Icon--eo Icon--instagram Icon--clock Icon--theme Icon--location Icon--tag Icon--twitter Icon--whatsapp Icon--comment Icon--audio Icon--mail Icon--video Icon--image Icon--search Icon--spotify Icon--facebook Icon--snapchat Icon--youtube Icon--smiley
25 mei 2017

Heb jij Fear of Missing out?

BEAM gaat op zoek naar mogelijke oorzaken van depressie. Dingen in onze omgeving die sombere gevoelens, stress of neerslachtigheid kunnen veroorzaken. Vandaag deel 2: Fear of Missing out.

“Man, heb je onder een ‘wifi-loze’ steen geleefd? Iedereen heeft het erover!” Alles heb ik gelezen, gezien en gevolgd: de ‘fittie’ van twee BN’ers, de wereldgoal van Messi, Sophies bikinifoto’s, de insta-story van Maarten, de berichtjes van mijn 34 WhatsApp-groepen en alle likes heb ik ‘teruggeliket’. Toch is tussen al die bakken informatie de viral video van een skippyballende kat mij ontschoten. AAAAARGH. Ik kan me niet meer op school vertonen.

Fear of Missing out (kortweg: FoMo) is een nieuw fenomeen in jongerenland. Het is de angst om informatie te missen en het bang zijn om ergens niet meer bij te horen of om iets te vergeten. FoMo is iets van alle tijden, maar door de opkomst van internet – en specifiek de sociale media (met hun vermaledijde kattenfilmpjes) – ook daadwerkelijk een probleem geworden. Je kunt tegenwoordig veel beter contact houden met al je familieleden, vrienden, vakantieliefdes, Tindermatches en werkmatties. Een voordeel, maar ook een nadeel: er valt veel meer te missen dan vroeger.

Op de hoogte blijven van honderden 'vrienden' is een onmogelijke opgave

Honderden ‘vrienden’ van wie je gevoelsmatig op de hoogte moet blijven; een onmogelijke opgave. Vooral als je bedenkt dat we in het echt ongeveer vijf goede vriendschappen kunnen hebben en onderhouden. Toch proberen we angstvallig om dat aantal ‘vrienden’ veel groter te laten zijn. En dat lukt niet…

Wat zijn de gevolgen van FoMo?

Als je niet bij een feestje kunt zijn, maar daarna wel alle fantastische foto’s van datzelfde fuifje voorbij ziet komen op je tijdlijn, kun je het gevoel krijgen buiten de groep te vallen. Hoe goed je excuus ook is om niet te gaan, als je heel erg met dat gevoel van “er niet bij horen” bezig bent, zal dat gevoel alleen maar worden versterkt. Wanneer het blijft knagen, kan FoMo op langere termijn leiden tot depressie.

Hoe voorkom je FoMo?

Door alle meldingen op je telefoon, kun je het gevoel hebben dat je overal zo snel mogelijk bij moet zijn, appjes direct moet beantwoorden, reacties meteen moet liken, en alle tags onder ‘skippyballende katten’-filmpjes moet checken. Deze snelheid van informatie geeft geen verzadigd gevoel. Het is een soort junkfood: even lekker, maar je hebt daarna direct zin in het volgende.

Wat ook helpt, is met jezelf tijden afspreken dat je op je telefoon mag.

Een eerste mogelijkheid om deze overload aan informatie te stoppen, is de pushberichten volledig uit te zetten en alleen nog maar je telefoon te checken op de momenten dat het jou uitkomt. Je zult dan al snel merken dat niemand het erg vindt als je wat later antwoordt (en als dat wel zo is, ligt dat meer aan hem/haar, dan moet diegene maar bellen als het zo dringend is).

Wat ook helpt, is met jezelf bepaalde tijden afspreken dat je op je telefoon mag. Elke twee uur eventjes bijvoorbeeld. De rest van de tijd zet je het mobiele netwerk én de wifi uit. Een hele stap, snappen we, maar het geeft veel rust aan je hoofd!

Hoe kom ik van FoMo af?

We hebben wat tips op een rijtje gezet om FoMo te verbannen uit je leven.

Tip 1 | Slow down!

Bekijk hoeveel je je telefoon op een dag gebruikt, en waarvoor. Om dat te meten, zijn er verschillende apps beschikbaar (QualityTime, BreakFree). Je zult merken dat het allemaal een stuk minder kan. Zo kun je jezelf uitdagen om elke dag minstens een minuut minder je telefoon te pakken.

Tip 2 | Internet uit

Het is een gewoonte geworden om naar je telefoon te grijpen en daarna te denken: waarom pakte ik mijn mobiel? Door internet op je mobiel uit te zetten als je hem weglegt, kun je je bewust worden van deze gewoonte. Er is namelijk een extra handeling – het aanzetten van internet – nodig om je meldingen te zien. Voor je dat doet, heb je tijd om na te denken: is het echt nú nodig? Waarschijnlijk niet.

Tip 3 | Leef hier en nu

Probeer de angst voor missen te veranderen in blijdschap over wat je doet. Maak met volle verstand een kruiswoordpuzzel, fiets een rondje, doe een spelletje met een familielid, spreek af met vrienden.

Het leven is zo veel mooier dan het leven ‘in’ je telefoon, en het heeft veel meer te bieden dan te missen! Bovendien zul je eindelijk tijd hebben voor het verzorgen van je echte, niet skippyballende kat; zal hij leuk vinden.

Lees nu deel 1 terug: Depressie en welvaart.

Volg ons

© Evangelische Omroep - Algemene voorwaarden