23 maart 2020

5 tips als je door corona de komende weken online les krijgt

In Nederland mag je in verband met de verspreiding van het coronavirus niet meer in groepen bij elkaar komen. Omdat leerlingen thuis moeten blijven, zijn veel scholen geswitcht naar online les geven via videobellen. Dit is een lijst met tips en tricks voor leerlingen om zo goed en slim mogelijk met dit nieuwe fenomeen om te gaan!

Check 100x of je microfoon écht uit staat

Bij de meeste scholen zijn de spelregels zo dat de docent te zien en te horen is en de leerlingen moeten inbellen en vervolgens hun microfoon en camera uitzetten om chaos te voorkomen. VERGEET DIT NIET! Je bent niet de eerste leerling die appjes van vrienden krijgt met lach-emoji’s omdat je meezingt met je achtergrondmuziek terwijl je niet doorhebt dat je microfoon nog aan staat en de hele klas in de stream kan mee genieten. Ook is het awkward als jij een zak chips leeg eet en de docent na drie minuten vraagt wie zijn microfoon is vergeten uit te zetten en of diegene misschien wat chips zou willen uitdelen. Niet vergeten dus!

Maak een aparte chat aan om te overleggen

Er is bij de meeste programma’s een chat die hoort bij de livestream waar leerlingen bijvoorbeeld een ‘?’ kunnen typen als ze een vraag hebben. Nadeel: Dit ziet iedereen, ook de docent. Het is super leuk en handig om nog een aparte chatgroep aan te maken met je vrienden uit de klas. Zo kan je mooi overleggen over de huiswerkopdrachten en lesstof zonder dat anderen er last van hebben. En is gewoon wel gezellig ook!

Houd de sfeer erin!

Er zijn docenten die het gezellig proberen te houden en jullie leerlingen stiekem een beetje missen nu iedereen thuis zit. Aan het begin van de les vragen ze bijvoorbeeld of iedereen zijn camera even aanzet en vertelt hoe het met hem of haar is. Tijd voor een grapje! Print een foto van je docent uit, zet je camera aan en houd die foto voor de lens als het jouw beurt is. Wedden dat je docent niet snapt wat er gebeurt?

Ook kun je – terwijl je microfoon uit staat – een zinnetje of een vraag bewerken met een stemvervormer van bijvoorbeeld TikTok. Als het vervolgens jouw beurt is om een vraag te stellen, kun je dit audiofragment afspelen en snapt niemand wat er aan de hand is. Voel wel even aan of het slim is om dit te doen, want sommige docenten vinden online lesgeven al lastig genoeg.

Wat inspirerende voorbeelden:

Benut je tijd zinnig

Kan jij een beetje multitasken? Ideaal, want niemand ziet of hoort wat jij doet terwijl de docent praat in de livestream. Je kunt in de tussentijd je kamer opruimen, huiswerk maken, je agenda bijwerken, buikspieroefeningen doen, alles is mogelijk. Blijf wel opletten want er zijn docenten die opeens persoonlijk vragen stellen, als je dan niet reageert ben je de sjaak en heb je voor jezelf bewezen dat je toch niet zo heel goed kunt multitasken. En als het een vak is waar je moeite mee hebt, snap je zelf ook wel dat je je beter kunt focussen op één ding.

Zet een wekker en kom op tijd!

Zonder schoolbel is het oprecht best lastig om elke keer op tijd in te bellen in je volgende les. De regels op veel scholen zijn best hard, als je niet (op tijd) inbelt, word je gewoon afwezig gemeld. Zet je wekker op je telefoon een paar minuten voordat je online les begint, dan kan je tussendoor lekker wat anders doen, zonder steeds naar de klok te moeten kijken en kom je niet te laat!

Ben je na je online schooldag toe aan wat ontspanning? Elke schooldag om 16.00 uur kan je op YouTube kijken naar BEAM Blijft Binnen! Abonneer je op ons kanaal en mis niets.

Lees meer

Volg ons