3 juni 2020

Dariël (13) woont in een sloppenwijk: “Als ik mijn huis zie, wil ik vluchten”

De dertienjarige Dariël is in de sloppenwijken van Manilla (Filipijnen) geboren. Afgelopen jaar werd de vader van Dariël doodgeschoten door politietroepen van President Duterte, die een oorlog begonnen is tegen drugshandel in dit land. Dariël verdient een klein beetje geld met het verzamelen van afval, hiermee probeert hij zichzelf en zijn moeder in leven te houden. Er lijkt weinig toekomst voor hem te zijn, maar er is een manier om Dariël te helpen!

Arm en Rijk 

Op de Filipijnen is het verschil tussen arm en rijk erg groot: je ziet dure wolkenkrabbers, maar als je dichterbij komt zie je de sloppenwijken waar de allerarmsten wonen. De Filipijnse regering is de armen liever kwijt dan rijk. De grond waarop deze mensen wonen is namelijk veel geld waard. Dariël woont midden in de sloppenwijk, zijn huis is een krot en ligt vol rotzooi en spullen. Dit komt omdat tijdens een orkaan het hele huis vol gelopen is met water. Ze proberen het een beetje schoon te maken en op te knappen, maar alles is kapot en onbruikbaar. “Telkens als ik mijn huis zie wil ik vluchten, want het zit vol ongedierte en muggen en daar worden we ziek van,” zegt Dariël.

Toekomst

Het lijkt alsof een mooie toekomst ver weg is voor Dariël.  Zonder hulp van buitenaf zal hij niet veel meer doen dan eindeloos afval rapen, overdag slapen en het beetje geld dat hij verdient aan lijm snuiven of internetshops uitgeven. Gelukkig is er sinds een tijdje iemand die naar hem omkijkt, namelijk coach Marc van de organisatie Young Focus. Hij haalt jongeren zoals Dariël uit de drek van de sloppenwijk en geeft hen onderdak, coaching en onderwijs. Sinds Marc hem opgenomen heeft gaat het beter met Dariël. Hij krijgt zijn leven weer op de rit.

In deze video vertelt coach Marc waarom kinderen zoals Dariël naar een internetcafe gaan en wat ze daar doen:

Voor jongeren zoals Dariël is coaching en hulp hard nodig. Jij of je ouders kunnen Young Focus helpen om aan jongeren zoals Dariël een toekomst te geven. Check hoe je kunt helpen via deze website: metterdaad.nl/filipijnen

Lees meer

Volg ons