Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Charlotte (24) ontwerpt kleding in Azië: “We helpen meisjes ontsnappen uit de prostitutie”

1 oktober 2020 · Leestijd 5 min

Charlotte werkt in Azië bij een christelijk kledingbedrijf dat meisjes helpt te ontsnappen aan armoede en prostitutie. Aan het begin van het interview benadrukt Charlotte dat ze niet kan zeggen in welk Aziatisch land ze specifiek werkt, uit bescherming voor de vrouwen. “Dat is te gevaarlijk. Ik wil niet dat er mensen worden opgepakt door het verhaal dat ik vertel.”

“In 2017 was ik klaar met de mode-opleiding in Amsterdam. Daarna heb ik zes maanden een Discipleship Training School (DTS) gedaan in Australië met de organisatie Jeugd met een Opdracht (YWAM). Na drie maanden bijbels onderwijs te hebben gehad, vertrokken we naar andere landen om uit te dragen wat we hadden geleerd. Ik ging naar een land in het Midden-Oosten en in Azië.”

afbeelding
Ik kan mijn mode-opleiding voor God inzetten

“Vooral in het land in Azië merkte ik dat je ook op een andere manier kon evangeliseren dan de bergen ingaan en van hutje naar hutje te gaan. Evangeliseren gaat daar bijvoorbeeld via bedrijven en winkels. We gingen bij een bedrijfje langs en het echtpaar dat het had opgezet, vroeg aan mij of ik daar wilde werken. Ze wilden een truiencollectie opzetten en wisten dat ik mode had gestudeerd. Dat was voor mij heel bijzonder, want ik had God vaak gevraagd waar Hij me voor wilde gebruiken en hoe ik met mijn mode-opleiding voor Hem kon inzetten.”

Prostitutie en armoede

“Vorig jaar ben ik teruggegaan naar het bedrijf in Azië om er te werken. Wat we daar doen, is vrouwen en kinderen uit de prostitutie en armoede halen. Dit doen we door de vrouwen een baan te geven. We leren ze namelijk kleding te breien. Ik ontwerp bijvoorbeeld mutsen, truien en sjaals. Die maken zij dan vervolgens.  Zo kunnen ze op een eerlijke manier geld verdienen en hoeven ze hun lichaam niet te verkopen.”

afbeelding
God kijkt niet naar je verleden, maar naar hoe je nu bent!

“We zijn ook heel erg gefocust op een nieuw begin. God kijkt namelijk niet meer naar je verleden, maar naar hoe je nu bent. Wij helpen de vrouwen en meisjes om te gaan met hun  trauma’s en gaan op zoek naar hun dromen. We willen weten hoe ze hun toekomst zien. Zeker voor jonge meisjes; zij kunnen nog studeren.”

“Voor een paar jaar de prostitutie in gaan, is heel gewoon in het land waar ik werk. Vaders of mannen van de vrouwen willen dat die vrouwen ‘even wat bijverdienen’. De vrouwen zijn er erg achtergesteld. In Nederland doen vrouwen wat ze willen. Ze hebben een mening. In dat land in Azië is dat niet zo. Vrouwen kunnen niet in opstand komen, want dat is slecht voor hun karma. Dat is voor hen erg belangrijk, want de meeste vrouwen zijn hindoe en als ze een goed karma hebben, kunnen ze in hun volgende leven als iets beters terugkomen.”

afbeelding

Vrouwen zijn waardevol

“Binnen het bedrijf willen we de vrouwen laten zien dat ze waardevol zijn. We willen ze leren dat ze een mens zijn en dat ze erkend worden. Ook praten we met ze over God. Om dit te bereiken, hebben we ‘social workers’. Dit zijn mensen die de taal spreken. De vrouwen en meisjes hebben vaak heftige verhalen.”

De kinderen gooiden hun spaarpotjes leeg om zo kleding voor het meisje te kopen

“Een verhaal wat mij is bijgebleven, gaat over een meisje dat bij de poort van ons bedrijf lag. Ze was vies en had helemaal niks, zelfs geen kleding om haar lichaam te bedekken. De kinderen van het echtpaar dat het bedrijf heeft opgezet, hebben toen hun spaarpotjes leeggegooid en kleding voor het meisje gekocht. Ze kreeg de mogelijkheid om daar te werken en is tot geloof gekomen. Zij heeft nu echt een thuis!”

Canada

“Dit jaar ga ik naar Canada voor het bedrijf. Daar hebben ze nu het hoofdkantoor staan. Twee keer per jaar vlieg ik dan vanuit Canada naar Azië. De oprichters van het bedrijf hadden als doel dat het bedrijf ging groeien en zo in Azië kon worden overgenomen door de mensen daar. Dat is gelukt, want ze hebben daar nu een heel team met social workers uit het land zelf. Ze geloven ook in God en mogen de meisjes en het bedrijf daar zelf gaan aansturen.”

Vrijwilligerswerk

“Ik zie mezelf nog wel langer werken bij het bedrijf als God dat van me vraagt, maar dat kan alleen als ik daar genoeg geld voor heb. Nu werk ik namelijk als vrijwilliger en krijg ik dus geen geld om te werken. Dat is soms best lastig, want dan moet ik naar huis om een paar maanden te werken op de boerderij van mijn vader. Als ik genoeg heb verdiend, kan ik weer weg om te werken. Ik kan ook mensen in mijn kerk vragen of ze me willen steunen, maar dat vind ik lastig. Ik werk liever voor mijn geld.”

“Er zijn vriendinnen die tegen me zeggen: ‘Hallo, ga even iets doen met je leven in plaats van vrijwilligerswerk!’ Daar luister ik niet naar, want ik geniet heel erg van wat ik doe. Eerst had ik in Nederland een bijbaantje als tassenontwerpster, maar dat voelde zo leeg. Bij mijn werk in Azië zie ik levens veranderd worden. Dat geeft me zoveel voldoening.”

Wil je meer lezen over mensen die de kledingindustrie gebruiken om over God te vertellen? Loes wil met haar mode mensen over Jezus vertellen, hoe lastig dat soms ook is.

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡