Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Celine (19) werkt in een bejaardentehuis: “Door corona worden ouderen steeds eenzamer”

6 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Celine is 19 jaar en werkt naast haar studie Fysiotherapie acht uur per week in een bejaardentehuis. Ze werkt op de afdeling ‘Sfeer en Beheer’, wat inhoudt dat ze voornamelijk in de huiskamer van dementerende ouderen te vinden is. Hier ondersteunt ze de ouderen op verschillende manieren: helpen met eten en drinken, activiteiten en praatjes maken. Volgens Celine is deze afdeling belangrijk voor het voorkomen van eenzaamheid bij de bewoners.

Waarom werk je in een bejaardentehuis?

“Ik doe dit werk omdat ik mensen heel interessant vind. Ik had het idee dat deze baan goed bij mij paste, wat ook zo bleek. Tijdens mijn studie leer ik veel over ouderen en ontdekte ik dat ik graag wat voor deze mensen wilde betekenen. Het werken op de afdeling ‘Sfeer en Beheer’ is een dankbaar beroep, waar ik mensen op verschillende manieren kan helpen. Ik denk dat ik dankbaarheid van de bewoners en hun familieleden het meest waardeer aan wat ik doe. De werkzaamheden zelf zijn tof om te doen, maar om te zien wat het met hen doet, is nóg mooier. De doelgroep dementerende mensen was in het begin erg wennen; ik moest me bijvoorbeeld vaak voorstellen. Omdat je op een gegeven moment elk individu goed leert kennen, begrijp ik nu wat ze kunnen en nodig hebben en daar kan ik me nu goed op aanpassen.”

Iedere oudere heeft wat anders nodig en ik kan hen dat bieden

Hoe zien je werkzaamheden eruit?

“Dat verschilt per dienst die ik draai. In een ochtenddienst help ik mensen met ontbijten en doe ik huishoudelijke klusjes zoals schoonmaken. Dan gaan we koffiedrinken en is het tijd voor een activiteit. Nadat we samen hebben geluncht is mijn dienst afgelopen. In een avonddienst maak ik eerst een praatje met de mensen en daarna ga ik koken. Waar nodig help ik hen dan met eten. Een avond wordt overwegend ingevuld met koffiedrinken, activiteiten en praatjes maken. Verschillende activiteiten die we doen op een dag zijn zingen, spelletjes doen of een wandelingetje maken. Iedere oudere heeft wat anders nodig en ik ben er om hen dat te bieden.”

Herken je eenzaamheid bij de mensen met wie je werkt?

“Ja, soms wel. Ik woon en werk gelukkig in een dorp waar veel mensen elkaar kennen. Er woont bijvoorbeeld redelijk wat familie van de bewoners in het dorp, waardoor ze die contacten wel hebben. Toen corona kwam viel het de ouderen heel zwaar dat de bejaardentehuizen gesloten werden. Er kwamen wel eens bekenden van de bewoners voor het raam zwaaien, maar je merkt wel dat mensen zich eenzaam voelen. Ze worden steeds verdrietiger, dus willen we er zoveel mogelijk aan doen om die eenzaamheid te verminderen.”

Sommige ouderen vergeten dat ze bezoek hebben gehad, dus een kaartje geeft hen het gevoel dat er aan ze wordt gedacht

Wat doen jullie om die eenzaamheid te verhelpen en voorkomen?

“Naast de werkzaamheden die ik doe, hebben we in het begin van de coronatijd met de collega’s een kaartenactie opgezet. We ontvingen zoveel kaarten, dat de huiskamer binnen no-time vol hing. Ik heb gezien hoe blij bewoners werden van het openmaken en het samen lezen van de kaartjes. Sommige ouderen vergeten dat ze überhaupt bezoek hebben gehad, dus als ze dan een kaartje ontvangen hebben ze iets fysieks wat hen het gevoel geeft dat er aan ze wordt gedacht. Hieraan worden ze herinnerd elke keer dat ze het kaartje zien hangen. Het fleurt hen erg op en dat vind ik zo tof.”

Hoe kunnen we als jongeren hier een steentje aan bijdragen?

“Vooral kaartjes sturen denk ik. Veel meer kun je in deze tijd niet doen en moet je ook niet onnodig naar het bejaardentehuis komen. Zodra corona voorbij is, is het ook een goed idee om contact op te nemen met bejaardentehuizen om met bewoners te wandelen bijvoorbeeld. Voorlopig is dit helaas nog niet mogelijk en is het vooral belangrijk dat we mensen een hart onder de riem steken met kaartjes. Denk ook niet alleen aan ouderen in een tehuis, maar ook aan je opa en oma die het waarschijnlijk goed kunnen gebruiken. Verder moeten we ons allemaal gewoon aan de maatregelen houden en een mondkapje dragen. Zo voorkomen we besmetting, wat ook bijdraagt aan het voorkomen van eenzaamheid.”

Wil jij nou ook graag eenzame ouderen een hart onder de riem steken? Dat kan! BEAM komt in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds en jou in actie. Lees hier alles over 'Code Grijs' en hoe jouw zelfgeschreven kaartje binnenkort bij een eenzame oudere beland.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡