Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier jongeren over de do’s en dont’s van kerken: “Niets is meer hetzelfde als twintig jaar geleden dus zou de kerk dat ook niet moeten zijn”

3 oktober 2021 · Leestijd 5 min

In Nederland is een uitgebreid menu aan kerken beschikbaar waar je uit kunt kiezen. Ga je voor hoedjes en orgel of vlaggenzwaaien en een drumstel? Ieder hebben ze en ideaalbeeld van hoe de kerk zou moeten zijn, maar wat vinden jullie eigenlijk de ‘ideale kerk’? We spraken vier verschillende jongeren, uit verschillende kerken, met verschillende meningen.

“Ik denk dat er vooral veel kerkverlating is in kerken die zich vastklampen aan traditie”

Joshua

Joshua (17): “Onze kerk trekt juist jeugd aan, in plaats van dat ze weggaan. Ik denk dat dat komt omdat onze kerk gericht is op jongeren. Er worden leuke activiteiten georganiseerd, we gaan elk jaar op kamp en we hebben jeugdkringen. Tijdens kring kom je samen met leeftijdsgenoten om spelletjes te spelen, maar ook serieus met elkaar in gesprek te gaan over geloof. Daar ontstaan heel veel vriendschappen door. Het fijne is dat er niet geoordeeld wordt als je dingen anders ziet of ergens anders over denkt. Ik denk dat er vooral veel kerkverlating is in kerken die zich vastklampen aan traditie en zich niet bezighouden met de toekomst van de kerk. Jongeren voelen zich daar minder gehoord, denk ik, waardoor ze afstand nemen van de kerk.”

“Er was een te grote generatiekloof tussen de dominee van zeventig en mij”

Jelte

Jelte (19): “Tijdens een conferentie van New Wine besloot ik op zoek te gaan naar een andere kerk. Ik ontwikkelde daar een persoonlijk geloof en ging niet meer alleen voor mijn ouders naar de kerk. Ik ging steeds meer nadenken over hoe ik vorm wilde geven aan mijn geloof en dacht: ‘‘Ik vind het leuk om met het geloof bezig te zijn, maar de manier waarop we dat tijdens de diensten in deze kerk doen, vind ik helemaal niet interessant’. De inhoud van de diensten sprak me totaal niet aan. Er was een te grote generatiekloof tussen de dominee van zeventig die de preken en Psalmen voorbereidde, en mij: een zestienjarige jongen met concentratieproblemen. Inmiddels heb ik een kerk gevonden die wel goed op mij aansluit. Mijn ouders vinden het cool dat ik zo mijn eigen ding opzoek.”

"Veel jongeren zitten alleen maar in de kerk omdat het moet van hun ouders"

Joanne

Joanne (16): “Ik ga al mijn hele leven met mijn ouders mee naar de kerk, maar ik zou liever naar een andere willen. Het is een grote kerk met veel jongeren, maar van die grote groep kom je maar weinig tegen bij catechisatie. Veel jongeren zitten alleen maar in de kerk omdat het moet van hun ouders. Bij ons in het dorp wonen vooral niet-christelijke jongeren en daardoor heb je sneller vrienden die niet naar de kerk gaan, maar liever feesten in het weekend. Daar ga je dan snel in mee, ook als christen. Ik heb daar geen last van, maar zou wel naar een andere kerk willen. Ik mis preken over bijvoorbeeld de Heilige Geest en kijk anders naar de doop dan de kerk waar ik nu in zit. Ook vind ik het heel fijn om staand te zingen, maar dat doen we niet.”

“Niets is meer hetzelfde als twintig jaar geleden dus zou de kerk dat ook niet moeten zijn”

Julian

Julian (23): “Ik ben echt heel enthousiast over de missie en het jeugdwerk in onze kerk. Er wordt van alles aan gedaan zodat iedereen zich thuis voelt in de gemeente. We hebben een aparte jongens- en meidenvereniging en sinds kort een nieuwe dominee die veel aandacht geeft aan jongeren. Wij zijn de toekomst van de kerk en hij vindt het belangrijk om daar tijd en aandacht aan te geven. Hij pakt vaak een Bijbelstuk en vertaalt dat naar een actualiteit of iets wat je praktisch kan maken voor die week. Ook wanneer vrienden van mij de kerk verlaten, is er altijd een gesprek met de dominee. Hij is heel erg betrokken en gaat mee met de tijd. Zo hebben we sinds een aantal jaar beamers hangen en zingen we meer Opwekking en Sela in plaats van Psalmen. Kijk naar de wereld om ons heen. Niets is meer hetzelfde als twintig jaar geleden dus zou de kerk dat ook niet moeten zijn. Je kunt alsnog wel uit de Statenvertaling lezen, daar is niks mis mee, maar zolang je bepaalde woorden niet omzet naar hoe je die tegenwoordig gebruikt, dan hou je die groep mensen niet vast die de toekomst van de kerk zijn.”

BEAM-serie: een plek voor jongeren in de kerk

Deel 1: COLUMN: “Help, de kerk is nu een trampolineparadijs”

Deel 2: Vier jongeren over de do’s en dont’s van kerken: “Niets is meer hetzelfde als twintig jaar geleden dus zou de kerk dat ook niet moeten zijn”

Deel 3: Remy Splinter over de kerk en generatie Z: “De kerk is een gat in de markt voor jongeren”

Deel 4: KERKONDERZOEK | Bestaat er een formule voor de perfecte kerk?

BEELD: ANP

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡