Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jehuda: "In een probleemwijk bedek ik mijn keppeltje"

8 juni 2020 · Leestijd 3 min

Als de orthodox-joodse Jehuda (16) bidt, draagt hij Gods woorden letterlijk op zijn lijf. “Ik ben van top tot teen met God verbonden, dat laten de gebedsriemen zien.”

“De Heer is de enige!” Deze tekst draagt Jehuda letterlijk op zijn voorhoofd en om zijn arm, wanneer hij bidt. Als orthodoxe jood bidt hij drie keer per dag. “Het ochtendgebed bidden we met gebedsriemen. Daaraan zitten twee leren blokjes met vier teksten uit de Thora”, legt hij uit. Het idee achter de gebedsriemen komt uit Deuteronomium 6:4-9. “Het ene blok doe je op je arm, het andere op je hoofd. Aan de blokjes zitten leren touwen, dat zijn de gebedsriemen. De ene wikkel je om je arm, de andere riem loopt vanaf je hoofd tot ongeveer je knieën om te laten zien dat je van top tot teen verbonden bent met God.”

Hij heeft mij geschapen en hij is de enige die ik wil dienen

Jehuda leest de teksten niet als hij bidt, ze zijn symbolisch bedoeld. “We bidden gebeden die geleerden eeuwen geleden vaststelden. Op gemiddeld tempo duurt dat ongeveer een half uur. Op mijn joodse school doen we dat om acht uur ’s ochtends met elkaar. Een groot gedeelte van het gebed gaat over dankbaarheid voor ons leven en wat we hebben. Ook vragen we God om wat we nodig hebben, zoals een goede oogst, regen en kracht om ons werk te doen. Het doel van de gebedsriemen? Dat je erbij stilstaat dat God één is; hij heeft mij geschapen en hij is de enige die ik wil dienen. De riemen maken het gebed extra gewichtig, al is het soms lastig om er steeds bewust bij stil te staan, omdat je ze dagelijks draagt en het een gewoonte is geworden.”

afbeelding

Tekst gaat verder onder de foto:

Jodendom versus christendom

Jehuda voelt “een beetje een band” met christenen. “Het christendom is afgeleid van het jodendom. Beide zijn monotheïstische godsdiensten, waarbij je dus één God dient. Ook is het Oude Testament hetzelfde als ons boek, de Thora. Tegelijkertijd zijn de religies verschillend, want christenen hebben het Nieuwe Testament, wij niet”, vertelt hij. “Veel contact met christenen heb ik niet. Ik heb wat christelijke leraren en met hen voer ik weleens gesprekken over hoe we ons geloof beleven. Dat gaat altijd in harmonie. Ik houd van goede discussies, zonder gescheld of grote gebaren.”

Antisemitisme

In de media is regelmatig aandacht voor antisemitisme, ook wel ‘Jodenhaat’ genoemd. Merkt Jehuda daar weleens wat van? “Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld, maar denk er wel over na. Als ik bijvoorbeeld in een probleemwijk zou lopen en een groepje jongeren bij elkaar zou zien staan, zou ik m’n capuchon even opdoen om mijn keppeltje te bedekken. Wat heb je eraan om vanwege je trots op het jodendom in het ziekenhuis te belanden of een week met blauwe plekken rond te lopen? Gelukkig is het nooit gebeurd, maar ik ben wel alert.”

Benieuwd naar de rest van het interview met Jehuda? Zorg dan snel dat je het BEAM Magazine in huis haalt! Lees hier hoe.

Tekst: Corina Schipaanboord
Fotografie: Jorik Algra

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡