24 februari 2020

Ik las met 3000 jongeren het Bijbelboek Prediker via WhatsApp

In februari besloot redacteur Wilke dat ze samen met volgers van BEAM het Bijbelboek Prediker wilde lezen via WhatsApp. Ze stuurde om de dag een appje met een update en leerde allerlei nieuwe dingen. Als jij onze appjes (nog) niet krijgt, kan je hier alsnog de appjes, reacties en geleerde lessen lezen en luisteren!

Introductie van Prediker:

Reacties:

We kregen honderden van dit soort positieve reacties van jongeren die graag mee wilden lezen: het avontuur kon beginnen.

Prediker hoofdstuk 1

Wat bij mij bleef hangen van hoofdstuk 1 was vers 9: “Wat er was, zal er altijd weer zijn, wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon.”(NBV) Ik kreeg hier en daar een appje dat jullie het maar een neerslachtig hoofdstuk vonden en dat snap ik wel. Het lijkt net alsof het geen moer uitmaakt wat je doet en je er net zo goed niet zou kunnen zijn. 

Toch kreeg ik van dit soort verzen ook een ander gevoel. Als alles toch al een keer is gedaan, ligt de druk niet op mijn schouders om iedereen te verbazen en blij te maken. Uiteindelijk zal misschien niemand mijn naam herinneren, maar dat voelt eigenlijk juíst wel chill. Want dan gaat het niet om hoe cool ik ben en hoef ik me daar niet druk om te maken. Wat mijn leven betekenisvol maakt, is dat ik voor God leef. In mijn eentje stel ik inderdaad niet zoveel voor, maar als God door mij heen werkt, dan is er wel degelijk ‘iets nieuws onder de zon’.

Dus deze verzen kunnen je neerslachtig maken, maar misschien ook juist een gevoel van vrijheid geven. Hoe voelt het voor jou? 

Prediker hoofdstuk 2 

Het woord ‘leegte’ (Nieuwe Bijbel Vertaling) of ‘zinloos’ (Bijbel in Gewone Taal) komt ontzettend vaak terug in dit hoofdstuk. Ik heb even opgezocht wat er met dit woord wordt bedoeld: Deze tekst is in het Hebreeuws geschreven en toen is het woord ‘hevel’ gebruikt. Letterlijk betekent dit ‘rook’ of ‘mist’. Hier worden 2 dingen mee bedoeld: 1. Het leven is snel voorbij, net als mist die opeens verdwijnt. 2. Het leven is tegenstrijdig. Rook is heel zichtbaar en aanwezig, maar als je het wilt vastpakken, lijkt het net alsof het er niet is. 

Dus elke keer als je ‘zinloos’ of ‘leegte’ leest, bedenk dan dat er meer betekenis achter dit woord zit dan alleen de Nederlandse vertaling.

Prediker hoofdstuk 3 

YES, dit is mijn lievelingshoofdstuk!! En dit komt níet omdat er staat: “Het heeft geen zin om hard te werken.” (Wilde ik toch even zeggen aangezien mijn baas deze appjes ook leest.) 
 
Ik vind het gedicht over ‘tijd’ echt heel erg mooi en zag dat Stef Bos er een lied over heeft geschreven. Dus als je hoofdstuk 3 nog niet gelezen hebt: luister dit nummer, dan ben je er ook, haha. En als je wél hebt gelezen: lekker bezig, dan herken je deze tekst sowieso!

Prediker 4

Huh. Dit is echt een vet neerslachtig hoofdstuk en dan ontdek ik opeens dat hier die blije trouwtekst vandaan komt die iedereen altijd gebruikt, namelijk vers 12: 
 
“Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken.” (Prediker 4: 12)  
 
Vervolgens wordt in zo’n trouwdienst over deze tekst altijd gezegd dat dit gaat over de kersverse partners en God. Dat ze met z’n drieën een sterk koord vormen. Mooie tekst, maar ik wist niet dat het onderdeel was van zo’n zwaar hoofdstuk. Helemaal dat stukje dat je beter dood kan zijn (vers 2) vind ik zwaar. Ik ben het er ook niet helemaal mee eens, want ik vind het leven vaak fantastisch: maar ja, ik word dan ook niet mishandeld of onderdrukt.  
 
Online las ik iemand die Prediker als het volgt uitlegt: ‘De prediker in dit boek maakt alle dingen waar mensen waarde aan hechten zonder God hierbij te betrekken kapot.’ Nou, dat doet hij inderdaad. Ik heb stiekem al even gekeken naar hoofdstuk vijf, daar wordt de prediker weer wat positiever.

Prediker 5

Prediker 6 en 7

Deze twee hoofdstukken pak ik even samen, want ik haal er 1 grote les uit, namelijk: ‘Je kunt beter tevreden zijn met wat je hebt, dan verlangen naar wat je nog niet hebt.’ (Prediker 6:9, BGT). Ik denk dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is, maar dat het wel heel waardevol kan zijn om hiermee te oefenen.  

Het leven gaat best wel snel en als je geen bewuste keuzes maakt, ga je gewoon mee met de stroom. Als ik gewoon mee ga met de stroom geniet ik vaak niet echt van de momenten waar ik in zit, maar ben ik alweer bezig ben met het volgende hoogtepunt. Maar ja, wat kan ik daaraan doen?  

Ik kies er soms voor om een flink stuk te gaan lopen en na te denken over de dingen waar ik dankbaar voor ben. Dat helpt me om tevreden te zijn met wat ik heb en minder te verlangen naar wat ik (nog) niet heb. Hoe doe jij dit? Stap jij weleens bewust uit de stroom?

Prediker hoofdstuk 8 

De prediker lijkt het aan het eind van dit hoofdstuk een beetje op te geven dat hij alles wil begrijpen. In vers 16 zegt hij: ‘Ik heb mijn uiterste best gedaan om wijs te worden. En om alles te begrijpen wat er op aarde gebeurt. Maar de dingen die God doet, kun je niet begrijpen’ (BGT).  

Aan de ene kant krijg ik bijna paniek van dit hoofdstuk: ik zal dus blijkbaar heel veel dingen nooit begrijpen, hoe hard ik er ook mijn best voor doe. Aan de andere kant merk ik dat het ook rust geeft: het leven is niet te controleren. Het enige wat ik kan doen, is God vertrouwen, genieten en omkijken naar anderen. 

Wat doet dit met jou als je het even laat bezinken? Geeft het paniek, rust of iets heel anders? 

Prediker hoofdstuk 9 

Heb jij weleens nagedacht over je dood? Ik maakte vroeger een lijstje met welke muziek ik tijdens mijn begrafenis wil. (Die moet ik trouwens weer eens updaten, zit allemaal oude muziek tussen, haha).

Ik heb een opdrachtje voor je: schrijf ergens de komende tijd je eigen begrafenisspeech. Klinkt gek, maar schrijf of typ eens wat je wilt dat andere mensen over jou zeggen als jij er niet meer bent. Dan wordt je gedwongen om na te denken over de dingen die je écht belangrijk vindt. Wil je dat ze over je praten als een betrouwbare vriend(in) of wil je dat ze met ontzag praten over de hoeveelheid series die jij hebt gebinged op Netflix? Haha, goed. Je snapt het idee. Deze opdracht is een mooie realitycheck om te kijken of jij in je leven genoeg tijd besteed aan de dingen die jij echt belangrijk vindt.

Prediker hoofdstuk 10 en 11

Deze hoofdstukken staan bomvol met wat allemaal spreekwoorden zouden kunnen zijn. Sommigen zijn dat in Nederland ook echt geworden, zoals: ‘Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in’ (Prediker 10: 8).  

 Dit meningen zijn verdeeld, maar Prediker is waarschijnlijk zo’n 200 jaar voor Christus geschreven. De kalender, de klok en de drukpers bestonden toen nog niet eens! Super bijzonder dat God de auteur zo veel wijsheid heeft gegeven die we vandaag de dag nog steeds kunnen toepassen op ons leven. 
 
Ik kan ook wel wat wijsheid gebruiken en kwam dit tegen in Jakobus 1: 5: “Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven.” 

Mijn gebed vanochtend is dan ook dit: 
 
Lieve God, 
 
Heel vaak probeer ik het zelf, maar kom ik er niet uit.
Ik heb uw wijsheid nodig om beslissingen te maken die het beste voor mij en voor anderen zijn.
Wilt u mij vullen met uw wijsheid en uw Geest?  
 
Ik houd van u, in Jezus’ naam, 
amen.

Prediker 12

Stiekem vind ik het een beetje grappig hoe de prediker het proces van ouder worden beschrijft in dit hoofdstuk: ‘Straks ben je oud. Je handen gaan trillen en je benen gaan krom staan. Je tanden vallen uit je mond. Je ogen zien niets meer.’ (Prediker 12: 3, BGT) 

Het is natuurlijk helemaal waar, maar hij zegt het zo lekker zwart-wit. Wat hij uit dit proces concludeert is het volgende:  
 ‘Geniet van het leven zolang je nog jong bent! Wees gelukkig in je jeugd. Doe wat je hart je zegt. Kijk goed om je heen. En bedenk daarbij dat God je leven zal beoordelen. Houd verdriet en zorgen ver bij je vandaan, want je jeugd is snel voorbij.’ (Prediker 11: 9-10, BGT)

Prediker maakt duidelijk dat voor alle mensen één ding hetzelfde is in het leven: dat je een keer doodgaat. Juist daarom is het zo belangrijk om te genieten van je leven! Dit is een prachtige animatievideo die dit boek op fantastische wijze uitlegt. Als je een samenvatting wilt van wat je hebt gelezen, kijk dan deze prachtige video:

Terugblikken op Prediker

SUPER VET vond ik het om met jullie Prediker door te lezen! Hoe vond jij het? Het grootste wat ik meeneem: geniet van je leven en weet dat jouw leven samen met God niét zinloos is!!

Lees meer

Volg ons