Ga naar submenu Ga naar zoekveld

COLUMN: Ik word – als christen - niet vervolgd, maar vervolg ik wel anderen?

20 januari 2022 · Leestijd 3 min

‘Eén op de 7 christenen wereldwijd kan zijn geloof niet in vrijheid beleven.’ Woensdag deelde de christelijke organisatie Open Doors de jaarlijkse Ranglijst Christenvervolging waarmee zichtbaar wordt in welke landen je niet zomaar openbaar kunt zeggen dat je christen bent. Want anders word je tegengewerkt (China), aangevallen (Nigeria), in elkaar geslagen (Mali) of zelfs geëxecuteerd (Afghanistan). Het zijn verschrikkelijke waarheden, die voor mij – als christelijke Nederlander – superver van mijn bed staan.

Ik kan gewoon deze column schrijven, zonder dat-ie over een paar minuten geblokkeerd of aangepast is. Zonder dat ik straks tot moes word gemept. Of er helemaal niet meer ben. Dat voelt vaak logisch, maar is het dus niet. Belangrijk om bij stil te staan. Alle vrijheden die we als christenen, als mensen, in Nederland hebben.

Waar ik – naast dankbaarheid – ieder jaar ook bij stil probeer te staan: wat doen wij als christenen andere (gelovige) mensen aan? Wanneer BEAM bijvoorbeeld een artikel schrijft over een christen die een relatie heeft met een moslim, zijn we dagen bezig om alle boze en haatvolle berichten over de islam te beantwoorden...

Jolien (christen) heeft een relatie met Badmah (moslim)

Lees ook over:

Jolien (christen) heeft een relatie met Badmah (moslim)

Meten we met twee maten? Ook als het gaat om homoseksualiteit. In reacties - onder superkwetsbare, persoonlijke verhalen – komen superveel oordelende reacties van heteromensen die bepalen hoe en wat je moet zijn. Wat je wel en niet mag doen. Ik schrik daar elke keer weer van.

Laat deze ranglijst ons elk jaar aansporen om na te denken over hoe wij onze (godsdienst)vrijheid niet boven dat van een ander zetten.

Oké, in Nederland wordt geen enkele moslim in de gevangenis gegooid vanwege zijn geloof, maar wel kapotgemaakt in comments. En nee, christenen slaan homo’s niet in elkaar (hoop ik), maar uit onderzoek blijft wel dat gelovige LHB-jongeren zich supervaak ongewenst voelen en een groot deel zelfs denkt aan suïcide. Is dat vervolging? Misschien niet, maar het is ook geen vrijheid. En daar kunnen wij iets aan doen. Laat deze ranglijst ons elk jaar aansporen om na te denken over hoe wij onze (godsdienst)vrijheid niet boven dat van een ander zetten.

Als de rest van de wereld steeds verschrikkelijker is tegenover christenen, kunnen christenen alsnog hartverwarmend naar de wereld zijn. Daar GELOOF ik in.

Nummer 1 op Ranglijst christenvervolging is Afghanistan

Lees ook over:

Nummer 1 op Ranglijst christenvervolging is Afghanistan

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡