Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rieke (24) werd op haar negentiende verkracht: "Ik schaam me niet langer"

14 april 2021 · Leestijd 4 min

Rieke Schilder (24) wordt op haar negentiende verkracht. Een traumatische gebeurtenis waar zij in de eerste instantie met niemand over durft te praten. Lang worstelt zij met gevoelens van schaamte, verdriet, angst en haat. Uiteindelijk lukt het Rieke om deze pijn bij God neer te leggen.

Depressie

Als kind heeft Rieke een negatief zelfbeeld en krijgt zij last van sombere gedachten. Dit wordt erger als zij op de middelbare school zit. “Mijn depressieve gevoelens werden zo erg dat ik op mijn veertiende suïcidale gedachten kreeg en voor het eerst met de GGZ in aanraking kwam.” Dankzij therapie gaat het een aantal jaren beter met Rieke, totdat de suïcidale gedachten op haar zeventiende terugkeren en zij een gevaar vormt voor zichzelf. Er wordt besloten met medicatie te starten. “Ik kreeg zoveel medicatie dat ik regelmatig flauwviel en als een zombie door het leven ging.

Rieke verandert zo door de medicatie dat haar familie en vrienden haar nauwelijks herkennen. “Ik besloot – tegen het advies van mijn psychiater en psycholoog in – met alle medicatie te stoppen. Ik wilde liever met veel pijn aan de slag met mijn problemen, dan versuft onder de medicatie stil te blijven staan. Gelukkig stond mijn moeder achter mijn keuze en samen hebben wij heel langzaam de medicatie afgebouwd. Ik ben gaan kickboksen en kwam in contact met een coach die veel voor mij heeft betekend. Ik kon mijn woede in de sport uiten en voelde me goed.”

Verkracht

Net als het iets beter met Rieke gaat overkomt haar iets gruwelijks; ze wordt verkracht. Omdat zij het nog steeds moeilijk vindt over de gebeurtenis te praten, kiest Rieke ervoor om niet verder in detail te treden. “Mijn wereld stortte in en mijn gevoel van veiligheid was verdwenen. Ik kon niet bevatten wat er met mij was gebeurd en durfde hier met niemand over te praten. Ik schaamde me vreselijk voor wat er was gebeurd en kon het niet opbrengen om aan de verkrachting terug te denken.” Pas na een week vertelt Rieke haar vriend Rik-Jan wat haar is overkomen.

“We hadden ruim vijf jaar een relatie en samen al veel meegemaakt. Ik voelde me door de verkrachting zo vies, dat ik dacht dat hij mij niet meer zou willen. Samen hebben we veel gehuild en gepraat over wat mij is overkomen.” Ondanks dat Rik-Jan probeert duidelijk te maken dat haar geen schuld treft en zij voor hem nog steeds dezelfde is, lukt het Rieke niet om haar schuldgevoel en schaamte los te laten. Ze overweegt haar relatie te verbreken.

Taboe

Rieke heeft gemerkt dat mensen snel een oordeel klaar hebben. “Gelukkig kreeg ik veel steun om mij heen, maar er waren ook mensen die vonden dat het mijn eigen schuld was. Dat was bijzonder pijnlijk om te horen. Zelf wist ik ook niet goed hoe ik met deze gebeurtenis om moest gaan, in mijn ogen was ik niet meer rein voor God en zou ik dat ook nooit meer worden. Daarnaast begreep ik niet dat als God mijn Vader was, Hij deze gebeurtenis niet had voorkomen. Waar was Hij toen het gebeurde?”

Cursus van de kerk

Op een dag krijgt Rik-Jan het programma van een cursus met de naam Sleutels tot herstel onder ogen. “Volgens de informatie, op de site van de kerk die deze cursus verzorgde, zou je tijdens deze cursus leren je pijn bij God te brengen, zodat er herstel kon plaatsvinden. Ik besloot deze cursus te volgen; veel had ik tenslotte niet te verliezen. Dit blijkt de beste beslissing ooit te zijn, want hierdoor veranderde mijn leven compleet! Ik heb leren inzien dat ik geen schuld heb aan de verkrachting en schaam mij niet langer.”

Benieuwd hoe Rieke tot dit punt is gekomen? Lees het hele artikel bij Eva

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡