Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Vaak zit ik tot negen uur op school'

12 januari 2016 · Leestijd 4 min

Nanda (18) woont in het weekend in het christelijke Nunspeet, doordeweeks is ze op de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam te vinden om nóg beter te worden in het maken van visual effects.

Vertel eens wat over je studie.

“Ik studeer dus aan de Nederlandse filmacademie in Amsterdam en doe de studie ‘Interactieve media en visual effects’, dat is een van de negen opleidingen die je aan de Filmacademie kunt volgen. Samen met dertien anderen ben ik door de strenge selectie gekomen om deze studie te doen. Voor de toelatingsprocedure moest ik mijn portfolio opsturen, ik mocht op gesprek komen en moest een opdracht maken. Tijdens mijn examens hoorde ik dat ik was toegelaten. Je wordt niet alleen geselecteerd op je vaardigheden, maar ook op hoe je bent als persoon. Samenwerken is super belangrijk in de filmindustrie, dus ook een belangrijk criteria voor deze opleiding.”  Wat is er zo leuk aan interactieve media en visual effects?
“Ik vind het vet om mijn eigen ding te maken, maar ook om samen te werken. Samen met alle andere opleidingen werken we aan korte films. De een doet het geluid, de ander de montage, weer iemand anders de regie. Aan het eind van dit schooljaar moet ik een richting kiezen, ik denk dat ik ga voor ‘digital matte painting’. Daarbij maak je achtergronden en landschappen voor in een filmscene. Als er in een shot een auto door het landschap rijdt, is dat negen van de tien keer niet echt gefilmd. De voorgrond is gefilmd met een greenscreen (een groene achtergrond zodat je deze makkelijk kunt bewerken, JM) of in 3D gemaakt, maar het landschap op de achtergrond is een plaatje. Het digitaal 'painten' of manipuleren van zo'n plaatje vind ik echt leuk.” 

afbeelding

Hoe vind je het dat je persoonlijkheid in jouw opleiding zo belangrijk is?

“Dat vind ik goed. Je wilt niet samenwerken met iemand die niet kan samenwerken. Als filmmakers ben je een team, net als bij bijvoorbeeld voetbal. Een spits moet samenwerken, niet voor zichzelf gaan. Dat is in dit vak ook zo. Het is ook wel eens lastig omdat ik er vaak mee bezig ben hoe ik over kom, wat mensen van mij vinden. Ik weet wel dat ik gewoon mijzelf moet zijn, maar soms is dat een beetje lastig.” Vind je het jammer dat de Filmacademie geen christelijke omgeving is?
“Ik vind het wel eens lastig om er voor uit te komen dat ik christen ben, dan ben ik bang voor negatieve reacties. Klasgenoten proberen wel rekening met mij te houden, maar ze vloeken nog steeds veel. Ik zou graag naar een christelijke studentenvereniging gaan, maar ik zit vaak tot ’s avonds laat op school, dus dat is geen optie. Maar gelukkig kan ik elk weekend in het christelijke Nunspeet even opladen.” Wat zijn je dromen voor de toekomst?
“Het is echt een droom om bij een heel groot visual effects bedrijf te werken, die bijvoorbeeld de visual effects van een James Bond, Game of Thrones, Harry Potter of Marvel film doen. Maar dat is wel heel optimistisch.. En het nadeel is dat ik dan in het buitenland moet werken, terwijl ik liever in Nederland blijf. Ik ben best gehecht aan mijn familie, het houdt mij tegen dat ik hen dan minder zou zien.” Hoe vaak borrel jij, ben je brak en blok je eigenlijk?
“Borrelen doe ik regelmatig, met klasgenoten of vriendinnen. En ik ben ook regelmatig brak, maar dat komt niet door het borrelen maar door het blokken. Vaak vertrek ik pas om negen uur ’s avonds van school en dan moet ik nog eten. Een stereotype studentenleven heb ik niet.” 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡