17 juni 2021

Naomi (19) getuigt op tv voor miljoen kijkers: “Mijn grootste droom is zingen op de EO-Jongerendag”

De 19-jarige Naomi (artiestennaam: Noami) kan mega goed zingen en liet dit horen in het RTL-programma ‘I Can See Your Voice’. Toen de presentator haar vroeg waar zij nog graag wil optreden, aarzelde ze geen moment en zei: de EO-Jongerendag! Naomi legt uit waarom zij dit graag wil en vertelt over de mooie – maar ook lastige kant – van haar geloof.

Naomi: “Het was supervet om met het programma mee te doen. In ‘I Can See Your Voice’ moeten bekende Nederlanders raden wie van de kandidaten wel of niet goed kan zingen. Ik hoorde bij een van de echte zangers. Dit werd geraden en ik mocht zingen met Birgit Lewis. Dat was een hele grote ervaring."

De tekst gaat verder onder de video

Grootste droom

Tijdens de aflevering werd Naomi gevraagd waar zij het liefst zou willen optreden. Zij vertelde dat het haar grootste droom is om op de EO-Jongerendag te staan. Naomi: “Van jongs af aan ga ik al naar de jongerendag toe. Ik heb daar al een keer op het open podium gestaan en mocht dertig seconden zingen. Dat was niet bepaald goed”, vertelt ze lachend. “Ik stond vol zenuwen en ik had de tekst verkeerd gezongen. Toch was dat echt al vet. Nu ben ik serieuzer met muziek bezig. Ik ben aan het afstuderen voor een zangopleiding en wordt steeds groter als artiest. Daarom lijkt het me heel tof om bij de EO-Jongerendag op te treden. Ik vind de sfeer daar heel fijn. Op dat podium staan is een van mijn grootste dromen.”

De tekst gaat verder onder de video

Bekijk vanaf minuut 5:45 Naomi's dertig seconden op het open podium van EOJD 2018 (VET!):

Christelijke muziek

Dat Naomi op de EO-Jongerendag wil zingen, heeft ook met haar geloof te maken. “Mijn stem zie ik als een gave van God. Hij heeft het mij gegeven om zijn woord te verspreiden. Ik heb al veel gezongen voor de band in de kerk, maar ook in de toekomst wil ik het zingen inzetten voor God. Ik wil het geloof uiten via mijn stem.” Naomi is op dit moment al bezig met een samenwerking met een christelijke artiest. Samen met Retain (christelijke dj, red.) werkt ze aan een dancetrack. “Dat wordt een supervet, christelijk nummer.” Toch wil Naomi ook muziek maken voor niet-christenen. “Veel liedjes die ik maak gaan over het geloof, maar ook over dingen die ik meemaak. De kern is dat er altijd een boodschap in zit. Zo wil ik ook mensen raken die niet gelovig zijn. Ik wil ook voor hen het licht zijn in een donkere ruimte. Om te laten zien dat er meer is dan datgene waar ze mee te maken hebben.”

Vorig jaar kwam er een keerpunt in mijn geloof

Ondanks dat het geloof op dit moment erg belangrijk is voor Naomi, was dit de afgelopen jaren nog anders. “Als kind was ik weinig met het geloof bezig. Ik ging met mijn ouders mee naar de kerk, maar dit vond ik vooral saai. Ik was daar een van de weinige kinderen in een kerk vol volwassenen. Vanaf het moment dat wij naar een andere kerk gingen, kreeg ik meer interesse. Op mijn zestiende besloot ik mij dan ook te dopen. Toch zakte mijn geloof soms nog in. Ook nadat ik naar Tilburg was verhuisd voor mijn studie en mij had voorgenomen me aan te sluiten bij een kerk, mislukte dit door tijdsgebrek. Maar vorig jaar september kwam er een keerpunt in mijn geloof.”

Ontdekking

Naomi woonde tijdens de eerste corona-lockdown weer een halfjaar bij haar ouders. In die tijd kon zij niet naar de kerk, want die zat dicht vanwege corona. In september kwam ze terug in Tilburg en besloot daarom weer eens een kerkdienst te bezoeken. “Ik ging naar een kerk waar ik al eerder was geweest. Het moment dat ik daar stond, besefte ik me dat ik hier elke zondag wilde staan. Ik voelde me daar thuis en wist dat ik de kerk prioriteit wilde geven boven andere dingen. Ik heb vanaf dat moment de keuze gemaakt om me bij die kerk aan te sluiten. Dus niet met mijn ouders, maar heel bewust zelf. De kerk is een plek geworden waar ik mezelf kan zijn. Ik realiseer me nu dat ik de kerk nodig heb. Het is heel fijn om samen met anderen God te aanbidden. Ook is het een goede start van de week.”

Onzeker gevoel

Naomi vertelt dat het geloof toch ook nog steeds obstakels met zich meebrengt. “Ik vind het onzekere gevoel van het geloof soms lastig. Zo wil ik bijvoorbeeld graag verder met zingen en heb me voor verschillende vervolgopleidingen aangemeld. Toch ben ik nergens aangenomen. Dat is pittig. Ik ben ervan overtuigd dat zingen mijn roeping is, dus waarom kom ik dan nergens binnen? En ja, ik geloof dat er een grotere reden achter zit en dat God mij de weg gaat wijzen, maar welke weg? Ik zou graag willen weten wat me te wachten staat, maar dat is uit mijn handen. Ik zeg soms tegen mijzelf dat ik op God moet vertrouwen en dat het goedkomt. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Toch focus ik me nu op andere dingen en ben ik erachter dat die opleidingen ook niet voor mij bedoeld waren. Ik heb me nu aangemeld bij de politie, dus misschien ga ik daarin verder. Maar ik blijf me hoe dan ook focussen op muziek: covers en eigen nummers maken en optreden. Dat is wat ik het leukst vind.”

Bekijk hier Naomi's toffe cover van Lauren Daigle - Remember:

De laatste EO-Jongerendag is alweer twee jaar geleden. En toen was het: FEEST! Geniet nog een keer na met de optredens van Hillsong Young & Free. Geniet nog een keer na met de optredens van Hillsong Young & Free!

Lees meer

Volg ons