22 april 2021

#PrikPositief: 6 tips om de stoepkrijt-challenge te rocken!

Operatie #PrikPositief is in volle gang. Veel jongeren doen hun best om zoveel mogelijk positiviteit door Nederland te verspreiden. De challenge van deze week is: stoepkrijten. Het idee is om je straat zo leuk mogelijk te versieren met krijt. Hier alvast tips om de stoepkrijt-challenge zo goed mogelijk te doen.

Tip 1: (Goedkoop) stoepkrijt inslaan

Voor deze challenge heb je precies één ding nodig: stoepkrijt. Lekker makkelijk dus. Stoepkrijt is ook nog eens op heel veel plekken te koop, zoals supermarkten, doe-het-zelf- en huishoudwinkels. Wanneer je met je jeugdgroep gaat krijten is het handig om veel krijt te hebben. Gelukkig is stoepkrijt erg goedkoop. Bij de meeste winkels kun je grote bakken stoepkrijt (40 à 50 stuks) inslaan voor maar een paar euro. Aangezien de winkels nog dichtzitten, moet je je stoepkrijt wel online bestellen. Het is handig om ervoor te kiezen het bij de winkel af te halen, want dat is gratis. Tip voor als dit voor jou niet mogelijk is: vraag even aan je ouders/vrienden of zij toevallig nog wat dingen nodig hebben uit de winkel waar je besteld. Dan kan je er meestal voor zorgen dat de verzendkosten gratis zijn! Deze jongeren hebben in ieder geval al heel veel stoepkrijt gebruikt.

Tekst gaat verder onder de video

Tip 2: Check het weer

Om iedereen zo lang mogelijk van jouw kunstwerk te laten genieten, is het belangrijk om het weer in de gaten te houden. Zon = TOP. Maar zodra het regent, kan je je toffe creatie snel gedag zeggen. Het is lente en daarom gelukkig sowieso wat lekkerder weer. Maar toch, kies even een strategisch moment waarbij jouw stoepkrijtcreatie het zo lang mogelijk volhoudt.

Tip 3: Gebruik tape

Een mooie creatie van stoepkrijt maken, kan best lastig zijn. Een stoep is nou eenmaal niet zo egaal als een schilderdoek. Maar hiervoor is een oplossing: tape! Wanneer je tape gebruikt, kan je je werk van tevoren netjes afplakken. Hierdoor hoef je je werk alleen nog maar in te kleuren met krijt. Let op: dit werkt alleen bij figuren met rechte hoeken. Een rondje teken gaat wat lastiger. Maar alsnog, het resultaat levert vette creaties op.

Tip 4: Maak stoepkrijtspelletjes

Met stoepkrijt kan je de mooiste kunstwerken maken, maar hoe leuk is het als je je stoepkrijtcreatie ook nog kunt gebruiken om een spelletje mee te spelen. Er zijn heel veel voorbeelden van spellen van stoepkrijt, zoals Twister of een doolhof. Ook is het leuk om een speurtocht te krijten. Het grappige hieraan is dat iedereen mee kan doen. Ook voetgangers die toevallig voorbijlopen. Zo kunnen spontane ontmoetingen ontstaan, die we in deze coronatijd allemaal wel kunnen gebruiken.

Tekst gaat verder onder de foto

Beeld: ANP

Tip 5: Oranjethema (Bijna Koningsdag!)

Met Koningsdag om de hoek, is het mega leuk om je straat volledig oranje te laten kleuren. Ondanks dat Koningsdag er dit jaar anders uitziet dan normaal, kunnen jij en je buren op die manier toch in de feeststemming komen. Pak rood, wit, blauw en oranje stoepkrijt erbij én tover je straat om in Koningsdagthema. Het maakt dan eigenlijk niet uit wat je krijt. Door het in deze kleuren te doen, wordt het sowieso één groot (oranje)feest.

Tekst gaat verder onder de foto

Tip 6: Verspreid positieve woorden

#PrikPositief draait natuurlijk om het verspreiden van zoveel mogelijk positiviteit door Nederland. Los van dat je mensen vrolijk kunt maken met leuke krijtcreaties-en spelletjes, is het ook gewoon leuk (en heel makkelijk) om lieve woorden te krijten. Dit kan, net zoals Wouter en Wilke hebben gedaan, ‘hou vol’ zijn. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een bedankwoordje voor je buren schrijven (misschien omdat ze altijd je hond uitlaten). Ook kan je gewoon random positieve woorden krijten als ‘je ziet er goed uit vandaag’. Ik zou daar in ieder geval vrolijk van worden. Succes!

Redacteuren Wouter en Wilke zijn al op pad geweest om de stoep vol te krijten met positieve woorden. Check het hier!

Lees meer

Volg ons