16 september 2020

De Ongelooflijke Podcast met Dirk de Wachter: “Bidden is vervangen voor mindfulness”

In deze aflevering zijn presentator David Boogerd en voormalig theoloog des vaderlands Stefan Paas in gesprek met Dirk de Wachter: Vlaamse psychiater, schrijver en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven. Volgens De Wachter is de samenleving ziek en zijn we constant op zoek naar geluk en genot. Dit, in de hoop een zinvol bestaan te ontdekken.

Christelijke nontheïst

Een podcast over geluk, geloof en een zinvol leven, waarin vragen worden gesteld over hoe we als mensen deze zin kunnen vinden en welke plek God en het geloof daarin hebben. “Ik denk dat de mens fundamenteel religieus is en nood heeft aan zin, of het spirituele om te kunnen bestaan,” vertelt Dirk de Wachter. Hij noemt zichzelf een ‘christelijke nontheïst’, wat inhoudt dat hij het goddelijke wel ziet, maar niet zoals wij God kennen. Het is een overtuiging gebouwd op de natuur en ecologie en het mysterie dat het met zich meebrengt.

Borderline-samenleving

De Wachter legt uit hoe hij vindt dat onze samenleving problematisch, of zelfs ziek is: borderline is de conclusie. “Wat is er toch met de samenleving die iedereen een etiket wil geven?” Er is veel worsteling in de identiteit van mensen tegenwoordig. Niet dat het jaren geleden beter was; “Elke tijd brengt psychisch lijden mee.” In zijn werk heeft de Wachter veel te dealen met problematiek en hij zegt daarover: “We moeten goed letten op de kwetsbare patiënten.

Doe iets voor de wereld!

In de podcast wordt gesproken over hoe belangrijk het is om iets voor de wereld te doen. Om de balans te vinden tussen een ‘goddelijk’ bestaan en wat wij als mensen op aarde mogen betekenen voor de schepping en voor elkaar. “Heel veel jonge mensen zijn op zoek naar zin,” legt De Wachter uit. Hij vertelt hoe bidden is vervangen door spiritualiteit.

Afsluitend, gaat het nog over hoe we ons bewust mogen zijn – juist in deze tijd van corona – dat fysiek contact belangrijk is. Wat het met ons doet als mensen. “Dat is misschien iets wat we meenemen uit deze tijd.”

Beluister de volledige podcast hier:

Vind je De Ongelooflijke Podcast interessant? Zie dan ook dit vorige artikel over De Ongelooflijke Podcast over burn outs, werk en identiteit.

Lees meer

Volg ons