Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jannelie (19) gelooft en Toon (32) niet: “Ik mag ons kindje laten dopen”

20 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Na een relatie van een paar maanden, besloten Jannelie en Toon om te trouwen. Een andere geloofsovertuiging en hun leeftijdsverschil hield ze niet tegen. “Ik heb het idee dat God achter mijn keuze voor Toon staat.”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet? 

“We hebben elkaar ontmoet via scouting. Mijn toenmalige vriend zat op scouting en ik ging met hem mee. Er liep iemand rond die ik wel interessant vond. Dat bleek Toon te zijn. Op dat moment hadden we beiden nog een relatie, maar we konden het erg goed met elkaar vinden. Een tijdje later gingen onze relaties gingen uit en zo vonden we elkaar.” 

Hoe ging dat verder?

“Aan het begin vond ik het spannend om te zeggen dat ik een relatie had, want Toon en ik hebben een leeftijdsverschil van bijna 13 jaar. Ik was bang voor de reacties van mijn omgeving. Gelukkig vielen die reacties reuze mee. ‘Als jullie maar gelukkig zijn’, hoorde ik vooral om me heen.”

Trouwen bevestigde onze liefde

“Ik werd vrij snel zwanger en we besloten te trouwen. Toon is internationaal vrachtwagenchauffeur en daardoor is het lastig om erkenning te krijgen over een kind. Daarom was het een goed idee om te trouwen, dan kregen we daar geen problemen mee. Daarnaast hielden we gewoon enorm veel van elkaar. Trouwen bevestigde die liefde. We zijn nu twee jaar en een prachtige dochter verder en hebben er nog steeds geen spijt van.”

afbeelding

Zijn er, naast het leeftijdsverschil, nog meer verschillen tussen jullie? 

“We hebben allebei een andere levensovertuiging: Toon is ongelovig en ikzelf geloof in God. Ik moet eerlijk zeggen dat dat verschil nog niet voor lastige situaties heeft gezorgd. Toon heeft enorm veel respect voor mijn keuze. Van hem moet ik doen waar ik gelukkig van word. Als ik naar de kerk wil, dan vindt hij dat ik gewoon moet gaan. Ook heeft hij er geen problemen mee als ik ons kindje wil laten dopen.”

Geloven is iets persoonlijks; daar wil ik niet aankomen

“Daarnaast heb ik ook respect voor zijn keuze. Als Toon uiteindelijk ook gaat geloven is dat mooi, maar dat is niet mijn doel. Ik vind dat geloven iets persoonlijks is. Daar wil ik niet aankomen. Als hij gaat geloven, dan moet dat zijn eigen keuze zijn. We zijn gelukkig en accepteren elkaar zoals we zijn.”

Hoe lossen jullie verschillen in het geloof op in jullie huwelijk?

“We vinden het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Daarin merk ik dat respect waar ik het eerder over had duidelijk terug. Onze dochter Anna is nu bijvoorbeeld tien maanden oud en mijn opa en oma hebben haar een kinderbijbel cadeau gegeven. We lezen daar met zijn tweeën uit. Als ik hem zou vragen om een stukje voor te lezen, zou hij dat ook zeker doen.”

afbeelding
Hij doet zijn best om me te begrijpen 

“Daarnaast kan het zo zijn dat hij iets niet begrijpt als ik over het geloof praat met vrienden. Dat kan best lastig zijn, maar gelukkig kan ik er met anderen over praten. Als ik er bijvoorbeeld met een vriendin over praat, luistert hij wel eens mee. Ik merk dat hij zijn best doet om me te begrijpen.”

Wat zou je andere jongeren meegeven die een relatie met een ongelovig iemand hebben of overwegen?

“Zolang je respect hebt voor elkaar, zie ik geen problemen. Wel zou ik er zeker voor bidden. God wil je helpen bij je keuze. Ook is het belangrijk om met elkaar te blijven praten. Je hoeft elkaar niet altijd te begrijpen of het met elkaar eens te zijn, maar blijf met elkaar communiceren. Als je de ander pusht in jouw overtuiging, kan dat voor veel spanningen zorgen.”

afbeelding

Veel mensen vragen zich af of je wel een relatie kan hebben met een ongelovig iemand. In deze BEAM helpdesk geven mensen advies over dit onderwerp.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡