Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 tips voor als jij je eenzaam voelt!

8 mei 2020 Leestijd 5 min

Voel jij je wel eens eenzaam en heb je het gevoel dat je er niet toe doet, dat je niet goed genoeg bent? Je weet niet wat je eraan moet doen en je hebt van alles geprobeerd maar toch blijft dat rot gevoel er. Weet dan dat je niet de enige bent: eenzaamheid komt veel voor en juist ook onder jongere mensen. Naar aanleiding van de BEAM Kerkdienst met Tiemen Westerduin hebben wij in samenwerking met Compassion een aantal tips op een rijtje gezet voor als jij je eenzaam voelt.

Tip 1: Vrienden maken kost tijd

Als je mensen vaker ziet, is het makkelijker om vrienden te worden. Koor, sporten, naar een club van de kerk zijn mooie momenten om nieuwe vrienden te maken. Belangrijk hierbij is: wees vriendelijk, stel vragen en geef het de tijd. En zoek het op, als je binnen blijft zitten komt het er niet zo snel van. (Natuurlijk moet je in deze coronatijd natuurlijk nog wel even binnen blijven zitten.)

Tip 2: Muziek maakt blij

Houd je van muziek? Dan zou je bijvoorbeeld bij een jongerenkoor/band in de buurt kunnen gaan, of kun je iemand vinden waar mee je samen op dansles of muziekles gaat. Samen dingen doen, is echt iets wat blij maakt en het gevoel van samen zijn geeft.

Tip 3: Zorg goed voor jezelf en je gezondheid

Als je niet fit bent, heeft dat al gauw invloed op hoe je je voelt. Maak een sportschema en eet gezond. Ga soms eventjes naar buiten om een frisse neus te halen en te kijken naar de schepping van God. Dat kan je ook al op beuren.

Tip 4: Houd van jezelf zoals je bent

Je hebt van die moment in je leven dat je heel graag zoals iemand anders wilt zijn of jezelf continu aan het vergelijken bent met een ander. Hier word je niet blij van, maar je hoeft ook niet zo te zijn zoals je vrienden of zoals iemand anders. Als je heel erg je best doet om hetzelfde leven te hebben, en jezelf altijd maar probeert te verbeteren kan je daar heel ongelukkig van worden. Een of twee vrienden is ook al genoeg, het gaat erom of je er gelukkig van wordt.

Tip 5: Leer praatjes maken

Voor sommige mensen is het heel moeilijk om contact te maken en als eerst een gesprek te beginnen, maar praatjes maken is belangrijk om in contact te komen. En het leuke is: dat je het kunt leren. Je kunt het oefenen als je alleen bent op je slaapkamer of onder de douche, maar ook bij mensen die je af en toe heel kort tegenkomt. Hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt.

Tip 6: Als je iemand ontmoet, geef dan echt aandacht:

Wat voor kleren heeft de ander aan? Wat is de kleur van haar ogen? Als je alleen al op deze dingen let als je iemand ontmoet, zul je beter contact kunnen maken en heeft diegene het gevoel dat je echt geïnteresseerd bent in hem/haar.

Tip 7: Een huisdier

Een lekker knuffelkonijn of een hond kan heel gezellig zijn. En als je je hond uitlaat is dat ook een momentje dat je vaak mensen tegenkomt die ook net aan het wandelen zijn met hun hond. Dieren geven sowieso heel veel liefde en ze zijn er altijd, dus als jij je eenzaam voelt, knuffel lekker met je hond, kat of konijn.

Tip 8: Geef iets aan een ander

Geven maakt gelukkig. Een klein cadeautje, een kaartje, een bloemetje. Aan wie zou jij iets kunnen geven? Het leuke is: als je geeft, ontvang je geluk. Probeer het maar. En als je even geen inspiratie hebt: denk eens na wat jij zou willen ontvangen?

Tip 9: Help een ander

Er zijn altijd plekken waar ze vrijwilligers zoeken of hulp kunnen gebruiken. Bij een organisatie, sportclub een vereniging of de kerk. Ook zijn er in veel plaatsen maatjesprojecten waardoor je gekoppeld kan worden aan iemand die dit heel goed kan gebruiken. Misschien kun je samen met je ouders eens nadenken over wie wel eens hulp zou kunnen gebruiken. En als je het lastig vindt, kunnen je ouders je helpen bij het leggen van een eerste contact. Het geeft een goed gevoel omdat je iets nuttigs doet voor een ander, maar je krijgt hier ook vaak nieuwe contacten, je hoort ergens bij!

Tip 10: Vraag hulp of ga een gesprek aan

Durf hulp te vragen. Op school zijn er vertrouwenspersonen of maatschappelijk werkers die ervoor getraind zijn om met je te praten, je te helpen of gewoon een gesprek te voeren. Ook kun je altijd iemand uit de kerk of je omgeving in vertrouwen nemen.  Als je liever anoniem met iemand kunt bellen kun je ook contact opnemen met een telefonische hulplijn van #Nietalleen 0800-1322 of kun je contact zoeken via hun website www.nietalleen.nl. Ook is stichting Chris.nl te benaderen zij zijn speciaal voor tieners en jongeren en je kunt met ze chatten, mailen of bellen. Gewoon eens je hart luchten doet je goed, en deze mensen luisteren met liefde naar je!

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕