Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom worden podcasts steeds populairder? En welke worden het best beluisterd?

3 februari 2022 · Leestijd 5 min

Podcasts. Waar vijf jaar geleden de helft van de Nederlanders niet eens wist wat het woord ‘podcast’ betekende, is intussen bijna de helft van Nederland een trouwe podcast luisteraar. That escalated quickly! Ook jongeren luisteren enthousiast naar comedy, crime, roddels en religieuze podcasts. Maar waarom gaan podcast luistercijfers door het dak en waar luisteren we massaal naar?

First things first voor mensen die het net even niet helemaal hebben bijgehouden maar wel willen weten waar we het over hebben. Een podcast is een digitaal geluidsbestand. Er bestaan ontzettend veel verschillende podcasts maar de basis van elke podcast is één of meerdere mensen die praten over een onderwerp. Simpel hè? Zo, ben jij ook weer bij.

Millenials (mensen die geboren zijn tussen 1977 en 1995) zijn op dit moment de groep mensen die het meest naar podcasts luistert, maar hier is dus iets aan het veranderen. Gen Z (mensen die tussen 1996 en 2010 zijn geboren) is sinds de wereldwijde coronapandemie ook meer en meer podcasts gaan luisteren en deze groep zal naar verwachting alleen maar groter worden.

Wat is het succes van de podcast?

  1. Podcasts passen bij elke levensstijl. Waar je voor Netflix naar een schermpje moet kijken en dus niet zoveel anders meer kan doen, is dit bij podcasts niet het geval. Veel mensen geven aan naar een podcast te luisteren tijdens het reizen, het uitlaten van de hond, sporten of schoonmaken. Dit maakt podcasts uniek en heel makkelijk in een druk leven te passen.

  2. Er is in de podcastwereld ontzettend veel keuzevrijheid. Je kan zelf bepalen wanneer je de podcast start, pauzeert of stopt. 19% van de podcastluisteraars luistert zelfs op een hogere snelheid omdat ze het te langzaam vinden gaan. Daarnaast gaan afleveringen vaak over één bepaald onderwerp, dus je selecteert zelf wat je interessant vindt. Heel anders dan bijvoorbeeld een radioshow waar je van tevoren nooit weet wat je kunt verwachten en waar je niet even kan doorspoelen.

  3. Het is ontzettend simpel om een podcast te maken. Iedereen met een smartphone kan een podcasts beginnen. Wat je nodig hebt, is een microfoon en iemand met een interessant verhaal. En dit weet niet iedereen, maar net als bij YouTube met video is het ook voor iedereen mogelijk om audio te uploaden naar Spotify.

Als iedereen zomaar podcasts kan maken, bestaan er vast ook heel veel podcasts, hoor ik je denken. Nou, dat klopt. Op dit moment bestaan er meer dan twee miljoen podcast en nog heel veel meer verschillende afleveringen. Toch is er een aantal podcast dat al jarenlang qua luistercijfers met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Wereldwijd zijn dit vaak (logisch) Engelstalige podcasts.

Top 3 podcast 2021

#1: The Joe Rogan Experience
Dit is een podcast waar Joe Rogan hele lange gesprekken (soms bijna 3 uur!) met bekende mensen heeft. Lang niet alle mensen die te gast zijn zal je herkennen. Je moet misschien even scrollen, maar dan komen er wel wat namen voorbij die jij misschien herkent: artiest Miley Cyrus, acteur Robert Downey Jr (speelt Iron Man), steenrijke ondernemer Elon Musk en comedian Kevin Hart.

#2: Call Her Daddy
Een podcast van Alex Cooper (27) waar ze praat over slaapkamerverhalen, seks en feminisme. Ze begon in 2018 met haar podcast ‘Call Her Daddy’ en intussen luisteren miljoenen mensen meerdere malen per week naar haar vrolijke verhalen. Er staat op Spotify bij al haar afleveringen een ‘E’. Dit omdat wat ze vertelt nogal expliciet is: veel seks, piemels en vagina’s dus. 

#3: Crime Junkie
True Crime. Zo heet het genre dat waargebeurde verhalen oplepelt waarvan je zou verwachten dat het echt niet waar kan zijn. Vermoorde mensen, vermiste mensen, doorgedraaide mensen… Op de één of andere manier is een groot deel van de wereldbevolking gefascineerd door dit soort verhalen. Ook in Nederland scoren de Nederlanstalige true crime podcasts ontzettend goed. Crime Junkie wordt gepresenteerd door vriendinnen Ashley Flowers en Brit Prawat.

Dit zijn de podcasts die over de hele wereld het meest beluisterd worden, maar ook in Nederland schieten podcasts als paddenstoelen uit de grond. Ook veel niet-bekende Nederlanders wagen zich aan het maken van een podcast, zoals Joël (22). Hij is fan van films, heeft een Instagram-account (Filmpunt) waar hij films recenseert en deze films bespreekt hij dus ook in zijn podcast.

De eerste keer een podcast maken was spannend, daar zat ik dan met mijn microfoon

Joël zag een gat in de markt: “Ik kon geen goede Nederlandse podcast vinden waar er over nieuwe films en series werd gepraat. Dus ik dacht: ‘dan ga ik dat zelf wel doen!’ De eerste keer een podcast opnemen was spannend: daar zat ik dan met mijn laptop en microfoon. Ik heb hem kritisch teruggeluisterd en vond dat ik soms echt te lange stiltes liet vallen, maar daar leer je alleen maar van. Ik bespreek samen met een vriend nieuwe films en series en noem nieuwtjes uit de filmwereld. Er luisteren mensen naar die ik helemaal niet ken, dat is leuk. Een podcast heeft veel tijd nodig om te groeien, maar ook als er helemaal niemand zou luisteren, zou ik nog steeds podcasts maken omdat ik het gewoon ontzettend leuk vind.”

“Omdat er zo gigantisch veel podcasts zijn, is het lastig om te bepalen welke je wilt luisteren. Ik merk dat het bij mezelf het beste werkt als een vriend een podcast aanbeveelt. Dan ben ik toch benieuwd en ga ik even luisteren.”

Luister jij weleens podcasts? Via deze post op Instagram geven onze volgers elkaar podcast-tips: check maar eens of er iets voor je tussen zit!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Joram over zijn podcast: "Het vinden van mijn vader gaf me geen rust en vrede"

Lees ook over:

Joram over zijn podcast: "Het vinden van mijn vader gaf me geen rust en vrede"

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡