Icon--npo Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley

Met BEAM naar Israël - Programma

Dag 1 - woensdag 26 april 2017
Onze reis begint natuurlijk op Schiphol. We vliegen, na een overstap in Istanbul, naar Tel Aviv. Op het vliegveld staat daar een mooie bus klaar, die ons naar het Post hostel in hartje Jeruzalem brengt. De barretjes, mooie parken en koffiehuisjes zijn binnen handbereik. Trek die Jezussandalen maar aan!

Dag 2 - donderdag 27 april 2017
De zon komt op, maakt de morgen wakker en wij wandelen naar de Olijfberg. Daar kijken we uit over de Oude stad en de Tempelberg. Vanaf de berg lopen we het Paasverhaal binnen en gaan we naar de Hof van Gethsemané, je weet wel: de plek waar Judas Jezus verraadde. De volgende halte is de Graftuin en zo lopen we over de Via Dolorosa - letterlijk in de voetsporen van Jezus - de Oude Stad van Jeruzalem binnen. In dit gedeelte is onder meer Bethesda met de Kerk van Anna en de Joodse, Armeense en Islamitische wijk te vinden. Onze bestemming: de Grafkerk, de gezellige bazaars en het Romeinse Cardo. 
’s Middags ben je vrij en kun je zelf op stap. Een klein souvenirtje voor je moeder, een theetje drinken op het terras of lekker de markt afstruinen. Het kan allemaal. Voordat we gaan eten, komt een groepje Israëlische jonge christenen langs in het hostel. Samen praten we over het geloof. Hoe doen zij dat eigenlijk, geloven tussen de koepels van de moskee en de synagoge? Hierna weet je de kaft van de keppel te scheiden.  

Dag 3 - vrijdag 28 april 2017
Snijden, koken, uitdelen: ’s Ochtends helpen we mee in de gaarkeukens van Jeruzalem. De rest van de dag is voor jezelf, maar, maar, maar: je kan ook mee op verschillende excursies. Als de zon ondergaat begint ook de Sabbat en als je het leuk vindt, kun je ’s avonds mee naar de Klaagmuur en bij de vrijdagavondgebeden zijn. 

Dag 4 – zaterdag 29 april 2017 
Rise and shine! We vertrekken deze ochtend vroeg naar de Berg der Zaligsprekingen en lopen naar Tabgha. Tabgha? Ja, de plek waar Jezus vijfduizend mensen te eten gaf van vijf broden en twee vissen. De volgende stop is Kapernaüm, Petrus’ hometown. We nemen een kijkje bij de ruïnes van zijn huis en van de synagoge en rijden door naar de warmwaterbronnen van Ghan Hashlosha waar we een duik nemen.. 

Dan kunnen we kiezen: lekker blijven dobberen of verder naar het hostel met een tussenstop bij de kloof van Wadi Kelt. In deze kloof hangt het klooster van St. George aan een rotswand. Spelonktastisch toch? 

Dag 5 – zondag 30 april 2017
Zondag is altijd een feestje en vandaag helemaal. Met de andere drie Israëlreizen van de EO (je kan je ouders dus zonder er verder last van te hebben meenemen. Handig als ze ook voor jou betalen ;-)) is er een dienst in het Nationaal Park Ein Hemed, met Kees Kraayenoord als worshipleader. Na de dienst lunchen we samen. Heb je zin om daarna een middagje strand te hangen in Tel Aviv? Dat kan, de middag is aan jou. Trek je baard aan, zet je zonnebril op en probeer ergens een fixie te regelen, want Tel Aviv is happening

Dag 6 – maandag 1 mei 2017 – ‘Nationale herdenkingsdag’
Een indrukwekkende dag vandaag: het is Israëls Nationale Herdenkingsdag. We beginnen de dag bij Yad Vashem, het beroemde Holocaust Herdenkingscentrum en bij De Laan der Rechtvaardigen, het lichtmonument voor de overleden kinderen. Een overlevende van de Holocaust vertelt zijn verhaal en samen met de tentoonstelling en het monument komt de Tweede Wereldoorlog zo wel heel dichtbij.

Na deze bijzondere ochtend rijden we naar Bethlehem. Waar de herdertjes bij nachte lagen, stoppen we om even naar boven te kijken. Hier zagen zij de engelen zingen! Volgende halte: Bethlehem stad. De plek waar Jezus is geboren. Dan is het tijd voor actie: we gaan helpen bij Jemima. In dit tehuis wonen Arabische kinderen met een handicap. Na een informatierondje over de stichting en het huis, mogen we zelf aan de slag en de kinderen helpen verzorgen. 

Aan het eind van de dag checken we weer in bij ons hostel en kun je mee de stad in. Morgen is het Onafhankelijkheidsdag en net als bij Koningsdag begint het hier feest vroeg, dus tijd voor een fuifje met de locals!  

Dag 7 - dinsdag 2 mei 2017 – ‘Onafhankelijkheidsdag’
Hopelijk blijven de muren vandaag staan, want we gaan naar Jericho. We ontmoeten Taysir Abu Saada. Hij vechtte mee met Yasser Arafat, maar werd christen. Hij heeft nu een kinderopvang ‘Seeds of Hope van Tassa Saada’ en vertelt ons over zijn leven en de stichting. 

Dan rijden we door naar de oevers van de Dode Zee. Masada is onze eerste halte. Hopelijk heb je geen hoogtevrees, want we gaan de lucht in. Met de kabelbaan stijgen we naar boven en kijken uit over de ruïnes van Masada en het verhaal van de Zeloten, die zich hier verdedigden tegen de Romeinen. Na een wandeling de berg af is het tijd voor wat eten en een duik in de Dode Zee. Nou ja, duik? Dobber eigenlijk. Door het vele zout en mineralen in het water kun je alleen maar drijven in de Dode Zee! Fris en fruitig stappen we de bus in en sjeezen we terug naar Jeruzalem.* Aan al het goede komt een eind en dit is onze laatste avond! Bonte avond doen? 

*Mochten er meer dan zestig mensen meegaan, overnachten we onder de sterrenhemel in de woestijn van Israël. Kampvuur aan, gitaar erbij, dat is het leven. Regel dus snel nog even wat vrienden, want een bonte avond in de woestijn is natuurlijk helemaal het einde…   

Dag 8 – woensdag 3 mei 2017
Zeg maar ‘Lehietraot,’ want het is tijd om dag te zeggen. De bus brengt ons naar de luchthaven en we vliegen – met een overstap in Istanbul – terug naar Amsterdam.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden