Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mariska (16): 'Kan je een relatie hebben met iemand die niet christelijk is?'

11 september 2020 · Leestijd 5 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp geven zij advies aan Mariska (16). Zij vindt het lastig om een antwoord te vinden op de vraag of je wel of niet een relatie met iemand die niet christelijk is, kan hebben. Veel van jullie herkenden dit dilemma. Hieronder zie je de tips die jullie Mariska gaven: wie weet heb je er zelf ook nog wat aan!

Mariska: Kan je een relatie hebben met iemand die niet christelijk is?

Het Advies:

Ilse (17): “Ik vind het een moeilijk onderwerp, zelf struggle ik er ook mee, maar ik denk dat het mogelijk is als dit Gods plan is voor jouw leven. Misschien wil Hij wel dat jij het lichtje bent, zodat hij/zij ook gaat geloven of gaat weten van God. Dan maakt het niet uit wat iedereen zegt, want dan is het Gods plan met jouw leven en staat Hij naast jou. Blijf bidden of dit de weg is en als het zo is dan gaat God met jou mee!”

Romy (19): “Het kan wel, maar het is niet de beste keuze. Als je zelf christen bent en de ander niet dan zal daarin de diepgang toch missen. Ook hebben niet-christelijke mensen vaak andere standaarden dan dat jij misschien hebt. Wat je dan misloopt, is het omhoog halen van elkaar. Als je met een christelijk iemand bent, groei je samen in het geloof en kun je misschien nog verder komen. Met een niet-christelijk iemand zou je dus wel een relatie kunnen hebben, maar ik denk niet dat je er zoveel uithaalt als een relatie met een christelijk iemand.”

Bernd (19): “Als diegene echt tegen het geloof is, lijkt het me niet verstandig. Ik ben bang dat je dan in je relatie lastige dilemma’s zal krijgen, waar christenen wellicht anders in staan ten opzichte van niet-christenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het naar de kerk gaan of het bidden voor het eten. Als degene er open voor staat, zou ik wel een poging wagen. Wie weet kun je hem of haar bekeren..”

Ruben (20): “Ik denk dat in een relatie één van de belangrijkste dingen is om samen op één lijn te zitten. Als je dat niet zit, ontstaan er snel kleine botsingen onderling en meningsverschillen. Geloven is een groot deel van je leven en dat gaat denk ik niet samen met iemand die bewust niet voor Jezus kiest! Echter, als de persoon in kwestie ervoor open staat en Jezus meer wil leren kennen, ben jij misschien wel de juiste persoon in de relatie om hem daarin te helpen! Ik denk dat het belangrijkste is om God te vragen om wijsheid in je keuze.”

Esma (15): “Het staat volgens mij niet officieel in de Bijbel ofzo, maar ik zou het niet doen. Je hebt (meestal) gewoon niet dezelfde normen en waarden. Het kan wel verschillen per persoon. Mijn advies is om, als je het toch wilt proberen, het erover te hebben met een goede, christelijke vriend(in). Want liefde kan ook blind zijn..”

Amber (19): “Ik herken dit vraagstuk. Mijn vriend was ook niet gelovig. Ik heb veel gebeden en met hem gepraat. Nu heeft hij zijn leven aan Christus gegeven! Mijn vader was, voordat hij mijn moeder kende, ook niet christelijk. Dit is natuurlijk het ideale verhaal. Maar ik denk dat het belangrijk is om open over je geloof te zijn, laten zien wat jouw geloof met je doet en wat het voor jou betekent. Ook veel te bidden, in zijn/ haar aanwezigheid te bidden en Bijbel te lezen. Hiervoor is natuurlijk respect nodig van de ander, maar als dit respect er niet is, denk ik niet dat je een relatie kan hebben. Jouw christelijke geloof is een stukje van jezelf en als iemand dat niet respecteert, kan hij/zij niet helemaal van jou houden. Ik hoop dat je er wat aan hebt.”

Leon (23): “1 Korinthe 10:23 zegt: 'Alles is mogelijk, maar niet alles draagt bij; alles is mogelijk, maar niet alles bouwt op.’ Om heel kort antwoord te geven: ja, het kan en het mag. Maar de vraag zou eigenlijk moeten zijn: ‘Wil ik een relatie hebben met iemand die niet christelijk is?’ Vaak als je een relatie begint, zeker op jonge leeftijd, is dit kalverliefde. Hij of zij is zo knap en zo lief dat de rest eigenlijk niet meer zo belangrijk is, vandaar dat ze ook zeggen: liefde maakt blind! Maar als jij een relatie begint, zeker vanuit christelijk oogpunt, moet je dat ook wel doen met het oog op de toekomst. En stel je de vragen: zie ik mijzelf bij deze persoon blijven voor altijd? Hoe voed je eventuele kinderen op, aangezien geloof het belangrijkste is wat je een kind kunt meegeven. Vaak sta je ook op heel veel ethische punten, en qua normen en waarden redelijk haaks op elkaar, denk aan seks voor het huwelijk ja of nee. Zelf ben ik nu al 23 jaar zonder vriendin, puur om het feit dat ik iemand wil waar het geloof absoluut op nummer 1 staat en ze meer van Jezus houdt dan van mij, puur en alleen om de bovengenoemde punten. Dus ja, het kan en mag. Moet je het willen? Ik denk het niet.”

Annemarie (15): “Ja hoor, dat kan zeker! Je kan proberen je vriendje een keer mee te nemen naar de kerk, of hem vertellen waarom je gelooft! Misschien als jullie vaak samen zijn geweest, dat hij wel tot bekering komt? Maar vooral, praat met hem over het geloof!!”

Dit dilemma is niet iets dat alleen speelt bij jongeren, maar iedereen heeft het hier lastig mee. Check hier het artikel over christenen bij het programma ‘First Dates’ en hun visie op relaties met ongelovigen.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡