22 september 2020

Teun (21): “Ik woon samen met mensen met dementie”

Teun is vaak in het nieuws vanwege ludieke acties die hij doet voor ouderen, zoals het organiseren van een silent disco. Nu gaat hij een stapje verder en woont hij samen met mensen met dementie. Dit doet hij om te ontdekken hoe dementerenden het wonen in een verpleeghuis ervaren. In het radioprogramma ‘Kaat tot laat’ van NPO3FM, vertelt hij Joram hoe dit eruit ziet.

De droom

Hij legt uit dat hij verpleegkundige is en de afgelopen periode veel in een verpleeghuis heeft gewerkt. “Ik ontdekte dat het beleid rondom dementie vaak gaat óver de mensen, in plaats van dat we hen erin betrekken,” vertelt Teun. “Zo is mijn droom ontstaan en kan ik ervaren hoe het is om organisatie-verbonden te zijn.” Hij legt uit dat hij vanuit zijn studie genoeg leerde over het inrichten van verpleeghuiszorg op professioneel vlak, maar dit was voor hem niet genoeg. Hij wilde juist weten hoe dementerende mensen het wonen in zo’n verpleeghuis ervaren.

Het huis

“We delen dezelfde douche, hetzelfde toilet, we eten samen, dus het is echt samenwonen.” Teun vertelt dat zijn kamer in jaren-70-stijl ingericht is. De blauwe bank in zijn kamer is de plek waar zijn huisgenoten zitten als ze samen een borrel drinken en gesprekken voeren. “In een normaal studentenhuis wordt er gehospiteerd en kiezen de huidige bewoners vaak huisgenoten met een gedeelde passie. In een verpleeghuis is de gemeenschappelijke deler dementie, dus dat is een groot verschil,” legt Teun uit.

Contact met mensen met dementie is leuk

Teun vertelt hoeveel waarde hij hecht aan de gesprekken die hij heeft met deze mensen: “Wat zij met mij delen is wat ik van hen weet. Dossiers die je normaal gesproken krijgt beperken het normale gesprek dat je zou kunnen hebben. Nu gaat het over het leven, de oorlog, of levenslessen die ze mij graag mee willen geven.” Hij legt uit dat dit echt zijn droom en passie is en dit zal blijven doen voor een aantal jaar.

Doel van de missie

“Ik vind het belangrijk dat ik via video’s aan jongeren laat zien dat contact met mensen met dementie heel leuk is. Dat ze nog heel veel kunnen en geprikkeld worden in het leven; dat ze een passie hebben.”

Beluister hier het volledige fragment van Teun uit Kaat tot Laat 3FM:

Ben je benieuwd hoe de silent disco eruit zag die Teun organiseerde voor demente ouderen? Dat kun je vinden in dit artikel, waar hij deze mensen laat dansen!

Lees meer

Volg ons