11 juni 2017

"Als je met vluchtelingen omgaat, ontdek je hoe suf Nederlanders zijn"

Pieter en Tommy zijn met ConnectUs naar de EO-Jongerendag gekomen. Praktisch betekent dit dat ze een gemixte groep van 20 Nederlandse en vluchtelingenjongeren hebben meegenomen. Pieter: “je kunt zeggen van vluchtelingen wat je wil, maar ze dansen eerder en beter dan de meeste Nederlanders!”

“Het idee van ConnectUs is een gemeenschap waar Nederlandse jongeren, zowel christelijk als niet-christelijk, in contact komen met vluchtelingenjongeren. Dit doe ik samen met de andere organisatoren vanuit een christelijke overtuiging. We willen Jezus’ liefde voor deze mensen laten zien!”

“Dat doen we vooral door gezellige avonden te organiseren waar deze twee groepen elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten. Daar doen we spelletjes, we sporten samen en we maken en dansen op muziek. Afgelopen week zijn we nog samen met een groep naar een concert in Paradiso (Sounds of Change) geweest, waar een van onze vaste gasten trompet speelde. Heel gaaf!”

Multicultureel
“ConnectUs is een poosje geleden opgezet door een vriend van mij, als idee vanuit Stichting GAVE. Sindsdien is het alleen maar hard gegroeid. De vluchtelingen die komen hebben een allemaal een hele andere, soms moeilijke, achtergrond. Mensen komen uit Armenië, Syrië, Irak, Iran, Afghanistan, Eritrea en ga zo maar door.”

“Zoals ik al zei is veel van wat deze mensen hebben meegemaakt niet gemakkelijk. Daarom is het belangrijk om ze weer liefde, blijdschap en vriendschap te laten ervaren. Sommige van deze gasten zitten dagen achtereen niets te doen in een AZC, dan is het goed om een plek als ConnectUs te hebben.”

EO-Jongerendag
“Nu zijn we met een flinke groep op de EOJD en daar geniet ik echt met volle teugen van. Dansen dat we hebben gedaan, keihard op de muziek van Capital Kings! Er heerst een goede sfeer en ik vond de preek van Lindz ook echt gaaf. Volgens mij kun je niet vaak genoeg horen dat je een geliefd kind van God bent!”

“Toch vind ik woorden niet het belangrijkste middel om mee over Jezus te vertellen. Laten we die desnoods maar gebruiken, zoals Franciscus zei. Als jongens en meiden dagen achtereen in een AZC zitten is het veel belangrijker dat je ze ergens een warm welkom geeft, er voor ze bent en lol met ze maakt dan dat je ze meteen vertelt over Jezus. Tuurlijk, als we vragen krijgen vertellen we graag over ons geloof, maar niet als eerst!”

Meedoen?
“We zijn nu op vier plekken hard bezig met ConnectUs om jongeren in verbinding te brengen. Natuurlijk groeien we nog graag! Het liefst door heel Nederland, daarom kunnen jongeren, of ouderen die dit willen helpen organiseren, ons bereiken via Facebook!”

Lees meer

Volg ons