Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Psycholoog Daisy (25) rapt op TikTok voor duizenden jongeren: 'Ik kan bijna niet geloven dat het ze zo raakt'

28 september 2021 · Leestijd 6 min

Je zou maar wakker worden en plotseling 10.000 nieuwe volgers hebben op TikTok. Het overkwam Daisy Veenstra (25) toen ze een zelfgeschreven rap online zette. Nietsvermoedend opende ze ’s ochtends haar TikTok-account en ontdekte dat duizenden jongeren zich herkenden in haar gerapte woorden. BEAM sprak haar over haar raps, de reacties die ze krijgt en haar pestverhaal, waarover ze uitgebreid vertelt in het EO-programma #mijnpestverhaal.

Daisy is psycholoog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar ze studenten traint en coacht. Ook maakt ze muziek, podcasts en doet ze live sessies over lastige onderwerpen, zoals depressie, pesten en onzekerheid. En die beroemde raps dus, waar ze vorig jaar mee begon: “Mijn eerste rap ging over hoe ver mensen gaan voor likes op social media. Ik zag veel jonge meisjes in bikini en met billen frontaal in beeld. Ik dacht: wat voor beeld geef je daarmee af? Dat je dus blijkbaar veel likes krijgt als je zo bloot mogelijk voor de camera staat te dansen. Dat vond ik nogal wat en dat moest ik kwijt. Die frustratie heb ik weggeschreven in een rap – de eerste die ik schreef. Nadat die rap viral ging, ben ik meer gaan rappen. In mijn raps probeer ik te zorgen voor herkenning, door iets te raken in de ander.”

En reactie krijgt ze. “Ik krijgt echt wekelijks een reactie van iemand die zegt: ‘ik wilde gewoon eventjes zeggen dat ik onwijs waardeer wat je doet’, of ‘in de afgelopen corona-tijd zat ik er behoorlijk doorheen, dan luisterde ik jouw muziek en dan voelde ik mij beter’. Ik kan me haast niet voorstellen dat het zo veel met ze doet, maar blijkbaar is het zo. Jongeren geven aan dat ze zich gehoord voelen, dat ze zich herkennen in mijn teksten en er steun uit halen.”

Samen huilen op de bank

Een reactie die Daisy in het bijzonder is bijgebleven, kwam niet van een jongere, maar van een moeder. “Een moeder contacteerde mij via LinkedIn. Ze zei: ‘mijn zoon heeft een hele zware tijd achter de rug, hij heeft onwijs diep gezeten. We hebben samen één van jouw TikTok video’s gekeken en we zaten huilend op de bank.’ Ze wilde me gewoon bedanken. Ze had een moment van echt contact gehad met haar zoon en mijn raps hadden daaraan bijgedragen door het gevoel herkenbaar te maken en het er mogen laten zijn. Mijn rap mocht echt verschil maken.”

Love yourself. Doe het.

De boodschap die Daisy aan iedere jongere mee wil geven, schittert op haar Whatsapp-status, haar Instagrambiografie en komt geregeld terug in haar raps: ‘Love yourself. Doe het.’ “Alles begint bij van jezelf houden. Als je van jezelf kunt houden, kun je ook van anderen houden en er voor hen zijn. Jij bent de persoon met wie je het je hele leven doet, dus beter hou je van die persoon.” 

Alles begint bij van jezelf houden.

En of Daisy van zichzelf houdt? Dat was een les die ze moest leren. Haar wijsheid komt namelijk ook voort uit levensgebeurtenissen die haar flink pijn hebben gedaan in het verleden. Daisy is op de basis- en middelbare school gepest, een verhaal dat ze onder andere ook in het EO-tv-programma #mijnpestverhaal deelt.  

Waarom mag ik niet spelen?

In groep 7 van de basisschool begon het pesten. “Toen was het vooral buitensluiten: ik mocht niet meedoen met spelletjes. We deden pakkertje op het schoolplein – jongetjes tegen de meisjes. Ik was vrij groot als meisje en volgens de jongens te groot om gepakt te worden. Maar ik was geen jongen, dus ik kon ook geen pakker zijn. Dus mocht ik niet meedoen. Als je dan naar de juf of meester gaat, ben je natuurlijker de verrader van de groep, dus doe je niet. Ik stond heel vaak aan de kant en dan vroeg ik mij af: waarom mogen alle kinderen spelen, en ik niet?

Op de middelbare school waren het vooral de eerste jaren waarin ik gepest werd. Ik wilde graag bij de coole kinderen horen, maar daar paste ik niet bij, en ik werd ook behoorlijk afgestoten. Ik zeurde om aandacht, want ik wilde graag gezien worden. De makkelijkste manier om mij te pesten was met mijn uiterlijk. Ik voelde mij altijd al onzeker over mijn gewicht. De pesters zagen dat het mij raakte.”

Jezelf niet meer begrijpen

Haar verhaal, en ook haar achtergrond als psycholoog, neemt ze mee in de TikTok raps die ze deelt. “Ik zet mijn persoonlijke ervaringen en mijn kennis vanuit psychologie in om andere jongeren te helpen. Jongeren die nu in een situatie zitten waarin ze gepest worden of zich niet goed voelen. Om hen te helpen met een stukje begrip en zelfliefde. En dan vooral begrip tegenover jezelf, want dat is precies wat er kapot gemaakt wordt met pesten. Wat er met pesten gebeurt, is dat je continu een intern gevoel krijgt dat je niet goed genoeg bent, er niet mag zijn, te veel bent. Dat kan zo ver gaan dat je er niet meer wilt zijn.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ook belicht ze een andere kant van de zaak in de raps, namelijk waarom een pester pest. “Iemand die pest is zelf bang om erbuiten te vallen. Om te voorkomen dat je er zelf buiten valt, ga je de ander erbuiten zetten, want dan ben je het tenminste niet. Gepest worden is vaak niet zo persoonlijk als het voelt: het is veel meer een algeheel systeem. Iedereen is bang om erbuiten te vallen en als iemand anders het is en jij niet, dan is dat jouw winst. Die kennis heb ik nu en is moeilijk te geloven op het moment dat je gepest wordt en je je minder waard voelt dan een ander. Toch zijn het belangrijke dingen, die, hopelijk, als ze vaak genoeg gezegd worden, toch steun geven.”

Striae

Daisy heeft van zichzelf leren houden. Op haar TikTok account deelt ze open en eerlijk over haar minder mooie dagen en ze laat haar volgers haar striae zien, die ze haar ‘warrior stripes’ noemt. En elke keer komt haar boodschap terug: Love yourself. “Als je gepest wordt, is het moeilijk om intern te voelen dat, ondanks dat iedereen jou het gevoel geeft dat je niet goed genoeg bent, je dat wel bent. Maar je bent waardevol, voor jezelf en voor de ander. Dat mag je geloven.”

Daisy was te gast in het EO-programma Ik mis je, waar ze het verhaal over haar verloren vriend Gerben vertelt. Kijk hier de aflevering terug.

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡