Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar zijn scholieren mee bezig op Snapchat en YouTube?!

22 november 2017 · Leestijd 6 min

Vaak heb ik met mijn 22 jaar het idee dat ik helemaal up-to-date ben betreft social media. Ik zit op alle mogelijke sociale kanalen en denk een goede millenial te zijn. Tot ik dit weekend een gesprek had met mijn 14-jarige zusje over Snapchat en YouTube.. #generatiekloof. Dit heb ik geleerd:

Snapstreak = leven

Een Snapstreak is een soort spelletje binnen Snapchat. Hoe krijg je een Snapstreak? Je snapt iemand drie dagen achter elkaar en hij of zij reageert iedere keer binnen 24 uur. Elke dag komt er een vuurtje (emoticon die achter de naam van deze vriend(in) komt) bij. Sommige vrienden houden het superlang vol, maar als je het één dag vergeet, verdwijnt de streak. Pas zat ik in de trein en vertelde een meisje aan haar vriendin dat ze ontzettend boos was op Julia, want Julia had niet binnen 24 uur gereageerd waardoor hun streak van 83 dagen weer op 0 was gekomen.

Waarom zo'n streak belangrijk is? Ja, je wint of verliest er niets mee, maar volgens mijn zusje zit tijdens middelbare school pauzes iedereen op elkaars telefoon. Dat is het moment dat je kunt shinen met je ultralange streaks. Ook zijn er mensen die screenshots van hun levenswerk maken en deze in hun story zetten, zodat iedereen de hoeveelheid behaalde vuurtjes kan zien. Vuurtjes = status en sommige mensen zijn bereid daar heel ver voor te gaan..

Geen wifi = invaller

Het is een regelrechte ramp in het leven van een echte Snapchatter als je op vakantie gaat en je niet elke 24 uur in ieder geval één keer beschikt over wifi. Dit betekent namelijk dat al je streaks - waar je zo hard voor gewerkt hebt – weer op 0 komen te staan. GELUKKIG IS ER EEN OPLOSSING! Ik kende dit fenomeen niet totdat ik opeens een snap kreeg van een vriendin, maar met het hoofd van haar zus: “Hallo, deze week neem ik de Snapchat van Karin over!” Ik was oprecht verbaasd. Zo'n invaller wordt dus geregeld om de streaks met vrienden te behouden in barre tijden van internetloosheid.

A-lijst = effectief

Mijn zusje heeft een A-lijst op Snapchat. Ik ben 1 van de 53(!) gelukkigen die kan zeggen dat ik hier deel van uitmaak. Ik sta in deze lijst omdat ze voor mijn gebruikersnaam de letter A heeft gezet, dus: A. Wilke Stuij. Dit heeft ze gedaan zodat ik in haar alfabetische lijst met contacten bovenin sta. Ze moet namelijk minimaal 53 gebruikers aanvinken als ze (minstens één keer per 24 uur) een snap verstuurt zodat ze haar streaks niet verliest. Het zou onhandig zijn als ze deze mensen iedere keer handmatig moet opzoeken, met de A-lijst staan haar favorieten altijd bovenaan. Uiteraard ontvang ik daarom dagelijks de classic ‘gm’ (goodmorning) en ‘gn’ (goodnight) snap, maar omdat ik in de A-lijst sta, ontvang ik nog veel meer dan dat. Wat een geluk.

Bellen = uit

Bellen doet niemand meer. Als mijn zusje de telefoon überhaupt opneemt – meestal ga ik door naar de voicemail en appt ze me 10 seconden later met de vraag wat er aan de hand is - noemt ze niet eens haar naam. Ze begint met een onzekere: ‘Ja?’
Als je een 14-jarige toch graag iets wilt vertellen in plaats van typen, doe dan niet moeilijk en stuur via WhatsApp een spraakbericht. Je hebt waarschijnlijk nog eerder reactie ook.

Vloggen = in

12 minuten lang kijken hoe Monica Geuze (bekende Nederlandse vlogger) haar make-up doet, is voor de generatie van mijn zusje geen probleem. Toch kijkt ze eigenlijk nooit een vlog helemaal af: “Ik kijk vooral de eerste paar minuten, alleen bij vloggers waar je écht écht fan van bent, kijk je de hele video af.”

Vloggen is trouwens heel normaal. Heel veel mensen op middelbare scholen hebben een eigen YouTube-kanaal waar ze trouw video’s posten over hun leven. Maar pas als je meer dan 100 abonnees hebt, word je gezien als een vlogger die ertoe doet. Pas vertelde een meisje van 15 jaar oud me dat haar moeder niet langer wil dat ze vlogs op YouTube plaatst: “De jongens uit mijn klas hebben mijn YouTube-kanaal ontdekt en plaatsen nu met neppe accounts allemaal gekke reacties onder mijn video’s. Ik vind het wel grappig, maar mijn moeder echt niet.” 

Ouders maken zich zorgen: "Wordt mijn kind geen narcist als het de hele tijd naar zichzelf kijkt en zichzelf filmt?" Goede vraag, we gaan het merken!

Snapchat = privévlog

Een optie om wél alles in je leven vast te leggen, maar dit niet voor de hele wereld te publiceren, is een ‘snapvlog’. Je foto's en video's stuur je naar een vaste groep / vaste persoon en deze verdwijnen weer na 24 uur. Als je toch wilt dat je vlog blijft bestaan kun je - net als andere beroemde snapchatters - deze snapvlog weer uploaden op YouTube. Snap je het nog?

Sinds kort is de functie op Snapchat beschikbaar waarmee je een video kunt opnemen die langer is dan 10 seconden. Dit maakt het  platform nog geschikter voor vloggers. Op deze manier houdt je je vriendinnen / vrienden op de hoogte van hoe laat je wakker bent geworden, wat je hebt ontbeten, wat voor weer het was toen je op de fiets stapte en welke les het allersaaiste was vandaag. Deze informatie heb jij uiteraard ook van de mensen in je vriendengroep, want daarmee vorm je samen een snapgroep. 

Deze tip = gratis

Trouwens, ga jij een rouwproces in omdat er een machtig lange snapstreak verloren is gegaan? Je kunt proberen een klacht in te dienen bij Snapchat, er zijn verhalen dat streaks daardoor weer zijn hersteld. YESYESYES!

Schermafbeelding_2017-11-22_om_14.35.05

Voel jij je al oud? Deze update heb ik met liefde voor je geschreven. Is dit helemaal geen nieuwe informatie voor jou? Dan ben jij vast jonger dan ik, laat het de BEAM Redactie even weten (0683673700) als we nog typische dingen hebben gemist. GN. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡