11 juni 2020

Silvan (17) is een baas op de saxofoon: “God heeft mij dit muzikale talent gegeven”

Silvan heeft kortgeleden de eerste prijs bij het Prinses Christina concours en de Makers Challenge gewonnen. Hij speelde zijn eigen compositie. Silvan vertelt hoe zijn passie voor muziek is ontstaan en hoe het was om deze prijs te winnen.

“In september is het 10 jaar geleden dat ik begon met saxofoon spelen. Ik was toen ongeveer 8 jaar en iedereen in mijn gezin bespeelde een instrument. Na lang zoeken naar wat ik nou echt leuk vond, kwam ik uit bij de saxofoon. Het leuke aan de saxofoon is dat het een veelzijdig instrument is. Je kunt er klassieke muziek mee spelen, maar ook jazzmuziek en allerlei andere melodieën. Je kunt warme maar ook scherpe klanken door een saxofoon laten klinken.’’

“Mijn drijfveer om muziek te maken is veranderd door de jaren heen. Als achtjarige leek saxofoon spelen mij gewoon wel leuk en intussen is muziek echt mijn grote passie geworden. Vooral de concerten die ik geef en de mensen voor wie ik speel, zorgen ervoor dat ik doorga. Die momenten zijn heel motiverend. Het proces van het muziek maken zorgt er ook voor dat ik er echt voor ga."

Gewonnen!

“De muziekwedstrijd die door het Prinses Christina concours georganiseerd was kwam voor mij eigenlijk een beetje uit de lucht vallen. Normaal mogen aan deze muziekwedstrijd alleen maar kinderen tot 12 jaar mee doen. In verband met corona werd er een extra editie van de muziekwedstrijd georganiseerd met dit keer een maximale deelname leeftijd van 19 jaar. Ik dacht: ‘Nu kan ik ook meedoen!’ En ik ging direct aan de slag. Om eraan mee te doen, moest ik een video maken. Ik wist direct wat ik wilde doen. Een groot deel van mijn muziek schrijf ik zelf en dat wilde ik ook ditmaal doen. Na een tijdje nagedacht te hebben over een onderwerp, koos ik een melodie die aansloot op het gevoel dat ik heb bij het thuiszitten van de laatste tijd. Ik had bedacht om vier verschillende soorten saxofoons te bespelen. Ik heb ze alle vier zelf gespeeld en kon via allerlei mensen van school instrumenten regelen.”

“De winnaar van de wedstrijd werd bekend gemaakt in een video. Het was heel raar dat mijn naam werd gezegd door een vrouw die ik niet kende. Maar ik had dus gewonnen! Na afloop kreeg ik veel positieve en leuke reacties. Mijn prijs was de mogelijkheid om in september een aantal workshops van beroemde componisten te volgen. Bij een componist naar keuze mag ik een masterclass volgen, dat vind ik echt heel tof. Ik wist dat ik met deze inzending kans zou maken om te wonen, want het voelde alsof ik iets goeds had geschreven. Ook heb ik er echt veel tijd en moeite ingestopt. Toch had ik het niet verwacht en was is erg verrast."

Geloof in muziek

“Ik ben gelovig en ik denk dat het belangrijk is om een deel van mijn geloof mee te nemen in mijn muziek. Wel wil ik mijn luisteraars niet te veel opleggen. Dus vertel ik meestal een algemene boodschap die je op twee manieren kunt interpreteren. Een muziekstuk over een wandeling in de natuur bijvoorbeeld, zou twee betekenissen kunnen hebben. Dit kun je op je eigen geloof betrekken maar er zijn eigenlijk honderden andere dingen waar die wandeling symbool voor kan staan.Ik wil mijn luisteraars daar vrij in laten, maar ze tegelijk iets van mezelf meegeven. Iedereen heeft talenten van God gekregen en ik denk dat muziek maken die van mij is. Ik hoop dat ik als muzikant een belangrijk aandeel mag hebben in de muziekwereld. Ook hoop ik dat muziek iets mag zijn wat ik altijd met plezier kan blijven maken, hier twijfel ik niet aan.”

Muziek betekent heel veel voor mensen. Weet jij waarom? BEAM schreef er dit artikel over!

Lees meer

Volg ons