Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rhodé (christen) heeft een relatie met een moslim: “Mijn moeder was bang dat ik mijn geloof zou verliezen”

26 november 2020 · Leestijd 6 min

Rhodé (16) heeft al bijna een jaar een vriend: Sam (19). Ze heeft hem leren kennen via een collega van werk. Hij zag Rhodé al zitten, toen zij nog niks van hem moest weten. Een tijdje later ging zij nietsvermoedend naar werk, waar hij ineens voor haar neus stond: haar nieuwe collega. Ze raakten aan de praat en leerden elkaar kennen, wat uitgroeide tot verkering. Deze relatie heeft wat bijzonders: zij is christen en hij moslim.

Hoe heb je hem ontmoet?

“Ik werkte samen met zijn beste vriend. Op een dag kwam ik die jongens allebei tegen, waarna Sam via zijn beste vriend mijn telefoonnummer had geregeld. Hij maakte me vrij snel duidelijk dat hij mij wel zag zitten, maar ik was niet geïnteresseerd. Hij was niet echt mijn type, dus ik stopte het contact. Op een dag kwam ik aan op mijn werk en bleek dat hij mijn gloednieuwe collega was. Hij woont heel dichtbij mijn huis, dus vroeg hij me regelmatig of ik mee wilde rijden van en naar werk. We raakten aan de praat en van het een kwam het ander. Ondertussen zijn we tien maanden samen, maar deelden het pas ongeveer zes maanden geleden met vrienden en familie.”

Ik was bang dat mijn ouders het zouden verbieden

Waarom durfden jullie het pas later met vrienden en familie te delen?

“Ik merkte dat we naar elkaar toe groeiden toen we begonnen te daten. In die tijd ontdekte ik dat Sam moslim is. Hij neemt zijn geloof heel serieus en doet mee aan tradities die met zijn cultuur te maken hebben zoals de ramadan. Hier praten we regelmatig over, omdat we beiden geïnteresseerd zijn in hoe we ons geloof beleven. Ik was bang dat mijn ouders niet zouden accepteren dat hij in iets anders gelooft. Hierom durfde ik het hen eerst niet te vertellen. Ik had hen wel verteld dat we elkaar op een vriendschappelijke manier zagen, maar toen het serieuzer werd was ik bang dat zij het me zouden verbieden.”

Hoe reageerden ze toen ze het hoorden?

“Mijn moeder vertelde me dat ze bezorgd was. Ze was bang dat ik mijn geloof zou verliezen en uiteindelijk zou meegaan in de dingen die met de islam te maken hebben. Ze benoemde ook dat ze bang was dat ik anders behandeld zou worden. In die cultuur komt het voor dat er anders naar vrouwen gekeken wordt dan in onze cultuur."

Zijn familie mag ons niet samen zien

"Ze vraagt ook hoe ik onze toekomst voor me zie. Het zijn een boel moeilijke vragen. Mijn ouders hebben hem nog niet ontmoet, maar ik vertel ze veel over Sam en wat hij voor mij betekent. Hierdoor zijn mijn ouders wat meer begripvol geworden en kijken ze graag met ons mee naar hoe we het aanpakken. Ze vertrouwen mij en dat is fijn.”

En de ouders van Sam?

“Zijn ouders heb ik niet ontmoet. In zijn cultuur is het eigenlijk niet de bedoeling dat je verkering hebt met iemand. Je mag pas met een meisje zijn als je verloofd bent. Hij heeft het zijn moeder wel verteld, maar het wordt thuis niet besproken. We passen daarom op dat zijn familie ons niet samen ziet omdat zij hier niet achter staan. Dat geeft een bepaalde spanning.”

Wat vindt Sam ervan dat jij christelijk bent?

“In het begin spraken we er weinig over, omdat ik het spannend vond om dat uit te spreken. Uiteindelijk heb ik dat toch maar gedaan, want in een relatie deel je dat soort dingen met elkaar. Nu merk ik dat we naar elkaar luisteren als we wat willen delen over ons geloof. Natuurlijk begrijpt hij me minder dan een andere christen dat zou doen, maar de interesse in mij en het luisterend oor dat hij biedt zijn behulpzaam. We hebben respect voor elkaar en laten elkaar in onze waarde, dat vind ik heel belangrijk.”

Hoe zie jij God in jouw relatie?

“In het begin wist ik niet zo goed of ik dit wilde. In christelijke kringen hoor je vaak dat het niet goed zou zijn, omdat het je geloof teniet zou doen. Toen we elkaar beter leerden kennen, ontdekte ik ook dat ik meer op hem focuste dan op God. Dit wilde ik niet, dus besloot ik me terug te trekken. Ik wilde tijd voor mezelf en God en bad Hem ook om hulp. Ik vroeg God of Hij me wilde laten zien of ik dit moest stoppen of niet. Die tijd daarna knapte ik heel erg op en was ik enorm gelukkig met mijn relatie met Sam Nu gaat het heel goed. We doen ons eigen ding, maar communiceren goed en hebben begrip voor elkaar."

Ik wil eventuele kinderen niet islamitisch opvoeden en hij vindt het geen goed idee om ze christelijk op te voeden

"God staat bij mij op nummer één en ben veel bezig met mijn geloof. Ik bid, ga naar de kerk en luister aanbiddingsmuziek. Dat bouwt me op en dat weet Sam. Ik schaam me niet voor mijn geloof, dus luister die muziek ook waar hij bij is. Dan raken we in gesprek en dat vind ik fijn. Stiekem hoop ik dat hij een keer mee gaat naar de kerk om te zien hoeveel liefde daar is.”

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

“Wij leven in onze relatie met de dag, doen veel leuke dingen samen en ontdek veel over zijn cultuur. Nadenken over later vinden we ingewikkeld. We zijn open en eerlijk naar elkaar, maar ontdekken dat we een verschillende kijk op de toekomst hebben. Zo zie ik het niet zitten dat we eventuele kinderen islamitisch opvoeden, maar vindt hij het geen goed idee om ze christelijk op te voeden. Het is echt niet altijd makkelijk, maar ik ben gek op hem. Hij is enorm lief en heeft alles voor me over. We leren steeds meer van en over elkaar en ik ben hartstikke dankbaar voor hem in mijn leven.”

Voor Shamaya (19) draait het Suikerfeest om familie. Zij is christelijk, maar haar moeders kant is moslim. Hoe zij dat ervaart lees je hier.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou