16 december 2020

ACTIE: EO Metterdaad geeft noodhulp aan gevluchte Armeense christenen #kerstzonderkogels

Er brak eind september een oorlog uit tussen Armenië en Azerbeidzjan. Hierdoor zijn christelijke Armeniërs uit hun huizen gevlucht. Veel gezinnen kunnen nooit meer naar huis vanwege de slechte situatie waar zij in zitten. EO Metterdaad voert daarom deze kerst actie om deze gezinnen te helpen: “Juist in deze periode van kerst en nieuwjaar willen we met deze noodhulpactie laten zien, dat we naast onze christelijke broeders en zusters in Armenië staan."

De oorlog gaat over de onafhankelijkheid van een bergregio genaamd Nagorno-Karabach; een stukje Armenië dat in Azerbeidzjan ligt. De Armeniërs die daar wonen voelen zich bedreigd door Azerbeidzjaan en islamitische bondgenoten.

Belangrijke levensbehoefte

Bert Dokter is directeur van hulporganisatie Mission Possible en hij ziet met eigen ogen hoe slecht de situatie voor de gevluchte Armeniërs is. Hij was in Armenië samen met de programmamakers van EO Metterdaad om een beeld te krijgen van de nood die daar is. Hier hoorden ze veel verhalen. Bert vertelt: “Er werd gebombardeerd met raketten en drones. Een oneerlijk gevecht. Veel mensen hadden alleen hun nachtkleding mee toen ze vluchtten. Er is behoefte aan eerste basale levensbehoeften.”

Nooit meer naar huis

“Terwijl onze tv-ploeg opnames maakte werd er een akkoord gesloten tussen de twee landen. Maar toch nam dit weekend de onrust weer toe. De zorgen zijn nog lang niet voorbij, vertelt Nienke Bakker van EO Metterdaad. “Grote delen van Nagorno-Karabach zijn aan Azerbeidzjan gegeven. Veel gezinnen kunnen nooit meer naar huis. De toekomst is voor hen onzeker. Zij hebben noodhulp en tijdelijke huisvesting nodig, ook wordt er gekeken naar trauma-zorg. Veel vrouwen zijn bang hoe hun mannen terugkomen uit de oorlog. Noodhulp is hard nodig.”

Oproepje van Gor Khatchikyan:

Kerstactie EO Metterdaad

EO Metterdaad roept op Armeense christenen te steunen met de noodhulpactie. Via de de knop hieronder of de website kan gedoneerd worden. Ook voert EO Metterdaad actie met #kerstzonderkogels. De actie loopt van woensdag 16 december tot en met dinsdag 19 januari.

Uitzendingen EO Metterdaad

In januari staan de uitzendingen van EO Metterdaad in het teken van gevluchte Armeniërs. Er zullen persoonlijke verhalen van verschillende vrouwen en families verschijnen. Ook zie je hoe Bert Dokter op zoek gaat naar welke hulp nodig is. Op zaterdag 19 en 26 december en op 2, 9 en 16 januari om 17:10 uur zijn de uitzendingen te zien bij de EO op NPO2.

Kim Kardashian heeft een enorm geldbedrag gedoneerd aan Armeense slachtoffers. Ben je benieuwd naar wat Gor Khatchikyan vertelt over onrecht en recht doen? Kijk dan de BEAM Kerdienst van zondag 18 oktober terug via deze link.

Lees meer

Volg ons