Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne (26): “Als christenen steunen we de arbeiders in de kledingindustrie, maar doen we niets aan het probleem zelf.”

7 januari 2021 · Leestijd 6 min

Anne (26) is tweeëneenhalf jaar geleden samen met haar beste vriendin een platform begonnen: Fair Friday. Ze waren altijd al dol op kleding, maar ontdekten via het nieuws en de documentaire ‘True Cost’ dat er ook een schaduwkant aan deze industrie zit. Het maken van bepaalde kleding kan namelijk een enorme negatieve impact hebben op het milieu en de mensen die in de kledingindustrie werken. Anne: “We vonden het heftig en confronterend, dus dachten we: hier moeten we iets mee doen!”

Wat is ‘Fair Friday’?

Anne: “Omdat mijn beste vriendin Elrike en ik zo waren geschrokken van het nieuws over de slechte omstandigheden in de kledingindustrie, wilden wij daarmee aan de slag. Daarom besloten we alleen nog maar eerlijke kleding te kopen. Dit bleek toch lastiger gedacht. We dachten dat de kledingstijl niet bij ons zou passen bijvoorbeeld en we kwamen erachter dat eerlijke kleding vaak duur is."

 Door onze zoektocht te delen, kunnen anderen een eerlijke kledingkast bouwen

"Daarom zijn we ons er meer in gaan verdiepen: wat is eerlijke kleding en is het echt zo duur, of zijn we het gewoon niet gewend? Ook gingen we op zoek naar kleding die goed bij ons paste en ontdekten we verschillende merken die eerlijk zijn. Er zat best veel tijd in het onderzoek en we beseften dat niet iedereen daar de tijd voor heeft. Daarom zijn we ‘Fair Friday’ gestart: door onze zoektocht te delen, kunnen anderen een eerlijke kledingkast bouwen.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Je spreekt over ‘eerlijke’ kleding, maar wat is dat dan?

“‘Fair Friday’ richt zich op dier, milieu en mens. Zo kijken we of de kleding diervriendelijk is, naar de mensen die onze kleding hebben gemaakt en de materialen die gebruikt worden. Het komt namelijk vaak voor dat er veel water wordt verbruikt bij het maken van een jeans, bijvoorbeeld. Dat is niet goed voor het milieu. Als het gaat over mensen, kijken we naar het loon dat de arbeiders verdienen. Ook letten we op de diversiteit van modellen die een merk gebruikt qua huidskleur en maten. Er komt zóveel kijken bij het maken en verkopen van kleding: genoeg om op te letten dus!”

Wat doen jullie met ‘Fair Friday’?

“We zijn een blog en Instagrampagina gestart, waarop we in het begin vooral op vrijdag foto’s postten van onze eerlijke outfits. Al snel veranderde dit en gingen we meer foto’s plaatsen. Niet alleen van onze kleding, maar we deelden ook meer informatie bijvoorbeeld over de kledingindustrie en ons als kopers. We richtten ons in het begin vooral op de arbeiders die in deze industrie werken en legden uit hoe dat zit."

We willen nooit mensen vertellen wat ze moeten doen, maar we hopen dat ze geïnspireerd worden

"Toch wilden we andere belangrijke punten zoals dier en milieu ook delen, dus besloten we daar ook meer over te vertellen. Uiteindelijk geven wij mensen het advies om één onderwerp te kiezen wat hen het meeste raakt en om daarop te letten bij het kopen van kleding. Later kan je ook nog op andere aspecten gaan letten.”

Klinkt best ingewikkeld!

“Wij willen het juist laagdrempelig en leuk houden door verschillende dingen te laten zien. We geven niet te veel informatie op onze pagina, maar delen vooral verschillende merken. Ook pikken we er wel eens een kledingstuk uit, waar we meer over vertellen. Verder delen we ons eigen falen in de zoektocht naar eerlijke kleding, waardoor mensen zich hopelijk realiseren dat wij ook niet perfect zijn. We willen nooit mensen vertellen wat ze moeten doen, maar we hopen dat ze geïnspireerd worden door wat ze ontdekken via onze pagina.”

Je spreekt over jullie eigen falen. Draag je ook niet-eerlijke kledingstukken dan?

“Het is een grote verandering in je gedrag. Je denkt bijvoorbeeld na over hoeveel geld je wilt uitgeven aan een kledingstuk: mag het een beetje meer zijn als je daar eerlijke kleding voor terug krijgt? Ook gingen we ons veel meer verdiepen in elk merk of kledingstuk. Het was voor ons een groot en belangrijk thema, waardoor we besloten onze kledingkasten om te gooien. Toch kost zo’n verandering in gedrag tijd. Ik vind het belangrijk dat ik handel vanuit liefde en omdat ik het écht wil. Niet omdat het moet. Ik draag nu bijna geen niet-eerlijke kledingstukken meer, maar om dat te bereiken heb ik heel veel kleine stapjes gezet. Nu ken ik veel meer merken en wil ik niet meer anders. Dat laat in ieder geval zien dat die eerlijke kledingkast haalbaar is.”

Tekst gaat verder onder de foto

afbeelding

Welke plek heeft het geloof of de kerk volgens jou in de zoektocht naar eerlijke kleding?

“Het is voor veel mensen makkelijk en goedkoop om kleding bij bijvoorbeeld de Primark of grote kledingketens te kopen. Hier zien we alleen wel vaak dat die kleding wordt gemaakt door arbeiders die niet genoeg betaald krijgen om ervan te kunnen leven. Als christenen willen we deze persoon dan wel ondersteunen via een goed doel met bijvoorbeeld geld, zodat hij of zij naar school kan en genoeg eten heeft."

Vanuit liefde kan er heel veel gebeuren. Als christen denk ik dat we dat echt mogen beseffen

"Toch denk ik dat er dan structureel niks veranderd, omdat de ouder van een kind nog steeds onderbetaald wordt waardoor hij of zij zelf financieel niet voor het kind kan zorgen. Het verschil met eerlijke kleding is dat de persoon die de kleding maakt, genoeg betaald krijgt om zijn of haar kinderen naar school te sturen en eten te geven. Ik denk dat het leuk is om zelf na te denken wat juist is om te doen en dat Jezus dat ook van ons vraagt.”

Wat kunnen we als christenen dan doen?

“We hebben als mensen zoveel aan liefde. Vanuit liefde kan er heel veel gebeuren. Als christen denk ik dat we dat echt mogen beseffen. We moeten niet alleen maar liefde hebben voor de ander natuurlijk, maar ook voor jezelf. Er zijn mensen die bijvoorbeeld echt niet genoeg geld hebben om kleding te kopen van een eerlijk en duurzaam kledingmerk. Ik geloof wel dat er genoeg mensen zijn die dat kunnen en zouden willen. Daarbij is het ook belangrijk om te weten dat het niet persé veel geld hoeft te kosten. Je kunt bijvoorbeeld ook tweedehands kleding kopen, of ervoor kiezen om één kledingstuk vanaf nu eerlijk te kopen.”

Ook Suzanne (22) brengt duurzame kleding onder de aandacht met haar Instagrampagina. Ze vertelt haar verhaal aan BEAM.

Beeld: Sanne Germans

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡