Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Roos werd online bedreigd en gestalkt: ‘Er hangt een camera bij mijn voordeur’

15 april 2022 · Leestijd 4 min

Online haat verspreiden: het is in een paar toetsenbord-clicks gebeurd en voelt lekker afstandelijk. Maar dat die woorden net zoveel pijn doen, weet Roos* als geen ander. Zij werd een tijd lang online bedreigd en gestalkt, “Ik kijk nog steeds achterom op straat.”

Vriend naar vijand

“Ik was al jaren bevriend met een meisje, maar de vriendschap werd ontzettend ongezond. Het was een rare machtsverhouding, waarbij zij steeds de baas over mij was. Ze vertelde welke kleding ik aan moest en hoe ik me moest gedragen. Ik deed van alles voor haar, maar voor mij deed ze nooit iets. Na een tijdje besloot ik de vriendschap daarom te beëindigen, maar daar was ze het niet mee eens. Ze liet me niet met rust en begon me via Instagram te pesten en te stalken.”

‘We komen je in elkaar trappen’

“Samen met anderen maakte ze groepsapps aan op WhatsApp, waarin ze bespraken hoe raar ik was. Daar stuurde ze mij screenshots van. Ze bleef me maar nare dingen sturen, noemde me slet en anorexia-popje, dus blokkeerde ik haar. Maar helaas maakte zij en haar vrienden steeds anonieme Instagram-accounts aan waarmee ze me begonnen te bedreigen. ‘Ik weet waar je woont, ik waarschuw je, we komen je in elkaar trappen’, stuurden ze. Een vriendin van me besloot het voor me op te nemen, maar dat maakte het alleen maar erger. Dagelijks werd ik door verschillende accounts lastiggevallen.”

Camera bij de voordeur

“De bedreigingen maakten me heel bang. Ik weet dat ze tot erge dingen in staat is, dus kon ik er niet vanuit gaan dat het bij een dreigement zou blijven. Op straat keek ik continu achterom, waar ik ook liep. Er hangt een camera bij mijn voordeur, daardoor voel ik me me meer op mijn gemak. Toch zit die angst nog steeds in me.”

Speak life: woorden hebben kracht! Dit is het thema van de EO-Jongerendag, heb jij al een ticket? Je bestelt ze hier!

Woorden blijven hangen

“Weet wat je aanricht als je online haat verspreidt. Ik heb altijd alles genegeerd, dat heeft uiteindelijk geholpen, inmiddels krijg ik nauwelijks berichten meer. Toch is die pijn en angst nooit helemaal verdwenen. Laatst opende ik per ongeluk een oud bericht, en het raakt me nog steeds. Woorden blijven echt hangen, zeker als ze zwart op wit staan. Online stuur je makkelijk een haatbericht, maar dat betekent niet dat het niet hard aankomt.”

Praat erover

“Bewaar alles, voor het geval je het nodig hebt of je echt naar de politie moet stappen. Bij mij is het gelukkig vanzelf overgegaan, maar het kan nuttig zijn. Daarnaast is het belangrijk om erover te blijven praten. Het was een hoge drempel voor mij om dit te delen, maar uiteindelijk helpt het echt. Je wordt heel eenzaam al je dit alleen probeert op te lossen. Het is daarbij wel belangrijk dat mensen zich er niet in gaan mengen, dat werkt vaak averechts.”

Herken jij dit verhaal en weet je niet wat je moet doen? Hier kun je terecht als je online wordt lastiggevallen.

Hoe ga je om met online haat? Artiesten-psycholoog Daisy begeleidt en coacht artiesten en influencers onder andere in social media-gebruik

“Als je last hebt van nare reacties, praat er dan over met familie en vrienden. Probeer ook te ontdekken waarom het je zo raakt. Als je zelf weet waar je goed in bent, zal je ook minder last hebben van nare reacties. Jij weet dan als geen ander dat zo’n opmerking niet waar is. Kortom: blijf dicht bij jezelf en bouw op de liefdevolle woorden van mensen die je écht kennen.

Reageren op gemene opmerkingen is meestal onverstandig. Dat soort mensen moet je helemaal niet voeden door erop in te gaan. Bovendien vindt zo’n persoon het veel te leuk dat je reageert, dus zal het gesprek oneindig lang duren. Aan de andere kant moet je niet voorbijgaan aan wie je zelf bent. Als jij het gevoel hebt dat je ergens op moet reageren, doe dat dan ook. Probeer dan wel zo min mogelijk persoonlijke ergernis erin te verwerken, maar houd het lekker algemeen.”  

Online haat komt veel voor, ook bij influencers. Lees hieronder hoe zij hiermee omgaan.

Actrice Else over online haat: 'Ik heb geleerd mij niet tot andermans niveau te verlagen'

Lees ook over:

Actrice Else over online haat: 'Ik heb geleerd mij niet tot andermans niveau te verlagen'

*Roos is een fictieve naam, de echte naam is bij de redactie bekend

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡