Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meike (18) veranderde van opleiding door commentaar van anderen: "Ik heb er nog steeds weleens spijt van"

28 september 2021 · Leestijd 4 min

Dierenverzorger wilde ze worden: contact met dieren vond Meike (18) altijd al heerlijk. Totdat allerlei kleinerende opmerkingen haar aan het twijfelen maakten. Meike werd verteld dat haar mbo-opleiding tot dierenverzorger niet relevant was voor de maatschappij en veranderde daarom van opleiding – een keuze waar ze soms nog met spijt op terugkijkt. En dat was niet de enige vervelende opmerking die ze als mbo’er kreeg.

Bij een vriendin thuis kreeg ze voor het eerst te maken met onbegrip over haar mbo-opleiding. “De vader van mijn vriendin vroeg naar mijn vervolgprogramma toen ik ging afstuderen van de middelbare. Ik vertelde dat ik naar het mbo ging en dat ik dierenverzorger wilde worden. Hij reageerde: ‘Waarom zou je dat nou willen worden? Dat is toch niet nodig in de maatschappij, je kan beter iets worden waar we echt iets aan hebben. Ik dacht: ‘Wat krijgen we nu?’. Ik wist niet goed hoe ik moest reageren en lachte het weg.”

Kwetsende opmerkingen

Het was niet de enige negatieve reactie die ze kreeg. “Naderhand kreeg ik veel negatieve reacties op mijn besluit om dierenverzorger te worden, waardoor ik mij uiteindelijk niet heb ingeschreven voor de opleiding. Er waren zoveel mensen die dat niet vonden passen. De reacties waren heel persoonlijk en kleinerend naar mij toe. Ik ging de reacties geloven en veranderde van opleiding, in plaats van dierenverzorger ging ik de opleiding tot pedagogisch medewerker volgen.”

Ik ben die reacties zat.

Meike heeft geleerd om voor zichzelf op te komen als iemand zoiets tegen haar zegt. “Ik ben die reacties zat, dus ik heb mijzelf aangeleerd om erop te reageren. Zodra er een kwetsende opmerking wordt gemaakt, zeg ik tegen mijzelf: ‘Nu moet je zeggen waarom je het doet, wat je doet en wat je leert. Want ze zien niet zo goed wat je allemaal doet.’”

Spijt

Soms kijkt ze met spijt in haar hart terug op haar keuze; dierenverzorger worden had haar echt leuk geleken. “Misschien had ik het gewoon moeten doen, had ik wat sterker in mijn schoenen moeten staan.” Maar gelukkig zit ze ook bij haar opleiding tot pedagogisch medewerker goed op haar plek. “Ik vind het interessant hoe kinderen hun eigen interesses ontwikkelen, hoe ze groeien en steeds meer laten zien wie ze zijn. Ik heb drie dagen school en twee dagen stage. Mbo is praktijkgericht; we zijn al vanaf het begin van onze studie bezig met ons werk en daar goed in worden. Soms vragen mensen zich af wat je leert als je maar twee dagen per week op school zit. Maar zij zien over het hoofd dat je in de praktijk ook kunt leren. Ik denk dat dat juist de kracht van een mbo’er is; als ik op school iets leer, kan ik dat meteen toepassen op mijn stage. Bijvoorbeeld met motoriek. Ik leer op school dat een kind van twee jaar op één been kan staan en dan ga ik tijdens mijn stage kijken of een kind dat kan.”

Mbo'ers zijn nodig om de maatschappij staande te houden.

Als iemand haar tegenwoordig vertelt dat haar opleiding niet goed genoeg is, zal ze dat niet meer weglachen. Ze heeft daar nu een weerwoord op: “Mbo’ers zijn wel wat waard, wij zijn nodig in de maatschappij. Ik ben bezig met kinderen en zorg voor opvang en opvoeding als ouders dat niet kunnen doen. Net als andere mbo’ers, die hebben we ook allemaal nodig om de maatschappij staande te houden.”

Maak een praatje

Wat wil Meike meegeven aan alle niet-mbo’ers? “Doe niet alsof mbo’ers niets zijn, vergeet ons niet. Maak vooral een praatje en ga op onze antwoorden in. Vraag door naar onze studie, dan kom je erachter dat we meer doen dan je misschien denkt." 

Meike is niet de enige die als mbo'er met kleinerende opmerkingen te maken krijgt. BEAM verzamelde deze in een video.

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡