Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna is de enige christen in haar klas: "Ik hoef mijn vrienden niet te overtuigen van het geloof"

9 oktober 2020 · Leestijd 5 min

De enige christen zijn in je klas: da’s niet altijd even makkelijk. Anna deelt de ups en downs die ze hierdoor heeft meegemaakt. "Als ze je uitlachen om je geloof, dan weet Jezus wat je meemaakt."

Hoi, ik ben Anna. Ik ben 15 jaar oud en zit op het Baken Park Lyceum in Almere. Mijn hobby’s zijn dansen en zingen. Soms doe ik dat alleen, soms thuis met mijn zussen of met vriendinnen. Ik zing ook weleens in de kerk. Ik heb twee zussen en twee broertjes. Wij wonen in Almere. In Almere wonen niet veel christenen en ook op mijn school zijn weinig christenen.

Mezelf zijn

Ik vind het soms lastig als mensen vloeken, of als er gedaan wordt alsof je raar en dom bent als je gelooft. Soms praten docenten over de evolutietheorie alsof dit de enige waarheid is, en geloof in de schepping achterhaald is. Ik voel me dan niet serieus genomen. Wat ik juist mooi vind, is dat ik door mezelf te zijn het negatieve beeld dat sommige klasgenoten hebben over christenen en de kerk kan doorbreken.

Elkaar accepteren ondanks de verschillen

Vriendschap betekent voor mij dat je elkaar steunt, en er voor elkaar bent in moeilijke tijden. Vooral veel leuke dingen doen samen vind ik erg belangrijk. Even de stad in, shoppen en ergens wat drinken bijvoorbeeld. Ik heb veel vrienden en vriendinnen die geen christen zijn. Soms zijn deze vriendschappen lastiger dan met mijn christelijke vrienden, omdat zij over veel dingen een andere mening hebben. Bijvoorbeeld over seksualiteit, voor hen is 14 bijvoorbeeld een normale leeftijd om ontmaagd te worden. Aan de andere kant vind ik het ook leerzaam hoe zij tegen dingen aankijken. Het is mooi dat we elkaar helemaal accepteren, ook al zijn er verschillen. Zij zijn er ook voor mij op allerlei momenten in mijn leven. Als ik het moeilijk heb en als het goed gaat. Ik kan alles tegen ze zeggen.

Niet overtuigen, maar getuigen

Ik hoef mijn vrienden niet te overtuigen van het geloof in God. Die keuze moeten ze zelf maken. Ik vind het wel belangrijk dat ze de liefde van Jezus kennen en daarover gehoord hebben. Als ik praat over mijn geloof, praat ik vanuit mijzelf over mijn relatie met Jezus en wat Hij voor mij betekent. Op die manier hebben ze niet het gevoel dat ik ze veroordeel. Soms vertel ik dat ik het fijn vind om Iemand te hebben die ik 100% kan vertrouwen. En ik vertel hoeveel Jezus van mij houdt. Hij is voor mijn zonden gestorven.

Tekst loop verder onder foto:

afbeelding

Als ik er zo over vertel stellen mijn vrienden mij veel vragen, omdat ze op die manier nog nooit over God hebben horen praten. Zij stellen God voor als een oude man op een wolk en de kerk als een oud gebouw met oude mensen die een oud lied zingen. Ik vind het leuk om ze een ander beeld mee te geven. Ik heb een paar vriendinnen uitgenodigd om met ons mee naar de kerk te gaan. Eigenlijk mag van mijn ouders mijn telefoon niet aan tijdens de dienst, maar soms film ik stiekem als we zingen en stuur ik dat naar mijn vriendinnen zodat ze zien hoe het is. Ze willen binnenkort een keer komen. Het is belangrijk als je over het geloof vertelt, dat je zeker en niet aarzelend overkomt. Ze hebben dan sneller respect voor je. In de eerste klas was ik heel onzeker. Toen durfde ik er bijna niet over te praten en werd ik ook weleens uitgelachen als ik vertelde dat ik christen was.

Hij ziet mij altijd

Als ik ergens mee zit of problemen heb kan ik altijd met God praten en Hem om hulp vragen. Ik weet dat Hij van mij houdt, daarom voel ik mij geliefd. Het geeft mij rust om te weten dat Hij altijd bij mij is. Ik heb een paar jaar geleden een stuk uit de Bijbel uit mijn hoofd geleerd. Dat is psalm 23. Het gaat over de goede herder die voor zijn schapen zorgt. De regel: ‘Mij ontbreekt niets’ vind ik zo mooi omdat ik dat zo voel. God zorgt voor mij. Hij ziet mij altijd. De regel: ‘Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij,’ (HSV) helpt mij als ik bijvoorbeeld verdrietig of bang ben.

Schaam je niet

Schaam je niet voor je geloof in Jezus. Hij heeft zoveel voor ons overgehad. Hij is aan het kruis gegaan voor ons. Hij verdient het niet dat we ons voor Hem schamen. Mijn ervaring is dat het ook vaak meevalt hoe anderen reageren als je voor je geloof uitkomt. Ze hebben vaak respect voor je als ze zien hoe belangrijk het voor je is. Als ze je toch uitlachen om je geloof, dan weet Jezus wat je meemaakt. Hij is zelf ook uitgelachen en bespot. Hij helpt je erdoorheen.

Dit verhaal komt uit ‘Ik ga voor God’. Naast interviews met jongeren, staat het boek ook vol interessante Bijbelstudies.
Fotografie: Naomi de Bonte

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡