Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo gaat het nu met vluchteling Sirangha (12): "Ik kan weer naar school"

3 maart 2020 Leestijd 3 min

Een paar maanden geleden deelden we het verhaal van Shirangha (12). Samen met haar moeder, broers en zus moest ze vluchten voor de oorlog in haar land Afghanistan, waar haar vader vermoord is. Ze woonde in het overvolle vluchtelingenkamp Moria. Inmiddels gaat het iets beter met haar en haar gezin, maar nog altijd is het zwaar.

Eindelijk weer naar school

Sinds ons vorige artikel over Shirangha, gaat het iets beter met haar en haar gezin, vertelt ze aan Metterdaad. 'Sinds een tijdje kan ik weer naar school. Daar ben ik heel erg blij mee. Ik krijg vijf dagen per week les. We leren er onder andere Engels en rekenen. De lessen zijn wel wat makkelijk, maar ik ben heel blij dat ik eindelijk weer naar school toe kan.'

Nog altijd zwaar

Ondanks dit fijne nieuws, heeft Shirangha en haar gezin het nog altijd zwaar. Inmiddels zijn ze verhuisd naar een betere tent, waarin ze iets meer ruimte en privacy hebben dan in de vorige tent. Hier zaten ze met vijf personen opgepropt op een stuk van vier vierkante meter. Maar nog steeds slapen ze op de grond in de kou en hebben ze maar één dunne deken om hen 's nachts warm te houden. De situatie is dus nog verre van ideaal. Bovendien wachten ze nog steeds op het interview dat moet uitwijzen wat hun kansen op asiel zijn. Haar moeder maakt zich veel zorgen; om hen heen horen ze de laatste tijd veel verhalen van Afghanen die plotseling gedeporteerd worden. 

Dit is er met de donaties gedaan

Stichting EO Metterdaad haalde 660.000 euro op voor de vluchtelingen in kamp Moria. Hiermee kon de apotheek in de kliniek enorm worden uitgebreid, onder andere met meer specifieke antibiotica voor kinderen. Omdat het kamp inmiddels is gegroeid van 10.000 naar 20.000 vluchtelingen, zijn er steeds meer vrijwilligers nodig. Hier was voorheen geen opvang voor. Dankzij de giften kon er een huis worden gehuurd voor deze vrijwilligers.

Aangevallen

Inmiddels liggen de werkzaamheden van Stichting Bootvluchteling helaas stil. Deze week zijn de hulpverleners aangevallen en bedreigd door rechts extremisten en boze eilandbewoners. Lees hier wat er precies gebeurt is. 

FOTO: MARIJN FIDDER

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕