Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Guillaume (19) doet mbo: ‘Mensen geven mij het gevoel dat ik beter hbo zou kunnen doen’

22 september 2021 · Leestijd 5 min

‘Zou je niet beter hbo kunnen proberen?’ Een vraag die veel mbo’ers regelmatig te horen krijgen. Guillaume (19) zit zelf op het mbo en is heel blij met zijn opleiding. Toch ervaart hij dat andere mensen een negatief beeld hebben van het mbo. Hij vertelt wat dit beeld inhoudt en hoe hij daarmee omgaat.

Guillaume doet een niveau vier opleiding ICT op het mbo. Guillaume: “Ik had al veel geleerd van mijn vader over computers en ik vond het heel leuk om met computers te prutsen. Daarom dacht ik over de ICT-opleiding: ‘Dit moet ik gewoon gaan doen!’ Toen ik aan anderen vertelde dat ik dit ging doen, reageerden sommigen met een waarschuwing. Ze zeiden dingen als: ‘Pas je wel op?’ of ‘Let je wel op dat je niet in aanraking komt met drugs?’.”

Mbo-stereotype: roken en drugs

De waarschuwingen die Guillaume krijgt, zijn gebaseerd op het stereotype dat bestaat over mbo-studenten. “Het stereotype houdt in dat jonge mensen op het mbo hele nare dingen doen. Elk weekend hebben ze een feestje en zijn ze dronken, soms zo erg dat ze in coma raken. Ook roken ze veel en gebruiken ze drugs. Het zijn mensen die de randjes opzoeken. Ik merk wel dat dit stereotype soms een beetje klopt. In mijn vorige klas dronk of rookte iedereen voor hun 18e, sommigen rookten ook wiet. Zelf doe ik dat niet en af en toe vind ik dat wel lastig. Je bent namelijk wel de enige in de klas die niet drinkt of rookt. Wanneer ik in mijn klas zei dat ik dat niet zo doe, kreeg ik een afkeurende ‘o’. Je wordt er niet letterlijk op afgekeurd, maar zo voelt het wel.”

Ik ben op het mbo echt op mijn plek

Guillaume heeft gemerkt dat mensen snel hun woordje klaar hebben over het mbo. “Er wordt vaak gezegd dat je beter naar het hbo kan gaan omdat je daar dan later meer mee zou kunnen. Dat vind ik een beetje bullshit. Aan de ene kant is het zo dat je verder kan komen met het hbo, omdat je dan een diploma van een hoger niveau hebt. Maar als je het hbo gewoon niet aankan, is het best lullig als dat tegen je wordt gezegd. Ik ben op het mbo echt op mijn plek en het hbo gaat mij gewoon niet lukken. Het is dan dus heel vervelend en jammer als mensen zeggen: ‘Ga gewoon naar het hbo, want dan krijg je een betere toekomst.’ Gelukkig zegt niet iedereen dat soort dingen, er zijn ook mensen die wel positief reageren.”

Het mbo is geen plek waar je alleen maar stoned of dronken bent

Ondanks dat het regelmatig gezegd wordt dat het hbo beter is, is Guillaume op het mbo gebleven. “Wanneer jongeren te horen krijgen dat ze beter naar het hbo kunnen gaan, zullen de meesten dat uiteindelijk niet doen, omdat ze van zichzelf weten dat ze niet geschikt zijn voor het hbo. Ik denk dat veel jongeren willen bewijzen dat het mbo gewoon een goede leeromgeving voor een baan is. Ze willen duidelijk maken dat het niet een plek is waar je alleen maar stoned of dronken bent. We hebben gewoon een opleiding gevolgd om iets goed uit te voeren en kunnen dat ook.”

De kracht van de mbo’er

Het mbo wordt soms in een kwaad daglicht gesteld, maar Guillaume vindt dit niet altijd terecht: “Het mbo is heel erg praktijkgericht, je krijgt minder theorie dan op het hbo of de universiteit. Mensen worden daardoor echt vanuit de praktijk opgeleid. Ik vind het heel leuk dat je lekker bezig kan zijn en niet steeds met je neus in de boeken hoeft te zitten. Het voordeel hieraan is dat mensen heel goed initiatief kunnen nemen later als ze een baan hebben. Door die praktische opdrachten zelf maar gewoon te doen, leer je om dit later in je baan zelf op te pakken en daar initiatief in te tonen. Het zijn daarnaast mensen die echt de handen uit de mouwen willen steken en lekker praktisch bezig willen zijn. Dat is wel iets waar de meeste werkgevers erg blij mee zijn.”

Verantwoordelijkheid nemen

Dat hij meer initiatief toont door zijn opleiding heeft Guillaume zelf ook ervaren. “Tijdens mijn stage merkte ik dat ik veel dingen makkelijk oppakte en verantwoordelijkheden op me nam. Ik bedacht bijvoorbeeld zelf om kleine projecten op te pakken, zodat mijn collega’s verder konden met hun eigen werk. Dat initiatief nemen is wel iets wat ik echt op het mbo heb geleerd. Thuis doe ik bijvoorbeeld sneller even een stom klusje, zonder dat iemand daar specifiek naar vraagt. Mensen hoeven niet te vragen of je iets wilt doen, je leert het zelf op te pakken.”

Redacteurs Bas en Wilke gingen van het vwo naar het hbo en kregen veel commentaar. Lees hier hoe ze daarmee omgingen.

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡