Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Samuël (17) werd gepest om zijn geloof: "Ze zeiden dat ik werd verkracht door de Heilige Geest"

26 september 2019 · Leestijd 4 min

Gepest worden omdat je christelijk bent: Samuël weet hoe dit is. Vier jaar lang is hij gepest. Nu wil hij andere jongeren inspireren om niet op te geven, maar om te geloven.

“Ik ben gelovig opgevoed en heb op een christelijke basisschool gezeten. Vanwege mijn autisme koos ik ervoor om naar een openbare middelbare school te gaan, want hier was de beste begeleiding voor mij. In de eerste klas kwam ik in een compleet nieuwe wereld terecht. Op de basisschool kon ik dingen als vloeken en schelden nog ontwijken, maar hier deed iedereen het. Als nieuwe eersteklasser ging ik onbedoeld meedoen. Het was een automatisme, ik wilde erbij horen.’’

“Het treiteren vanwege mijn geloof begon in datzelfde jaar. Na standaardgesprekjes stond ik op een gegeven moment bekend als de christen van de klas. Klasgenoten stelden vragen aan mij waar ik geen antwoord op kon geven. Iemands oma overleed aan kanker en toen kreeg ik de vraag waarom God dat doet. Ja, als 13-jarige wist ik dit natuurlijk ook niet. Het voelde alsof ze mij en mijn geloof aan het uittesten waren. Je staat met je rug tegen de muur.”

Alleen maar haat

“In de onderbouw werd ik vooral gepest vanwege mijn autisme. Als ik leerbegeleiding had, werd er bijvoorbeeld geroepen dat ik weer naar het pluspleintje of de autistenclub mocht. In de derde en vierde klas viel dit weg en begon het echte pesten om mijn geloof. Dit gebeurde steeds door hetzelfde groepje leerlingen, maar er waren veel meelopers. Ze maakten nare opmerkingen, riepen dat God niet kon bestaan en ze gingen expres vloeken en schelden als ik erbij was. De pesters wisten dat ik daar niet goed tegen kon.’’

“Vorig jaar ben ik gedoopt en heb ik gekozen voor Jezus. Na veel getwijfel heb ik mijn doopfoto op social media gezet. Online kreeg ik al vaak haatreacties op mijn berichten, maar ik voelde me geroepen door God om deze foto toch te delen. De pesters hebben hier een screenshot van gemaakt en deze bewerkt en gedeeld. Ze schreven dat ik was verkracht door de Heilige Geest. Dit deed erg veel pijn."

Praten met God

“Op school namen klasgenoten het wel voor mij op en werd ik gesteund, maar ik voelde me heel alleen. Ik praatte veel met mijn ouders, maar ook met God. Er waren veel momenten dat ik boos was op God en mijn frustratie naar Hem uitte. Waarom moeten ze mij hebben? Waarom word ik gepest? Waarom doet U niets? Maar ik wist dat God de enige was op wie ik kon bouwen, Hij zou mij niet alleen laten. Ook al voelde ik me rot, ik voelde me altijd door God gedragen.”

Nieuw begin

“Op mijn nieuwe opleiding ben ik weer de enige praktiserende christen, maar ik heb goede hoop dat ik deze keer niet gepest zal worden. Vertellen dat het geloof erg belangrijk voor mij is, doe ik nog niet, omdat ik bang ben voor de reacties. Ik vind het heerlijk om (studie)boeken over het geloof te lezen en met de Bijbel bezig te zijn, maar dit vertel ik liever als ik zeker weet dat mijn klas hier volwassen op kan reageren. Natuurlijk zien ze wel op social media dat ik er veel mee bezig ben. In de WhatsApp-groep van de klas worden weleens stickers van porno gestuurd. Aan mijn reactie daarop wordt wel duidelijk dat ik christen ben, haha.”

God is bij je!

“Het pesten heeft mij sterker gemaakt. In de Bijbel zegt Jezus tegen de discipelen dat ze vervolgd zullen worden, maar dat Hij ze nooit alleen zal laten. Dit heeft mij heel veel kracht gegeven. Het is belangrijk dat we God opzoeken als we kwetsbaar zijn, want God zal ons niet afwijzen. Blijf vertrouwen op Hem! Via mijn Instagram probeer ik mensen te inspireren door geloofstekstjes of stukjes van preken te delen. Ook praat ik over het geloof via livestreams. Door mijn pestervaring heb ik mijn passie voor spreken ontdekt. Daar ben ik God heel dankbaar voor. Ooit hoop ik als spreker op de EO-Jongerendag te staan.”

Heb jij ook ervaringen met pesten? EO-presentator Anne-Mar maakt al jaren het programma Anti-Pest Club en geeft in dit artikel tips hoe pesten in de klas kan stoppen.

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou