Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zomer 2021: 800 jongeren niet in ontwikkelingsland, maar in Nederland aan de slag

23 maart 2021 · Leestijd 3 min

De 800 jongeren die dit jaar met de christelijke organisatie World Servants in ontwikkelingslanden aan de slag zouden gaan, blijven in Nederland. Door het coronavirus is de kans erg klein dat de reis door kan gaan. Om die reden presenteerde de organisatie (in samenwerking met stichting Present) deze week een alternatief: 21 vrijwilligersprojecten in Nederland!

World Servants laat weten dat de vrijwilligers, vaak tussen de 16 en 24 jaar oud, door heel Nederland aan het werk worden gezet. Normaal gesproken gaan World Servants-vrijwilligers ieder jaar op reis naar Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Hier bouwen ze aan scholen, schoonwatervoorzieningen en ziekenhuizen. Het coronavirus gooit dit jaar (net als vorig jaar) roet in het eten. Zo zijn jongeren waarschijnlijk niet op tijd ingeënt en zijn de ontwikkelingen van reisbeperkingen onvoorspelbaar. Daardoor zien de projecten er deze zomer heel anders uit. De vrijwilligers gaan klussen met mensen uit de buurt rond een daklozenopvang, voedselbank of buurthuis. Ook ondernemen ze activiteiten met de gebruikers van de voorzieningen, zoals samen koken of sporten. Op die manier kunnen de jongeren kennis maken met deze mensen en hun leefwereld.

De tekst gaat verder onder de foto

afbeelding

Dit jaar twee projecten!

World Servants-directeur Gerben Huisman schrijft dat hij baalt van de situatie: “Natuurlijk gaat het ons aan het hart dat onze vrijwilligers dit jaar het avontuur waar ze zich lang op voorbereid hebben, niet kunnen meemaken. We balen er ook van dat we deze zomer onze partners ver weg weer niet zullen ontmoeten.” Toch vertelt Huisman dat de ontwikkelingslanden niet hoeven te wachten op hulp: “Gelukkig kunnen we het budget om de klaslokalen, woningen en klinieken in de landen te bouwen beschikbaar stellen aan onze lokale partnerorganisaties.” Daarbij legt de directeur uit dat het bedrag dat wordt bespaard met reis- en verblijfkosten op een andere manier kan worden ingezet: “Hiermee betalen we het project in Nederland. Iedere deelnemer financiert met zijn sponsoren dit jaar dus twee projecten: één ver weg en één in Nederland.”

Contact houden

Moffat Kaweche Zulu, coördinator in Zambia, noemt het verdrietig dat hij dit jaar weer geen groep kan ontvangen: “De gemeenschappen waar we werken leren veel door het contact met de vrijwilligers. Het is fijn dat de gebouwen er alsnog komen, maar zonder de vrijwilligers halen we er niet alles uit.” De coördinator laat weten aan de slag te gaan met de gemeenschappen om de faciliteiten te bouwen. Ook geeft hij aan dat hij probeert contact te houden met de vrijwilligers: “Zo kunnen we alsnog van elkaar leren.”

Projecten verschoven

De jongeren die dit jaar in Nederland aan het werk gaan, hebben zich twee jaar voorbereid op hun reis. Zij zouden eigenlijk in 2020 al gaan, maar dat werd toen ook een jaar verplaatst door het coronavirus. Huisman zegt dankbaar te zijn dat het grootste deel van de deelnemers alsnog enthousiast lijkt om zich in te zetten voor de alternatieve projecten. De reis van de jongeren die zich in het afgelopen jaar hebben aangemeld, wordt verplaatst naar 2022.

Youtuber en freerunner Rutger reisde met World Servants naar Bangladesh: “Er is meer dan een vakantie met bier en feestjes”

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡