Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Topmodel Leila Aigbedion: “Ik werd uit de groepsfoto geknipt bij een missverkiezing”

20 juni 2020 · Leestijd 4 min

De afgelopen weken waren gevuld met protesten in het kader van ‘Black Lives Matter’. Naar aanleiding van het overlijden van George Floyd ontstond er een wereldwijde beweging tegen racisme en discriminatie. Wij spreken jongeren over hun persoonlijke ervaringen met dit onderwerp. Dit keer vertelt topmodel Leila Aigbedion (28) haar verhaal. “Ik had het gevoel alsof ik een kermisattractie was.”

‘Hoe kan een neger nou winnen?’

“In 2013 deed ik mee aan Miss Supranational Netherlands en tot mijn grote verbazing won ik de missverkiezing! Ik had nooit gedacht dat een donker meisje zou kunnen winnen, maar niets bleek minder waar. Dat ongeloof speelde niet alleen bij mij, maar ook bij de mensen in de zaal. Die waren minder enthousiast en riepen ‘Hoe kan een zwarte nou ons land vertegenwoordigen?’ en ‘Een neger die wint?’. Dat kwam hard aan en in de dagen erna heb ik veel gehuild. Waarom moest ik zulke reacties krijgen als donker meisje? Ik ben toch gewoon mens, net als iedereen?”

“Als winnares mocht ik Nederland vertegenwoordigen in Wit-Rusland. Ik was super zenuwachtig en bang dat er weer racistische opmerkingen zouden komen. Mijn moeder heeft mij heel veel moed ingesproken en uiteindelijk ben ik vol zelfvertrouwen naar de internationale missverkiezing gegaan. Maar ook daar heerste er veel verdeeldheid.”

‘Ik moest aan de buitenkant van de groep staan’

“Toen we groepsfoto’s maakten met alle meiden van de missverkiezing moest ik - samen met alle andere donkere meiden - aan de zijkant van de groep staan. We kwamen er al gauw achter dat ze ons uit de groepsfoto knipten, zodat alleen de blanke meiden op de groepsfoto kwamen. Ik stond perplex en ben samen met de andere donkere meiden naar de organisatie gestapt. Daarna is het gelukkig gestopt en bij de volgende groepsfoto propten we onszelf in het midden van de groep, zodat ze niet om ons heen konden.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Ze vond mijn huid mooi en begon me te aaien’

“Rondom de wedstrijd bezochten we veel culturele trekpleisters in Wit-Rusland, zoals een bekende Russisch Orthodoxe kerk. Ik merkte dat de mensen mij heel raar aankeken en het voelde alsof ik een kermisattractie was. In de kerk rende een vrouw naar mij toe en vertelde onze gids dat ze mijn huid prachtig vond. Ze had nog nooit een donkere persoon gezien en begon me te aaien. Ik lachte er om, maar diep van binnen begreep ik er helemaal niets van en voelde het raar.”

“Alle gebeurtenissen rondom de missverkiezingen hadden een grote impact op mijn leven. Veel jonge meiden herkenden mij en zagen mij als een voorbeeld voor elk donker meisje dat model wilde worden. Ik ben mij daarna gaan inzetten voor meer diversiteit in de beautywereld en organiseer zelf twee missverkiezingen in Nederland. Ik probeer zo divers mogelijk te selecteren en niet te focussen op uiterlijk, maar naar wie ze zijn en wat ze willen bereiken. Ik wil laten zien dat de meiden helemaal niet zo veel van elkaar verschillen en dat ze veel van elkaar kunnen leren.”

(De tekst gaat onder de foto verder) 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Nederland noemt zich multicultureel, maar laat dat dan ook zien!’

“Diversiteit komt veel aan bod in de beautywereld, maar ik mis het heel erg in de rest van Nederland. We hebben meer dan 180 verschillende etnische achtergronden in Nederland, maar dat komt nog te weinig terug naar mijn idee. Ik vind dat elke jongere die tv kijkt, een magazine leest of op social media scrolt, een voorbeeld van zichzelf moet kunnen zien. Elk jongetje of meisje moet kunnen zeggen; ‘Kijk mama, zij lijkt op mij! Ik wil net zoals hem of haar worden!’ Ik vind dat Nederland zich pas multicultureel mag noemen, als we daadwerkelijke die multiculturele achtergronden laten zien.”

‘Zeggen we ook #alllivesmatter bij een #metoo-protest?’

“Ik vind het fantastisch dat er nu zoveel aandacht voor racisme is en dat zoveel etnische achtergronden elkaar hierin steunen. Ik vind dat iedereen gelijk moet zijn en daarom snap ik mensen die #alllivesmatter gebruiken, maar doen we dat ook bij een #metoo-, #lhbti- of #stopkindermisbruik-protest? Ik denk dat al die hashtags en protesten belangrijk zijn, want of je nou wit, donker, dik, dun, hetero of homo bent: we zijn allemaal mens. Laten we elkaar dan ook gelijkwaardig behandelen.”

In het nieuwe dagelijkse tv-programma 'Ook Hier' en met #ookhier op sociale media wil de EO de verhalen over alledaags racisme hoor- en zichtbaar maken. Kijk alle afleveringen hier.

Beeld: Alvin de Brabander & Josefien Hoekstra

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡