18 februari 2020

Waarom ik een video maakte over tongentaal

Afgelopen vrijdag kwam er een video online over mijn persoonlijke zoektocht naar tongentaal. In deze video leg ik uit waarom ik dit thema interessant vind en probeer ik samen met een expert (en later zelf thuis) daadwerkelijk tongentaal te spreken. Een controversiële video: dit was ook duidelijk terug te zien in de reacties. Deze gingen van ‘fantastisch dat je hier aandacht aan besteedt’ tot ‘je bent bezeten door de duivel’. Dit is hoe bovenstaande video tot stand kwam en hoe ik het heb beleefd.

1. Het idee

Bij BEAM zijn we altijd op zoek naar interessante (christelijke) onderwerpen om content over te maken. Ik zat in de auto met collega’s omdat we die avond samen Sinterklaas gingen vieren toen de random vraag werd gesteld: Bid iemand van jullie eigenlijk in tongen? Ik vertelde dat ik dit niet deed, maar wel graag zou willen. De ogen van onze videoredacteur begonnen te schitteren: het idee voor een nieuwe BEAM video was geboren. 

2. De twijfel

Is het wel slim om zo’n persoonlijke zoektocht te publiceren op YouTube? Dat was de vraag die ik mezelf stelde voordat ik de vlogcamera aanzette terwijl ik op mijn bed zat. Of het slim was weet ik niet: ik ontdekte dat er mensen waren die na het zien van een kort videofragment op Facebook dachten dat ik bezeten was door de duivel. Ook werden er, zoals zo vaak bij dit onderwerp, veel grapjes gemaakt:

Gemengde reacties dus. Toch vond ik het heel belangrijk om over dit thema een video te maken. In de kerk waar ik ben opgegroeid, hoorde ik nooit over tongentaal, op de BEAM-redactie maken we er vooral grappen over in de vorm van christelijke openingszinnen (‘wil jij tongentaal met me oefenen?’) en zelf weet ik ook gewoon niet wat ik me erbij voor moet stellen. Dit terwijl het wel meerdere malen terugkomt in de Bijbel, gewoon in het rijtje met hele ‘normale’ geestelijke gaven zoals gastvrijheid en het hebben van veel kennis. De wil om dit een bespreekbaar onderwerp te maken aan de hand van een video, won het van mijn twijfel om deze video überhaupt te maken. Maar ja, toen moest ik het wel echt gaan doen..

3. Het ongemak

Mijn verwachting was dat ik het vreselijk ongemakkelijk zou vinden om iets te proberen wat ik (nog) niet kan terwijl ik ook nog eens word gefilmd. Het viel me alles mee. Agnes Huizenga heeft veel ervaring met tongentaal en hielp me met wat oefeningen waardoor ik me op God kon richten en het simpelweg kon proberen. Ook kon ze wat van mijn vragen beantwoorden. Ik dacht onder andere dat je in je lichaam iets heel bijzonders moest voelen op het moment dat je tongentaal spreekt. Ze zei dat dit soms zo is, maar lang niet altijd. Ze maakte voor mij dit geheimzinnige, mysterieuze onderwerp veel normaler. Al blijft het wel gek natuurlijk: een taal praten die je zelf niet verstaat.

4. De video

Ik denk dat het me tot nu toe niet is ‘gelukt’ om tongentaal te spreken. Ik zou het wel graag willen, maar vind het niet erg dat het tot nu toe niet is gelukt. Het is een gave en als deze gave (op dit moment) niet voor mij is, vind ik dat helemaal oké. Er zijn genoeg andere manieren waarop ik God kan dienen en zijn liefde kan laten zien. Wat ik vooral hoop is dat deze video een positieve bijdrage levert aan het gesprek over tongentaal.

Elke vrijdag publiceren we een video op ons YouTube-kanaal. Word hier abonnee en mis nooit meer iets!

Lees meer

Volg ons