Amalia, Alexia, Ariane foto
3 september 2020

'Mooie prinsessen, ik ben trots op jullie!'

Dat hun achternaam toevallig Van Oranje is, zorgt ervoor dat alles wat de Nederlandse prinsessen doen onder een vergrootglas ligt. Daarom wil BEAM-redacteur Marlieke ze – tussen alle roddels en meningen door – een hart onder de riem steken.

De dochters van onze koning en koningin - Amalia, Alexia en Ariane – liggen in Nederland onder een vergrootglas. Ook hun nichtje Eloise wordt door de pers in de gaten gehouden. Ja, hun wieg stond in een ander gezin dan gemiddeld, maar deze meiden zijn ook gewoon mens en tiener. Ze posten op social media, schelden, fietsen naar school, hebben familieleden die gek willen doen voor de camera en ruziën over welke popmuziek gedraaid moet worden. En er zijn altijd mensen die daar een mening over hebben.

Sigaret

Toen nichtje, gravin Eloise (18), vorige week stiekem werd gefotografeerd met een sigaret in haar mond én daarmee gelijk op de cover van een roddelblad belandde, vond ik het tijd voor een tegengeluid. Want deze bijzonder gewone en gewoon bijzondere meiden hebben niet voor dit leven in de schijnwerpers gekozen. Een publiek leven waarin ze voorzichtig moeten zijn met elk woord dat ze spreken, elke gezichtsuitdrukking die ze maken en niet zomaar, onopvallend, iets op social media kunnen plaatsen.

Onwerkelijk leven

In haar eerste openbare interview geeft Amalia toe dat ze soms nog moet wennen aan haar rol: “Ja, het is af en toe nog even onwerkelijk voor mij om me te realiseren dat dit nou eigenlijk echt m’n leven is.” Gelukkig voegt ze er met een glimlach aan toe dat ze ‘het altijd heel leuk heeft.’ Vader Willem-Alexander benadrukt de ruimte die Amalia – juist in haar positie – nodig heeft om te ontwikkelen: “Het belangrijkste is om eerst jezelf te leren kennen, voordat je de publieke zaak kan dienen. Je moet de tijd hebben, en de tijd moet ook gegund worden aan Amalia, om zichzelf te leren kennen. En dan pas kan ze echt ook Nederland op een goede manier dienen in de toekomst.”

Geef ruimte

Dus laten wij de prinsessen die ruimte gunnen. Ruimte om fouten te maken, om te lachen, om onhandig te zijn, om te ontdekken, om zichzelf te blijven en simpelweg jong te zijn. Net als jij en ik. Zodat Amalia – en haar andere jonge familieleden – kan blijven doen wat ze belangrijk vindt: “Ik wil mezelf gewoon zo goed mogelijk neerzetten, en geen showversie van mezelf.” Mooie prinsessen, ik ben trots op jullie!

Lees ook: Onze aardse koning leest voor over onze hemelse Koning

Beeld: ANP

Lees meer

Volg ons