9 februari 2018

EO-Jongerendag 2018: Walk on Water

Elke dag komt de EO-Jongerendag 2018 een beetje dichterbij: wij kunnen niet wachten! Het thema dit jaar is Walk on Water. Ook al gebeurden de gekste dingen, kwamen de discipelen in een storm terecht en zagen ze een ‘spook’ in het water (say whaaat), Jezus zei: ‘Rustig maar, wees niet bang. Ik ben het.’

Wonderen bestaan en op het eerste oog onmogelijke dingen gebeuren. Zoals Jezus die op het water loopt, maar er zijn nog plenty voorbeelden. En heel vaak speelt water daar een belangrijke rol in. Denk aan de uittocht uit Egypte. Mozes leidde de Israëlieten weg, maar zij werden achtervolgd door de Egyptenaren. Toen ze bij de Rode Zee aankwamen, raakten ze in paniek. Wat nu? Er gebeurde een wonder: de zee spleet in tweeën en de Israëlieten konden ontkomen. Natuurlijk volgden de Egyptenaren hen, maar toen zij hen achter nakwamen, sloot de zee en kwamen ze om het leven.

Gooi hem overboord!

Of denk aan Jona. Hij luistert niet naar de opdracht die God hem geeft. Hij moet naar Nineve om een boodschap van God over te brengen, maar in plaats daarvan besluit hij op de boot naar Tarsis te stappen. Een plaatsje ver uit de buurt. Dan gebeurt er iets verschrikkelijks: er komt een enorme storm. De enige redding? Jona overboord gooien. Na enige aarzeling besluiten de mannen op de boot dat te doen, maar God is genadig. De redding is nabij. Jona wordt opgeslokt door een vis. Daar bidt hij tot God. Na drie dagen in de buik van de vis te hebben gezeten, wordt hij uitgespuugd.

Laat het gebeuren

En wat dacht je van het dopen? Grote kans dat je dat zelf ook meegemaakt hebt. Johannes de Doper doopte Jezus in de Jordaan. "Laat het nu maar gebeuren, want het is goed dat we op deze manier Gods gerechtigheid vervullen."

Rots in de branding

Petrus was één van Jezus’ twaalf apostelen. Hij liet alles achter om Jezus te volgen. Hij was de enige die durfde uit de boot stappen, die het waagde om over het water te lopen. Dat lukte! Hij legde zijn lot in de handen van Jezus, vertrouwde hem volledig. Toch is het niet alleen een rooskleurig verhaal. Tijdens de arrestatie van Jezus, voor de kruisiging, ontkent hij Jezus te kennen, terwijl hij de avond daarvoor had gezworen Jezus nooit te zullen afvallen. Petrus: Jezus rots in de branding, wordt toch te veel afgeleid door de dingen om hem heen.

I walk on water

‘I walk on water, but only when it freezes, cause I’m only human’, zingt Beyoncé. Jezus nodigt je uit om met hem te wandelen. Of dat nou op een zandpad, tegels of op water is. Hij is erbij als jij de volgende stappen zet. De stappen die jij op dit moment in je leven wil of moet zetten. Ook als anderen je voor gek verklaren. Als anderen zeggen dat het onmogelijk is. Richt je ogen op hem en heb vertrouwen.

Mijn zoon, geef me je vertrouwen, vind vreugde in de weg die ik je wijs

(Spreuken 23)

Wij hebben al zo veel bijzondere verhalen gehoord en gelezen: de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat willen we samen beleven op de EOJD 2018. Heb jij nog geen kaartjes? Scoor ze dan snel. Waar? Hierrr!

Lees meer

Volg ons