerd en overleefde jullie gevecht niet. Al snel werd de post van het account verwijderd wegens ‘richtlijnen voor intimidatie of pesten’. Vet! Want pesten is precies wat ik, de hater, aan het doen was. Maar hiermee was jullie strijd nog niet gestreden. Hoe ver zouden jullie nog gaan om online pesten te bestrijden?

beam haat accoun insta rapporteren

Slide in my DMs

Ook wijzelf besloten het haat-account te benoemen in onze story’s: ‘Wij trekken ons niets aan van deze hater!’. Voor sommigen van jullie was dit hét moment om in actie te komen. DMs stroomden binnen op het haat-account. Boze, waarin jullie zeiden dat ik een sukkel was, maar juist ook hele lieve als: “Waarom doe je dit? God houdt van jou!”. Het was ontroerend om te zien hoe jullie het voor ons opnamen. Veel van jullie benaderden het ontzettend open, door gewoon te vragen wat mijn bedoeling hiermee was. Toegegeven: op dit moment begon ik me wel een beetje schuldig te voelen. Uiteindelijk heb ik deze mensen dan ook vertelt hoe het écht zat en ze gecomplimenteerd voor hun toffe berichten.

haat account story beam
beam instagram reacties dms

Wat moet je ermee?

Uiteraard, onvermijdelijk, waren er ook juist een paar nieuwe volgers die het volledig met me eens waren. ‘BEAM is inderdaad vreselijk’ (wij gaan even huilen in een hoekje). Gelukkig zijn wij ook wel wat haat gewend, en kunnen we dit negeren. Maar dit is natuurlijk makkelijk gezegd als je een bedrijf en een merk bent.

Bij persoonlijke haat ligt dat iets minder simpel, dan kun je dat niet zomaar loslaten. Misschien gebeurt dit wel bij een klasgenoot van jou, of bij een leraar. Als er dagelijks boze dingen worden gepost en je hatelijke comments ontvangt, doet dat iets met je. Misschien heb jij wel eens een gemene reactie achtergelaten, of voel je je niet geroepen om die klasgenoot op zijn of haar haat-account aan te spreken. Toch kan dat heel veel impact hebben. Niet alleen hatelijke woorden hebben kracht, juist ook liefdevolle! Probeer je dus wat vaker online uit te spreken wanneer je iets voorbij ziet komen, zoals veel van jullie gelukkig nu ook deden. SPEAK LIFE!

Speak Life is het thema van de EO-Jongerendag. Woorden hebben kracht! Heb jij al een ticket gescoord? Dat doe je hier

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡