28 april 2020

OVERZICHT: Zo haalden we ruim 40.000 euro op voor mensen in de prostitutie

Door de coronacrisis staan veel mannen en vrouwen die werken in de prostitutie zonder inkomsten op straat. BEAM besloot actie te voeren zodat er meer geld beschikbaar komt voor basisvoorzieningen zoals onderdak en eten. Met hulp van EO-merken EVA en Metterdaad is er 40.824 euro opgehaald voor het Leger des Heils. In dit artikel vertellen we jou hoe de afgelopen week verliep en hoe dit enorme bedrag tot stand is gekomen.

De eerste oproep tijdens de BEAM Kerkdienst

Tijdens onze wekelijkse BEAM Kerkdienst was Annemarie te gast. Zij werkt bij het Leger des Heils als hulpverlener op de Wallen en legde kort en krachtig uit wat het probleem nu precies is is voor mensen die werken in de prostitutie. Hier volgde een donatie-oproep van Joram: 

Op maandag wilden we 'echt' beginnen met Code Rood en checkten we hoeveel geld er al gedoneerd was. Onze monden vielen open toen we zagen dat dit al ruim 15.000 euro was. We hadden veel te lage verwachtingen van deze week gehad, want het bedrag van 15.000 euro hadden we in eerste instantie genoemd als eindbedrag waar we zeer tevreden mee zouden zijn. Hier konden we al 100 mannen en vrouwen in de prostitutie mee helpen: fantastisch.

Grootste (digitale) tikkertje van Nederland

Hieronder zie je een screenshot van het appberichtje dat wij maandag naar onze volgers stuurde en wat aan het eind van de week honderden keren was doorgestuurd. Uiteindelijk hebben 942 jongeren deze Tikkie van 1,50 euro overgemaakt en dus meegespeeld met het grootste Tikkertje van Nederland. 

Geef 150 euro en krijg rode BEAM trui cadeau!

We wilden graag jongeren die extra veel geld ophaalden belonen met een bijpassend Code Rood cadeau, namelijk een rode trui. Wederom ging dit ook harder dan we van tevoren hadden ingeschat. Veel jongeren gingen ervoor. Ze vroegen familie om te doneren, zamelden geld in met hun hele jeugdvereniging (lees hier hoe Sarah dit aanpakte) of deden een flinke graai in hun spaarpot. Uiteindelijk hebben we 31 rode truien mogen opsturen aan deze helden. Fantastisch! 

Dagelijkse updates via Instagram livestream

Elke schooldag om 16.00 uur ging redacteur Wilke in haar rode BEAM trui live op Instagram om een update te geven van de tussenstand en verhalen te horen van de doelgroep. Op dinsdag schoof in deze livestream Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (CU) aan omdat ze - mede door Code Rood - besloten had om weer een kamervraag aan de ministers te stellen over de rechten en bescherming van mensen die werken in de prostitutie.

Veel aandacht voor deze vorm van onrecht

Tuurlijk zijn we superblij met het bedrag dat uiteindelijk is opgehaald, maar wat minstens net zo belangrijk is, is de aandacht die deze actieweek creëerde voor deze groep mensen. Er werd over Code Rood gesproken in verschillende radio-uitzendingen zoals bijvoorbeeld bij Sky Radio, Qmusic en 100% NL. Ook vertelde presentator Joram op NPO Radio 2 over onze actie:

 

Ook online werd de actie vaak benoemd, bijvoorbeeld meerdere keren door De Telegraaf, door Linda, Metro, ThePostOnline en Shownieuws. Ook kwam er steun vanuit de politieke hoek. Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf schoof bij ons aan tijdens de dagelijkse livestream op Instagram en Don Ceder, fractievoorzitter van ChristenUnie in Amsterdam, tweette erover: 

 

Allemaal mooie en belangrijke vormen van aandacht die er mede voor hebben gezorgd dat dit onderwerp (weer) op de politieke agenda is verschenen. Met het geld steunen we de mannen en vrouwen direct met hun basisbehoeften, maar met deze aandacht kan er mogelijk ook meer voor hen geregeld worden op de lange termijn, wat ook ontzettend belangrijk is.

Ruim 13.000 likes op Instagram

Als je geen geld kan missen, kon je toch meedoen! Met 1 like doneert BEAM namens jou 1 cent aan Code Rood. De post werd ruim 13.000 keer geliked en dus doneren wij ruim 130 euro. Lekker geliked mensen!

Overweldigende steun vanuit de achterban:

Het was hartverwarmend om de reacties vanuit onze volgers tijdens de Code Rood actieweek voorbij te zien komen. Super mooie initatieven werden gestart zoals deze docent die ons appte: "Wat een geweldige actie van jullie. Ik ben docent en ga deze actie onder de aandacht van studenten brengen, dit kan alleen pas na de meivakantie. Kan ik dan nog doneren? Dan ga ik ze stimuleren!" (Ja, je kunt blijven doneren). Dit soort reacties kwamen in bosjes binnen en inspireerden ons enorm. Ook waren we ontzettend blij met de hulp van EO-merken Eva en Metterdaad. Ook zij hebben op hun eigen manier actie gevoerd voor Code Rood wat we enorm waarderen.

Ook werd er gedicht, gestoepkrijt, werden er klusjes gedaan thuis en werden er ontzettend veel stories gemaakt en appjes gestuurd. Het is te veel om hier te laten zien, maar dankzij al jullie inzet is deze actie zo'n succes geworden.

Het eindbedrag van Code Rood

Het eindbedrag dat wij zondag tijdens de BEAM Kerkdienst bekend maakten overtrof onze verwachtingen ontzettend. Redacteur Wilke ging op bezoek bij het Leger des Heils op de Wallen om de cheque te overhandigen aan Ineke (landelijk manager) en Annemarie (teamleider Amsterdam).

 

Toch is dit nog niet alles. Afgelopen weekend en met name tijdens de BEAM Kerkdienst bleven mensen doneren. Dat is de reden dat we nu, terwijl de actie officieel al gestopt is, een nieuw eindbedrag bekend maken:

Dankjewel voor het geven! Vond je dit een vette actie? Volg ons op Instagram (@EOBEAM), dan kan je onze volgende actieweek niet missen.

Lees meer

Volg ons