18 december 2020

Gor Khatchikyan over de actie #kerstzonderkogels: “Het doet pijn om mijn volk te zien lijden”

Woensdag is de actie #kerstzonderkogels van start gegaan. Dit om geld in te zamelen voor de Armeense slachtoffers van de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië. Arts en BEAM Kerkdienst-spreker Gor Khatchikyan is zeer betrokken bij de situatie in Armenië en benadrukt het belang van de actie.

Wat houdt de actie precies in?

“Eind september is de oorlog tussen Azerbeidzjan en Armenië na een wapenstilstand weer opgelaaid. Nu het weer rustiger is in het gebied wil EO Metterdaad met de actie #kerstzonderkogels geld inzamelen om de Armeense slachtoffers te helpen met de hoogstnodige spullen. Denk dan bijvoorbeeld aan winterkleding en hygiëneproducten. Dit is hard nodig, want de winter in Armenië kan vrij koud zijn, doordat er een bergklimaat heerst. Die strenge winter maakt het zorgelijk voor de mensen die door de oorlog nu zonder warme kleding, stookhout of hulp zitten.”

U bent zelf ook Armeens, raakt het u dan nog dieper?

“Uiteraard! Het is mijn eigen vlees en bloed, mijn volk. Ook nu ik langer in Nederland woon dan dat ik in Armenië woonde, raakt dit conflict mij nog steeds. Mijn wortels liggen namelijk in Armenië en het doet pijn om te zien dat zij lijden. Toen ik nog in Armenië woonde, heb ik het nooit financieel moeilijk gehad. Ik kende de armoede dus niet, maar ik zag het wel om me heen bij bijvoorbeeld mijn klasgenootjes of mensen uit de buurt. Ik kan me dus wel voorstellen hoe de mensen het na dit conflict hebben, maar ik kan het nooit op dezelfde manier voelen als zij.”

Waarom is het zo belangrijk om mee te doen?

“Armenië gaat op dit moment door een moeilijke tijd heen. Het land is verscheurd door de bloederige oorlog met veel slachtoffers. Je moet je voorstellen dat tientallen duizenden mensen uit hun huizen zijn verdreven. Er is veel rouw, politieke onrust en chaos qua organisatie vanuit de overheid. Daarnaast wordt het land geteisterd door corona. In Nederland hebben wij natuurlijk ook last van corona, maar in Armenië is het veel heftiger, omdat ze minder voorzieningen hebben. Te midden van al deze chaos en donkere dagen daar is het belangrijk om te delen van onze rijkdom die we hier hebben. Zo kunnen we het leven voor hen dragelijker maken.”

Wat kan je doen als je geen geld hebt om te doneren?

“Naast geld, is ook het gebed erg belangrijk. Daarnaast kan je anderen motiveren om te geven door je stem te gebruiken en het verhaal door te vertellen. Op die manier help je toch, ondanks dat je zelf niet kan doneren. Ook kan je samen met je jeugdgroep iets doen. Door met zijn allen een beetje geld in te leggen, heb je als groep toch een heel bedrag. Wat je ook kan doen, is vragen aan de kerkenraad of je mag collecteren voor deze actie. Als je in je eentje niks kan geven, kan je altijd nog de drijvende kracht worden om een groep daartoe te bewegen.”

Bij welk resultaat bent u tevreden?

“Of ik tevreden ben, is niet afhankelijk van hoeveel geld er wordt opgehaald. Ik ben tevreden als de mensen die over deze actie horen, beseffen wat een voorrecht het is om te leven in de welvaart van Nederland. En dat ze dan vanuit dat besef mogen zien hoe mooi het is om te kunnen geven. Iedereen kan namelijk geven, maar het gaat er mij om met welk hart ze dat doen. Als jij kan delen, omdat je God dankbaar bent voor wat je is gegeven, ben ik tevreden.”

Check hieronder het oproepje van Gor: 

Wil je nog meer weten over de actie? Je leest het hier!

Credits: EO Visie, Beeld: Ruben Timman

Lees meer

Volg ons