8 mei 2017

Eten als liefdestaal?

Als ik ‘s morgens in mijn bed lig, bedenk ik wat ik die avond wil eten. Het water loopt me in de mond bij de gedachte aan dat pruttelende stoofpotje met rode wijn. Bijna dacht ik dat ik gestoord was. Zoveel als ik om eten geef. Totdat ik in Leiden op kamers ging en een gelijkstemde in mijn Armeens-Iraanse huisgenoot vond. Ze was – hoera - minstens zo erg als ik. Niet alleen stonden we uren samen in de keuken, we konden er ook uren over praten. Wat waren goede combi’s, waar in de stad kon je de beste kruiden en groenten halen en so on.

“Jullie praten zoveel over eten, niet normaal” zei mijn oma eens toen ze bij ons aanschoof. Het grappige – en dat heb ik haar maar niet verteld -  is dat ze het zelf ook doet. Samen aan een tafel eten, verbindt. Je bespreekt de dag. En ik eet nog liever niet, dan dat ik haastig moet eten. 

Eten is belangrijk! Jezus eerste wonder was het water in wijn veranderen op de bruiloft  in Kanaän. En denk aan de vermenigvuldiging van de vijf broden en twee vissen, en niet onbelangrijk - hij nam de tijd om met zijn discipelen te eten.
Elke godsdienst kent religieuze maaltijden en spijswetten. In het christendom zien we vandaag de dag niet veel terug, behalve bij het avondmaal. Dat in onze kerken vaak is geworden tot een klein stukje brood of matze met een karig slokje wijn. De eerste christenen hielden een hele maaltijd rondom het avondmaal. Niet enkel een symbolisch teken. Een echte gemeenschappelijk maaltijd kan je vandaag de dag het avondmaal dan ook niet meer noemen. Waar ging het mis? 

God wil graag maaltijd met ons houden. Wanneer wij het ‘levende brood’ eten, krijgen we eeuwig leven. Wat doe jij als Jezus bij jou voor de deur staat? Staat je Netflix zo hard dat je hem niet hoort of doe je voor hem open als hij klopt? “Als iemand naar mijn stem hoort en de deur opent, ik zal bij hem binnenkomen en maaltijd met hem houden en hij met Mij.”

Deze week alles over eten! Eten als liefdestaal – herpost, Wat moet je wel en niet eten tijdens je date, vanavond een heerlijke BEAM Tipt over eten, waarom worden we zo gelukkig (of ongelukkig) van eten en dagmenu’s  uit de bijbel. Heb een gelukzalige week! En om te eindigen in de woorden van Woody Allen: “De drie belangrijkste levensvragen zijn: Waar komen we vandaan? Waar gaan we naartoe? En hoe laat eten we vanavond?”

X Arachne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer

Volg ons